• Business

    Εθνική Ασφαλιστική: Αντίστροφη μέτρηση για την πώληση

    Εθνική Ασφαλιστική


    Την ενόχλησή τους για τους χειρισμούς της Exin στο θέμα της Εθνικής Ασφαλιστικής, διατυπώνουν πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ προβληματισμός υπάρχει και στην Εθνική τράπεζα, η διοίκηση της οποίας συνδέει την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τη διενέργεια των stress test, που ξεκινούν στα τέλη Φεβρουαρίου.

    Η δυσαρέσκεια πηγάζει από την καθυστέρηση που υπάρχει στην ολοκλήρωση της συναλλαγής και τη δυστοκία σε σχέση με την οριστικοποίηση της μετοχικής σύνθεσης της εταιρείας, που θα εξαγοράσει την Εθνική Ασφαλιστική.

    Σε ανακοίνωσή που εξέδωσε η Exin την Παρασκευή υποστηρίζει ότι, στις 31 Ιανουαρίου, υπέβαλε στην εποπτική αρχή τα συμπληρωματικά στοιχεία του φακέλου για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής, μεταξύ των οποίων «την προτεινόμενη οργανωτική και επενδυτική δομή, το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής και κεφαλαιακά στοιχεία». Στην ίδια ανακοίνωση η Exin υποστηρίζει ότι δεν έχει ζητηθεί παράταση για την υποβολή στοιχείων και παραπέμπει για την υλοποίηση της συμφωνίας έως τις 28 Μαρτίου. Τη συγκεκριμένη ημερομηνία εκπνέει ουσιαστικά η προθεσμία που έχει συμφωνηθεί με τη διοίκηση της ΕΤΕ για την ολοκλήρωση της συναλλαγής και στο βαθμό που αυτό δεν γίνει, ο πωλητής έχει δικαίωμα να υπαναχωρήσει από τη συμφωνία, που υπεγράφη εννιά μήνες πριν, δηλαδή στις 28 Ιουνίου του 2017.

    Η ανακοίνωση ερμηνεύεται ως προσπάθεια να κερδηθεί περαιτέρω χρόνος, εξαντλώντας ουσιαστικά την προθεσμία της 28ης Μαρτίου.

    Από την πλευρά της ΤτΕ, σημειώνεται ότι η εταιρεία δεν έχει υποβάλει μέχρι σήμερα ολοκληρωμένη πρόταση για τη μετοχική σύνθεση της εταιρείας που θα χρηματοδοτήσει την εξαγορά. Επιπλέον στις 31 Ιανουαρίου που η ίδια η εταιρεία είχε δεσμευθεί ότι θα γνωστοποιήσει το πλήρες χρηματοδοτικό σχήμα, απέστειλε ηλεκτρονική ενημέρωση μέσω email, στην οποία αναφέρεται σε συζητήσεις με βρετανικό fund για τη χρηματοδότηση της εξαγοράς με 300 εκατ. ευρώ περίπου, καθώς και την συμμετοχή της EBRD στο χρηματοδοτικό σχήμα με άλλα 100 εκατ. ευρώ περίπου.

    Στην ίδια επιστολή δεν γίνεται καμία αναφορά σε πιθανή συμμετοχή της Pimco ή της Berkshire Hathaway, επενδυτές τους οποίους η Exin είχε εμφανίσει ως δυνητικούς χρηματοδότες σε προηγούμενη ενημέρωση προς την ΤτΕ. Σημειώνεται ότι το τίμημα που προσέφερε η Exin για την εξαγορά του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής ανέρχεται στα 718,3 εκατ. ευρώ και αντιπροσωπεύει 16 φορές τα κέρδη της εταιρείας με βάση τα στοιχεία του 2016. Το αρχικό μετοχικό σχήμα προέβλεπε τη συμμετοχή των κ. Ματ Φαίρφιλντ, Τζον Κουδούνη και Τζον Κάλαμος, (σ.σ. σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση του επικεφαλής της Exin ο τελευταίος παραμένει στο χρηματοδοτικό σχήμα με μειοψηφική συμμετοχή).

    Η διοίκηση της ΕΤΕ τηρεί από την πλευρά της στάση αναμονής, ενώ τις εξελίξεις παρακολουθεί και η κινεζική Fosun που είχε μειοδοτήσει στο διαγωνισμό για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, προσφέροντας τίμημα κοντά στα 600 εκατ. ευρώ. Το ενδεχόμενο ο κινεζικός κολοσσός να ενταχθεί εκ νέου στο παιχνίδι, σύμφωνα με πηγές που εμπλέκονται στη διαδικασία, θεωρείται πιθανό σε περίπτωση που η μεταβίβαση στην Exin δεν τελεσφορήσει. Στην ανακοίνωσή της πάντως η Exin διαβεβαιώνει για τη δέσμευσή της να ολοκληρώσει τη συμφωνία στον προγραμματισμένο χρόνο, δηλαδή έως τις 28 Μαρτίου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Διαψεύδει η Exin ότι ζήτησε παράταση για την Εθνική Ασφαλιστική

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Exin για Εθνική Ασφαλιστική: Οι κύριοι εταίροι δεσμεύονται να ολοκληρώσουν τη συναλλαγή – Τι συνέβη με την Pimco

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Εθνική Τράπεζα: Ανοίγει η διαδικασία για την πώληση πακέτου δανείων 5,2 δισ.



    ΣΧΟΛΙΑ