• ΑΓΟΡΕΣ

    Τραπεζικές μετοχές: Οι απώλειες των 6,5 δισ. ευρώ, οι 299.501 μέτοχοι και πού οδηγούν τα περιθώρια ανόδου των τιμών


    Μετά από μεσοσταθμική άνοδο που ήταν της τάξεως του 105%, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας ολοκλήρωσαν την περσινή  χρονιά στο χρηματιστήριο, με την αγοραία αξία τους να αποτιμάται αθροιστικά στα 10,449 δισ. ευρώ. Αντιστοιχώντας στο 17,1% της συνολικής κεφαλαιοποίησης των εισηγμένων εταιρειών.

    Οι ανατρεπτικές καταστάσεις που δημιούργησε η πανδημία και οι πωλήσεις που ακολούθησαν από ξένους  «παίκτες» κατά κύριο λόγο, έχουν οδηγήσει την τωρινή χρηματιστηριακή αξία των τραπεζών στα ευτελή επίπεδα των 3,990 δισ. ευρώ. Με τις απώλειες από την αρχή της εφετινής, ταραγμένης και δίσεκτης χρονιάς, να αγγίζουν τα 6,5 δισ. (6,459 για την ακρίβεια). Πλέον, με τα δεδομένα αυτά το  «μερίδιο» των τραπεζών στο σύνολο της αγοράς έχει υποχωρήσει στο 8,8%. Παράλληλα , η επίδραση των τεσσάρων τραπεζικών μετοχών στην καθημερινή διαμόρφωση της πορείας του Γενικού Δείκτη έχει περιοριστεί  στο 10,9%.

    Την περασμένη Παρασκευή τα «χαρτιά» της Eurobank, της Alpha Bank και της Εθνικής δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις στις τιμές τους, στον απόηχο της αναδιάταξης χαρτοφυλακίων που προκάλεσε ο υποβιβασμός των τριών αυτών τίτλων στην χαμηλότερη κατηγορία κεφαλαιοποίησης του MSCI Greece. Στην Πειραιώς αντίθετα, οι πιέσεις ήταν πολύ μικρότερες λόγω του ότι η τράπεζα δεν είχε ακολουθήσει τις άλλες τρεις στην προηγούμενη αναθεώρηση, παραμένοντας στον MSCI Greece Small Cap.

    Καθώς οι περιοδικές αλλαγές στους δείκτες της Morgan Stanley  αποτελούν οδηγό πλεύσης  για πολλά διεθνή funds, η χρηματιστηριακή αγορά της Αθήνας θα αρχίσει να τεστάρει από σήμερα τα νέα δεδομένα. Σε κάθε περίπτωση ο ρόλος των  ξένων  «παικτών» είναι καταλυτικός  σε ότι αφορά την κατεύθυνση που θα ακολουθήσουν οι τραπεζικές μετοχές. Άλλωστε με όρους χρηματιστηριακής αξίας, τα διεθνή χαρτοφυλάκια ελέγχουν τώρα το 58% των τραπεζών, με το ΤΧΣ να κατέχει το 29,7% και το ελληνικό στοιχείο (θεσμικοί και ιδιώτες) να έχουν το υπόλοιπο 12,3%.

    Οι αγορές των Ελλήνων ιδιωτών και οι νέοι «κωδικοί»

    Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι παρά τη μεγάλη υποχώρηση των τραπεζικών αποτιμήσεων, η συνολική τους μετοχική βάση έχει αυξηθεί από την αρχή του έτους. Αφού ο αριθμός των μετόχων έχει ανέβει από τους 293.396 στους 299.501. Βέβαια ένα σημαντικό κομμάτι από αυτούς τους μετόχους είναι επικαλυπτόμενο, αφού έχει  «χαρτιά» σε παραπάνω από μία τράπεζα.

    Από πλευράς του ελληνικού στοιχείου και δη των ιδιωτών, υπάρχουν  «καθαρές» τοποθετήσεις σε τραπεζικές μετοχές, καθώς η αξία των αγορών υπερβαίνει εκείνη των πωλήσεων. Πιθανότατα μάλιστα η αύξηση του μέσου όρου του αριθμού των μετόχων των τραπεζών να οφείλεται σε νέους, ιδιώτες Έλληνες επενδυτές που άνοιξαν  «κωδικούς» για να μπουν στις τράπεζες. Όταν εν μέσω της πανδημίας, οι τιμές τους ακολουθούσαν πτωτική τροχιά…

    Στην αντίπερα όχθη και όπως όλα δείχνουν οι ξένοι  «παίκτες» παραμένουν  «καθαροί» πωλητές στις τράπεζες από την αρχή του έτους. Αυτό ως γενική εικόνα, γιατί ανάμεσα στα διεθνή Funds δεν υπάρχουν μόνο πωλητές αλλά και αγοραστές. Οι οποίοι και έχουν συνδράμει αποφασιστικά στο «ράλι ανακούφισης» που έχουν κάνει από τα χαμηλά τους οι τραπεζικές μετοχές.

