• First Top Stories

    John Paulson: Κέρδισε από το ελληνικό τραπεζικό rebound 60 εκατ. ευρώ

    Paulson

    John Paulson. Επικεφαλἠς Paulson & Co


    Με ένα εντυπωσιακό rebound το ελληνικό χρηματιστήριο αντέδρασε στις έντονες πιέσεις των επτά προηγούμενων συνεδριάσεων. Ο τραπεζικός κλάδος πρωτοστάτησε στην άνοδο καταγράφοντας κέρδη 16,85% και καλύπτοντας το 50% των απωλειών που κατέγραψε το προηγούμενο διάστημα. Η απότομη αντιστροφή της πτωτικής κίνησης πυροδότησε κινήσεις short covering που έδωσαν περαιτέρω ώθηση στην αγορά.

    Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 5,40% στις 586,55 μονάδες, ενώ κατέγραψε υψηλό ημέρας στις 587,88 μονάδες. Ωστόσο,  στο σύνολο της εβδομάδας, ο γενικός δείκτης κατέγραψε απώλειες 5,19%.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 7,40%, στις 159,18 μονάδες, ενώ κέρδη 3,77% σημείωσε ο Mid Cap.

    Με βάση  τη νέα ψηφιακή πλατφόρμα του mononews.gr, που παρουσιάζει καθημερινά πως διαμορφώνεται η περιουσία των μετόχων των εταιριών που είναι είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών,  ο John Paulson μέτοχος των Alpha και Πειραιώς (ημερήσια κέρδη 60,4 εκατ. ευρώ), ο Prem Watsa της Eurobank και ο Δημ. Κουτσολιούτσος (Folli Follie) ήταν οι κερδισμένοι της ημέρας.  Αντίθετα, στους χαμένους βρέθηκαν ο Θ. Βασιλάκης της Aegean και Autohellas και οι Λεωνίδας και Ανδρέας Κανελλόπουλος (Τιτάν).

    Το εξωτερικό και οι εξελίξεις γύρω από το Βρετανικό δηµοψήφισµα έδωσαν τον τόνο στην τάση του ΧΑ την εβδοµάδα που πέρασε, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης, Υπεύθυνος Ανάλυσης της Beta Securities. Η οριακή διαφορά όπως αποτυπώνεται στις δηµοσκοπήσεις µε το προβάδισµα να παρουσιάζει µετατοπίσεις και τις ηµεροµηνίες να πλησιάζουν έχουν αυξήσει το βαθµό νευρικότητας των αγορών επηρεάζοντας και την Ελληνική που έχει αυξήσει το βαθµό συσχέτισης.

    Η επίδραση στις αγορές θα είναι σαφώς ισχυρότερη σε µια ενδεχόµενη επικράτηση του Brexit, τα δεδοµένα στον χρηµατοοοικονοµικό κλάδο θα αλλάξουν δεδοµένης της ισχυρής παρουσίας του Λονδίνου ως χρηµατοοκονοµικό κέντρο της Ευρώπης. Οι µετατοπίσεις των κεφαλαίων κάθε άλλα παρά ευκαταφρόνητες θα είναι δεδοµένου του όγκου της αξίας και της πληθώρας των κλάσεων κεφαλαίου που ενδεχοµένως θα χρειαστεί να «µεταναστεύσουν». Το σύνολο των χρηµατιστηριακών αγορών έχει εισέλθει σε µια ειδική ζώνη γεγονότων που θα προσδιορίσουν πολύ µεγαλύτερες οικονοµικές περιόδους και πιθανότατα να έχουν παρελκόµενες συνέπειες πέρα από τις οικονοµικές που ακόµα δεν είναι ορατές στο προσκήνιο. Σε αυτή την συγκυρία η δυνατότητα διαφοροποίησης της ελληνικής αγοράς είναι περιορισµένη, η πρόσφατη εµπειρία έδειξε ότι η ελληνική αγορά διέπεται από δυνάµεις που κινούνται µε υπερβολή στην τάση αυξάνοντας το βαθµό µεταβλητότητας.

    Ως εκ τούτου στο άµεσο χρονικό διάστηµα απαιτούνται αυξηµένα αντανακλαστικά και ισορροπηµένες θέσεις ρίσκου συνεκτιµώντας όλα τα σενάρια της επόµενης ηµέρας µε ότι αυτό συνεπάγεται για ένα µέρος της ρευστότητας που θα πρέπει να µείνει εκτός αγορών.

