• Business

    Eurelectric: Πλαφόν στο φυσικό αέριο, αλλά όχι στην ενέργεια ζητούν οι ευρωπαϊκές εταιρείες ηλεκτρισμού

    Kristian Ruby, Secretary General Eurelectric


    Προώθηση του εξηλεκτρισμού έναντι των ορυκτών καυσίμων, πλαφόν στο φυσικό αέριο, αλλά όχι στην αγορά ενέργειας, μείωση των κρατήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος και μέτρα για τη μείωση της χρήσης φυσικού αερίου είναι μεταξύ των μέτρων που προτείνει η Eurelectric με παρέμβασή της στην Κομισιόν.

    Η Eurelectric, η Ένωση των Επιχειρήσεων Ηλεκτρισμού της Ευρώπης -στην οποία συμμετέχει και η ΔΕΗ- κατέθεσε παρέμβασή της στην Κομισιόν προτείνοντας λύσεις για τη μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από τα ορυκτά καύσιμα.

    Ως απάντηση στην άνευ προηγουμένου κατάσταση, σημειώνει ότι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί ηγέτες θα πρέπει:

    1. Να επιταχύνουν  την ανάπτυξη του εξηλεκτρισμού με στόχο την απανθρακοποίηση και την ενεργειακή αυτονομία.

    Με επιτάχυνση της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των πηγών ενέργειας ουδέτερες από άνθρακα, ταχύτερη αδειοδότηση, ανάπτυξη των ηλεκτρικών αντλιών θερμότητας σε κτίρια και των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στις μεταφορές.
    Να δοθούν κίνητρα για την ενίσχυση της ανακαίνισης κτιρίων και του συστήματος τηλεθέρμανσης, να καταργηθούν οι επιδοτήσεις  για μεμονωμένους λέβητες αερίου.
    Να δοθούν κίνητρα για να προωθηθούν λύσεις για τη μετατροπή της καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας σε υδρογόνο. Να ενισχυθούν μαζικά οι υποδομές  του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας.

    2. Να διαφυλαχθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών και να ενισχυθεί η αγορά ενέργειας

    Να εμβαθυνθούν οι ανταγωνιστικές ολοκληρωμένες αγορές ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ.

    Να αποφευχθούν τα στρεβλωτικά μέτρα clowback και ανάκτησης ποσών (επιστροφές κερδών) και η θέσπιση πλαφόν.

    Διατηρήστε το πλαφόν των δικαιωμάτων ρύπων (EU ETS) ευθυγραμμισμένο με τους μακροπρόθεσμους στόχους, διερευνώντας παράλληλα τη δυνατότητα αύξησης ρευστότητας  μέσω του Market Stability Reserve.

    Αντιμετωπίστε τις προκλήσεις που προκαλούνται από την ακραία αστάθεια των τιμών στην ενέργεια αγορές παραγώγων εμπορευμάτων επιτρέποντας έκτακτη/προσωρινή χρηματοδότηση παροχή διευκολύνσεων ρευστότητας στις τράπεζες εκκαθάρισης.

    3. Λάβετε τις απαραίτητες βραχυπρόθεσμες ενέργειες για την προστασία των πελατών

    Δώστε προτεραιότητα στα μέτρα που συνιστώνται από την αρχική εργαλειοθήκη της Κομισιόν.

    Μειώστε τους φόρους και τις εισφορές στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας για να μειώσετε την πίεση στις τιμές  λιανικής.

    Αντιμετωπίστε τη βασική αιτία των αυξήσεων των τιμών εξετάζοντας τον καλύτερο τρόπο περιορισμού της χονδρικής τιμής του φυσικού αερίου σε επίπεδο που να προστατεύει πραγματικά τους καταναλωτές.

    Λάβετε βραχυπρόθεσμα μέτρα έκτακτης ανάγκης για τον μετριασμό της ζήτησης αερίου σε όλες τις βασικές χρήσεις και τομείς με την εφαρμογή σταθερών μέτρων ενεργειακής απόδοσης και εξοικονόμησης.

    Σημειώνεται ότι χθες ο Kristian Ruby, Γενικός Γραμματέας της Eurelectric, σε συνέντευξή του στο Bloomberg, τόνισε ότι ο καλύτερος τρόπος για να μειωθούν οι τιμές ενέργειας είναι να περιοριστούν οι τιμές φυσικού αερίου. Είπε επίσης, ότι μια παρέμβαση στα ουρανοκατέβατα κέρδη της αγοράς ενέργειας είναι η χειρότερη επιλογή γιατί θα πλήξει την επενδυτική εμπιστοσύνη.



    ΣΧΟΛΙΑ