• Τράπεζες

    Εθνική Τράπεζα: Ανοίγει η διαδικασία για την πώληση πακέτου δανείων 5,2 δισ.

    Λεωνίδας Φραγκιαδάκης.

    Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, διευθύνων σύμβουλος Εθνικής Τράπεζας.


    Ανοίγει σήμερα η Εθνική τράπεζα τη διαδικασία των virtual data rooms για την πώληση του χαρτοφυλακίου κόκκινων δανείων συνολικού ύψους 5,2 δις ευρώ.

    Πρόκειται για το πρώτο χαρτοφυλάκιο που βγάζει προς πώληση η ΕΤΕ, παίρνοντας και επίσημα τη σκυτάλη μετά τη Eurobank, την Alpha Bank και την τράπεζα Πειραιώς.

    Τη διαδικασία «τρέχει» η Morgan Stanley και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η διοίκηση της ETE, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα κληθούν να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές στις 5 Μαρτίου.

    Το χαρτοφυλάκιο της Εθνικής Τράπεζας που βγαίνει προς πώληση περιλαμβάνει μη εξυπηρετούμενα δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, ονομαστικής αξίας 1,9 δισ. ευρώ, χωρίς δηλαδή τους συμβατικούς τόκους και τους τόκους υπερημερίας. Πρόκειται για 304.000 δάνεια που είναι σε καθυστέρηση επί επτά χρόνια κατά μέσο όρο. Η μέση οφειλή ανά δανειολήπτη διαμορφώνεται στις περίπου 10.000 ευρώ.

    Λεωνίδας Φραγκιαδάκης.
    Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, διευθύνων σύμβουλος Εθνικής Τράπεζας.

    Σημειώνεται ότι η τράπεζα, εφαρμόζοντας τον κώδικα δεοντολογίας, έχει αποστείλει στους δανειολήπτες επιστολές με τις οποίες προτείνει οριστική διευθέτηση του δανείου. Η πρόταση περιλαμβάνει «κούρεμα» της βασικής οφειλής σε ποσοστό που, σύμφωνα με πληροφορίες, φθάνει το 70%. Οι οφειλές όσων θα ανταποκριθούν δεν θα περιληφθούν στο προς πώληση χαρτοφυλάκιο. Να σημειωθεί ότι ο συνολικός αριθμός των οφειλετών ανέρχεται στις 202.000, γεγονός που σημαίνει ότι κάποιος μπορεί να έχει οφειλή τόσο από καταναλωτικό δάνειο ή πιστωτική κάρτα ή άλλη χρηματοδότηση. Στο χαρτοφυλάκιο του 1,9 δισ. ευρώ ονομαστικής αξίας περιλαμβάνονται 1,1 δισ. ευρώ οφειλές από καταναλωτικά δάνεια, 460 εκατ. ευρώ από πιστωτικές κάρτες και 380 εκατ. ευρώ οφειλές από μικρά επιχειρηματικά δάνεια.

    Από την αρχική (πριν από τους τόκους) απαίτηση του 1,9 δις ευρώ, λιγότερα από 1 δις ευρώ είναι ακόμη στον ισολογισμό της τράπεζας, ενώ τα υπόλοιπα έχουν διαγραφεί λογιστικά. Για όσες από τις παραπάνω απαιτήσεις παραμένουν στον ισολογισμό έχουν σχηματιστεί υψηλές προβλέψεις (σ.σ.: πάνω από το 90%) και επομένως το συνολικό αποτέλεσμα της επιδιωκόμενης πώλησης αναμένεται να είναι κεφαλαιακά θετικό ή έστω ουδέτερο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τράπεζα Πειραιώς: Πουλά δάνεια 2,3 δισ. ευρώ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γ. Στουρνάρας προς τράπεζες: Επιταχύνετε τις διαδικασίες – Πουλήστε δάνεια 29,8 δισ. ευρώ!

     



    ΣΧΟΛΙΑ