• Business

    ΧΑ: Καλή εικόνα για ΟΛΠ-Τέρνα-Μυτιληναίο

    • NewsRoom


    Αξιοσημείωτες αντοχές δείχνει η ανοδική αντίδραση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς κατάφερε για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση να διατηρήσει το θετικό του πρόσημο, παρά τις πιέσεις που δέχτηκε ενδοσυνεδριακά από profit takers. O  Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά 0,35% στις 625 μονάδες. Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε πτώση σε ποσοστό 0,58% στις 181,90 μονάδες, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 3,84% στις 818,15 μονάδες.  Πρωταγωνίστρια της σημερινής συνεδρίασης ήταν η νευρικότητα, η οποία, μάλιστα, προκάλεσε σημαντικές εναλλαγές προσήμου, τόσο στον Γενικό Δείκτη όσο και σε αρκετές επιμέρους μετοχές. Παράλληλα, νέο ρεκόρ όγκου σημειώθηκε σήμερα, με τα 168,2 εκατ. τεμάχια να διακινούνται μέσω πακέτων, σε Πειραιώς και Εθνική κυρίως.

    Στο πλαίσιο αυτό, ενόψει της λήξης της χρονιάς σε έξι συνεδριάσεις, πολλά χαρτοφυλάκια βρίσκονται σε διαδικασία βελτίωσης (window dressing) της εικόνας τους, σε μέρες μάλιστα που αναμένεται η άρση της απαγόρευσης των ανοικτών πωλήσεων (short selling) στις τραπεζικές μετοχές, καθώς και η αναπροσαρμογή των συντελεστών στάθμισης της Εθνικής την προσεχή Τετάρτη.

    Σήμερα αναμένονται δύο βασικές εξελίξεις. Η πρώτη είναι η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας -μεταξύ άλλων- για την αξιολόγηση των προσφορών της Finansbank και η δεύτερη είναι η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών για το πλειοψηφικό πακέτο του ΟΛΠ.

    Sao_Paulo_Stock

    Στο ταμπλό τώρα, η μετοχή του ΟΛΠ ξεχώρισε σήμερα, καταγράφοντας κέρδη 5,37%, στη σκιά των δεσμευτικών προσφορών. Κέρδη σημείωσε και η Τέρνα Ενεργειακή, στο +5,33%, ενώ ανέκαμψε και η μετοχή της Μυτιληναίος, κλείνοντας ανοδικά κατά 4,13%, μετά το πτωτικό σερί στις τελευταίες πέντε, από τις έξι, συνεδριάσεις.

    Η μετοχή της ΔΕΗ έκλεισε στα 4,09 ευρώ με κέρδη 3,81%, ενώ η Εθνική ξεπέρασε την ενδοσυνεδριακή μεταβλητότητά της, κλείνοντας στο +3,33% και στα 0,31 ευρώ. Μάλιστα, στη μετοχή διακινήθηκαν 12 πακέτα, αξίας πάνω από 40 εκατ. ευρώ στο εύρος των 0,3030-0,31 ευρώ. Θετική και η Πειραιώς, κατά 1,35%, στην οποία διακινήθηκαν 9 πακέτα, αξίας 10,6 εκατ. ευρώ, στην τιμή των 0,30 ευρώ όλα, rebalancing στον MSCI Greece. Στο +0,78% έκλεισε και η Alpha Bank, ενώ η Eurobank ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στο κλείσιμο της Παρασκευής, ήτοι στα 1,08 ευρώ.

    Στον αντίποδα, η ΕΕΕ δέχτηκε σημαντικές πιέσεις, οι οποίες ισχυροποιήθηκαν προς το τέλος της συνεδρίασης, κλείνοντας με απώλειες 5,81%, αποδεικνύοντας ότι το rebalancing με βάση τους δείκτες συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Απώλειες άνω του 1% σημείωσαν και οι ΕΥΔΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα, Βιοχαλκο, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν Jumbo, Motor Oil, ΟΤΕ, Τιτάν και Aegean.



    ΣΧΟΛΙΑ