• Business

    Ετσι θα ανέβουν οι τραπεζικές μετοχές

    Χρηματιστήριο

    Χρηματιστήριο


    Την υλοποίηση του επενδυτικού στόρυ άμεσα «τρέχουν» οι τραπεζίτες με στόχο να βάλουν ανάχωμα σε κλυδωνισμούς όπως αυτοί που ταλαιπώρησαν τον κλάδο στις πρώτες συνεδριάσεις μετά την εισαγωγή των νέων μετοχών στο ΧΑ.

    Το βλέμμα είναι πάντοτε στραμμένο στα μακροοικονομικά από τραπεζίτες και επενδυτές και αυτό το «μέτωπο» θα αποτελεί πάντοτε τον άγνωστο Χ της χρηματιστηριακής συμπεριφοράς, τονίζουν στο mononews κορυφαία τραπεζικά στελέχη, επισημαίνουν όμως ότι η «διαδρομή» από το 0,3 της λογιστικής αξίας στην οποία διαπραγματεύονται οι ελληνικές τράπεζες σήμερα ως τη σχεδόν μία φορά της λογιστικής αξίας των ευρωπαικών ομίλων είναι δυνατόν να διανυθεί τους επόμενους μήνες.

    Το στόρυ ανάκαμψης που παρουσιάζει ο κλάδος εμπεριέχει δυναμική ανόδου και μάλιστα μπορεί να αποτυπωθεί σχετικά γρήγορα με καίριες κινήσεις σε τομείς όπως η διαχείριση των κόκκινων δανείων ή η βελτίωση της ρευστότητας.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι η είδηση περί πιθανής επαναφοράς του waiver για τα ελληνικά ομόλογα ως τις αρχές Φεβρουαρίου, είχε θετική επίπτωση χθες στο ΧΑ, ενώ μερικές καλές κινήσεις αναδιάρθρωσης που είναι εφικτό να πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα, θα ενισχύσουν τη δυναμική με βάση και τις πολύ χαμηλές αποτιμήσεις.

    Για τις εξαιρετικά ευοίωνες προοπτικές του εγχώριου συστήματος επιχειρεί να πείσει τους επενδυτές με τους οποίους είχε επαφές στη Νέα Υόρκη ο Νίκος Καραμούζης, πρόεδρος της Eurobank, η οποία μετά από 11 συνεδριάσεις-ασανσέρ, επανήλθε στο άνοιγμα της πρώτης ημέρας διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών, τα 1,03 ευρώ.

    Εξαιτίας και των πωλήσεων που έγιναν τις πρώτες ημέρες διαπραγμάτευσης από ομολογιούχους που αντάλλαξαν τους τίτλους τους με μετοχές, η Eurobank, όπως και οι άλλες τράπεζες, «ταλαιπωρήθηκαν» και φαίνεται να επανέρχονται, με βήματα όμως που η αγορά δεν μπορεί να προδιαγράψει αφού παραμένουν πολιτικές αβεβαιότητες.

    Το επενδυτικό στόρυ του κλάδου βασίζεται, όμως, σε μια «πεντάδα» εξελίξεων, οι οποίες μπορούν να στηρίξουν την κερδοφορία και την ενίσχυση των αποδόσεων τους επόμενους μήνες:

    1. Μείωση του κόστους χρηματοδότησης, μέσω του περιορισμού της εξάρτησης από το ευρωσύστημα. Η αποδοχή των ελληνικών ομολόγων πιθανώς από το Φεβρουάριο θα επιτρέψει την απεμπλοκή από τον ELA και τη μεταφορά 25 δις.ευρώ ρευστότητας στις κύριες πράξεις αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ. Εάν δε, ξεκινήσει η πορεία επανόδου καταθέσεων, το κόστος θα υποχωρήσει περαιτέρω.

    2. Ομαλοποίηση του κόστους των προβλέψεων από τη στιγμή που θα σταθεροποιηθούν οι επισφάλειες : οι νέες προβλέψεις θα περιοριστούν κοντά στο 1% του υπολοίπου των δανείων, έναντι 2,5% που επικρατεί σήμερα.

    3. Αύξηση των εσόδων από προμήθειες που σήμερα κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα κοντά στο 0,35% του ενεργητικού, ενώ το αντίστοιχο των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι κοντά στο 1%.

    4. Περαιτέρω μείωση του λειτουργικού κόστους

    5. Ενεργός διαχείριση των κόκκινων δανείων ώστε μεγάλο μέρος να επανέλθει σε εξυπηρέτηση, ενισχύοντας έσοδα και ταυτόχρονα, μειώνοντας προβλέψεις προς όφελος της κερδοφορίας.

    Ο έκτος, κρίσιμος παράγοντας, όπως τονίζουν οι τραπεζίτες, είναι η ομαλοποίηση πολιτικών και μακροοικονομικών συνθηκών προκειμένου να μην υφίστανται οι τραπεζικοί τίτλοι την πίεση σε κάθε πολιτικό σκαμπανέβασμα.



    ΣΧΟΛΙΑ