    Στην παρούσα φάση οι τράπεζες διαπραγματεύονται μόλις στο 16% της ενσώματης καθαρής τους θέσης, κάνοντας πολλούς να πιστεύουν ότι είναι σημαντικά υποτιμημένες.  Επ’ αυτού όμως υπάρχει και η αντίθετη άποψη που λέει ότι εξ αιτίας των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, θα υπάρξει έξαρση των «κόκκινων» δανείων και αντίστοιχη διάβρωση σε κρίσιμα μεγέθη των τραπεζών.

    Οι αναλυτές από την πλευρά τους βλέπουν το ποτήρι των εξελίξεων μισογεμάτο και όχι μισοάδειο. Με βάση το consensus των αναλυτών, το οποίο αποτελεί το μέσο όρο των εκτιμήσεων για τις τιμές-στόχους ( όπως αυτές καταχωρούνται στο Bloomberg )  τα μεγαλύτερα περιθώρια ανόδου τα έχει η Eurobank, ακολουθούμενη από την Εθνική. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη τη μέχρι τώρα χρηματιστηριακή συμπεριφορά, την καλύτερη εικόνα την έχει η Πειραιώς, ενώ δυσμενέστερη είναι αυτή της Alpha Bank.

    Όλα τα δεδομένα και για τις τέσσερις τράπεζες

    Η μετοχή της Πειραιώς ξεκίνησε την εφετινή χρονιά από τα 2,99 ευρώ για να οδηγηθεί βαθμιαία στο χαμηλό των 0,9505 ευρώ. Οι απώλειες στην πτωτική αυτή περίοδο ήταν στο 68,2%. Μικρότερες από όλες τράπεζες.

     Πρώτη στο δρόμο των απωλειών ήταν η Alpha Bank, η μετοχή της οποίας έχασε το 74,1% της αξίας της από την αρχή του 2020 έως το χαμηλό της. Κινούμενη από τα 1,923 στα 0,498 ευρώ.

    Δεύτερη σε απώλειες ήταν η Εθνική που έχασε 71,9% με την τιμή της μετοχής να πηγαίνει από τα 3,02 ευρώ, στο χαμηλό των 0,85 ευρώ.

    Στην Τρίτη θέση των απωλειών βρέθηκε η Eurobank, καθώς από την αρχή του έτους μέχρι το χαμηλό, η μετοχή υποχώρησε 69,2% ( από τα 0,920 στα 0,283 ευρώ).

    Ειδικά σε ότι αφορά τη μετοχή της Πειραιώς, ήταν εκείνη που είχε καταγράψει τη μεγαλύτερη άνοδο την περσινή χρονιά, όταν και ενισχύθηκε κατά …256%.

    Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, το  «χαρτί» της Πειραιώς είναι εκείνο που διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο και στο  «ράλι ανακούφισης» που έχουν κάνει οι τράπεζες από τα εφετινά χαμηλά τους. Έτσι από τα δικά της χαμηλά η μετοχή της Πειραιώς έχει ανέβει 48,9% καθώς τώρα είναι στα 1,415 ευρώ.

    Η Εθνική έχει ενισχυθεί κατά 42,2% από τα χαμηλά της, αφού βρίσκεται πλέον στα 1,209 ευρώ.

    Η μετοχή της Eurobank έχει ανακάμψει κερδίζοντας 34,3% από τα χαμηλά της, καθώς είναι τώρα στα 0,38 ευρώ.

    Το  «χαρτί» της Alpha Bank είναι στα 0,555 ευρώ, έχοντας ενισχυθεί κατά 11,4% από τα χαμηλά. Γεγονός που καταδεικνύει ότι η μετοχή και δέχθηκε τις ισχυρότερες πιέσεις στην πτωτική φάση της αγοράς, αλλά και αδυνατεί να αντιδράσει αισθητά στη συνέχεια. Με αρκετούς να είναι εκείνοι που θεωρούν ως  «βαρίδι» το ζήτημα της διαχείρισης των  «κόκκινων» δανείων.

    Βεβαιότατα, το «ράλι ανακούφισης» δεν έχει σβήσει ακόμη τις χρηματιστηριακές ζημιές, που παραμένουν μεγάλες από την αρχή της χρονιάς. Στο -52,7% για την Πειραιώς, στο -58,7% για τη Eurobank, στο -60% για την Εθνική και στο -71,1% για την Alpha Bank.

    Το consensus των αναλυτών, δίνει μεν περιθώρια σημαντικής ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα των τραπεζών, αλλά η κοινή συνισταμένη των τιμών-στόχων παραμένει πιο κάτω από τις τιμές που είχαν οι τραπεζικές μετοχές όταν ξεκίνησε το 2020.

    Η μέση τιμή- στόχος για τη  Eurobank είναι στα 0,77 ευρώ, που σημαίνει άνοδο…102,6 % από τα σημερινά επίπεδά της.

    Για την Εθνική ο μέσος όρος της τιμής-στόχου είναι στα 2,16 ευρώ, που δίνει περιθώριο ανόδου 78,7%.

    Για την Alpha Bank τα 1,31 ευρώ της τιμής- στόχου , μεταφράζονται σε περιθώριο ανόδου 36%.

    Σε ότι την Πειραιώς η μέση τιμή-στόχος των 1,84 ευρώ, σημαίνει περεταίρω άνοδο κατά 30%.



    ΣΧΟΛΙΑ