    Οι τιμές στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

    Πρωταγωνίστριες αναδείχθηκαν οι τράπεζες. Η Πειραιώς σημείωσε άλμα 20,35%, η Εθνική κατέγραψε κέρδη 16,75%, η Alpha Bank ενισχύθηκε κατά 16,47% και η Eurobank τερμάτισε με άνοδο 14,86%. Μάλιστα, οι τέσσερις μετοχές διακίνησαν σήμερα πάνω από το 85% του συνολικού όγκου, με τις Πειραιώς και Εθνικη να έχουν τη μερίδα του λέοντος.

    Στις υπόλοιπες μετοχές του FTSE 25, τα Ελληνικά Πετρέλαια σημείωσαν άλμα 8,45%, η Βιοχαλκο και η Lamda κατέγραψαν κέρδη που ξεπέρασαν το 7%, η ΔΕΗ έκλεισε με άνοδο 6,09%, ο ΟΤΕ ενισχύθηκε κατά 5,52%, η ΓΕΚ Τέρνα σημείωσε άνοδο 5,29%, ενώ άνω του 4% ήταν τα κέρδη για Μυτιληναίο, Ελλάκτωρ και ΟΠΑΠ. Κέρδη που ξεπέρασαν το 3% εμφάνισαν οι ΕΕΕ και ΜΕΤΚΑ, ενώ άνω του 2% ήταν η άνοδος σε ΟΛΠ, Folli Follie, ΕΥΔΑΠ και ΕΧΑΕ.

    Περιορισμένα κέρδη σημείωσαν οι για Aegean, Jumbo, Motor Oil και Τέρνα Ενεργειακή, τα κέρδη των οποίων δεν ξεπέρασαν το 0,8%, ενώ στο “κόκκινο” βρέθηκαν οι Τιτάν και Grivalia, οι οποίες έκλεισαν με απώλειες 3,09% και 0,58% αντίστοιχα.

    Οι εκτιμήσεις της τεχνικής ανάλυσης

    Οι διαγραµµατικές εξελίξεις στην εγχώρια αγορά ήταν ραγδαίες µετά την διάσπαση των 630 µονάδων. Μετά την διάσπαση της πλαγιοανοδικής στήριξης που έρχεται από τον φετινό Φεβρουάριο η επιτάχυνση της πτώσης ήταν έντονη, η κλίση σχεδόν κάθετη και το αποτέλεσµα της ήταν η απώλεια 103 µονάδων από τα επίπεδα που ξεκίνησαν οι ρευστοποιήσεις. Η αντίδραση που ακολούθησε σήμερα, αν και χαρακτηρίστηκε από ένταση θετικής µεταβλητότητας ήταν εντός των ορίων ανοδικής διόρθωσης που δικαιολογεί µια πτώση της τάξης του 15% σε 7 συνεδριάσεις. Κατά την διάρκεια της πτωτικής διαδροµής ο Γενικός ∆είκτης διέσπασε όλους τους κινητούς µέσους γυρίζοντας σε πτωτική τάση.

    Η µορφή της αντίδρασης δηµιουργεί κάποιο προβληµατισµό καθώς απότοµες και οξείες σε ένταση κινήσεις είθισται να έχουν χαρακτήρα τοπικών αντιδράσεων. Για να θεωρηθεί ότι έχει υπάρξει ουσιαστική αλλαγή τάσης θα πρέπει αφενός να µην «πληρωθούν» επίπεδα τιµών κάτω από τις 553 µονάδες που είναι το χαµηλό της κίνησης αφετέρου η συνέχεια να εκτονωθεί υψηλότερα από τις 607 µονάδες ξαναβάζοντας τον Γενικό ∆είκτη σε πρώτη φάση ανοδική βραχυπρόθεσµη τάση.

    Αν το πρωί της ερχόµενης Παρασκευής η Ευρώπη συνεχίσει την πορεία της µε 28 χώρες-µέλη ο Γενικός ∆είκτης θα επιστρέψει από εκεί που ξεκίνησε η πτώση, κοντά δηλαδή στις 650 µονάδες. Αν όχι η καθοδική πορεία θα συνεχιστεί µέχρι οι τεχνικοί δείκτες να λιώσουν, να υπάρξει δηλαδή υποτιµητική υπερβολή στα εβδοµαδιαία διαγράµµατα. Το µόνο σίγουρο είναι ότι η µεταβλητότητα θα παραµείνει αυξηµένη.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/megali-epistrofi-tou-taki-arapoglou/54465

     



    ΣΧΟΛΙΑ