• Business

    Εστίαση για lockdown: Δεν αρκούν τα μέτρα στήριξης – Απαιτείται μεγαλύτερη παρέμβαση στα ενοίκια

    Γιώργος Καββαθάς


    Ανεπαρκής χαρακτηρίζεται η στήριξη που προσφέρει η κυβέρνηση στην  εστίαση, μετά την απόφαση για κλείσιμο των εστιατορίων στις περιοχές αυξημένης επικινδυνότητας.

    Παράγοντες του κλάδου μιλώντας στο mononews.gr  επισημαίνουν πως τα μέτρα είναι ελάχιστα μπροστά στη ζημιά που θα υποστούν οι επιχειρήσεις, σημειώνοντας πως θα περίμεναν πιο «γενναίες παρεμβάσεις» ειδικά στο κομμάτι των ενοικίων, με δεδομένο τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος εδώ και πολλούς μήνες.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργο Καββαθά, τα μέτρα δεν αρκούν για να καλύψουν τις απώλειες που θα «γράψουν» οι επιχειρήσεις στο διάστημα που θα παραμείνουν κλειστές ενώ δεν λαμβάνουν υπόψη τους  τις απώλειες που έχουν υποστεί ήδη από τον περασμένο Μάρτιο μέχρι σήμερα.

    Ο κ. Καββαθάς στέκεται στο φλέγον ζήτημα των ενοικίων, λέγοντας πως θα έπρεπε η μείωση του 40% να επεκταθεί για μεγαλύτερο διάστημα ενώ θεωρεί πως θα πρέπει να υπάρξουν περαιτέρω διευκρινίσεις όσον αφορά στην επιστρεπτέα προκαταβολή. Από την άλλη πλευρά, θεωρεί θετικό ότι στα μέτρα  εντάσσονται και οι επιχειρήσεις που άνοιξαν  μέσα στο 2020.

    Ανάγκη για ρεαλιστικά μέτρα

    Σε παρόμοιο μήκος κινείται και η πρώτη αντίδραση του γενικού διευθυντή της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠΟΕΣ), η οποία εκπροσωπεί αλυσίδες όπως τα Goody’s, τα Everest, τον «Γρηγόρη» και τα Friday’s. O κ. Γιάννης Λιάρος θεωρεί πολύ περιορισμένη την στήριξη, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη μείωση των ενοικίων κατά 40%, η οποία όπως λέει θα έπρεπε να ήταν μεγαλύτερη.

    «Μετά από οκτώ μήνες συσσωρευμένων ζημιών, μια ανύπαρκτη τουριστική σεζόν και μια δύσκολο καλοκαιρινή περίοδο, μας ζητείται να πληρώσουμε το 60% του ενοικίου, κάτι που είναι μη βιώσιμο », υπογραμμίζει για να συμπληρώσει πως υπό τις παρούσες συνθήκες «θα έπρεπε να αντιστραφεί η εξίσωση, και να προβλέποντας μείωση τουλάχιστον 60% του ενοικίου έως το τέλος του έτους για να πάρει ανάσα ο κλάδος».

    Προβληματισμένος εμφανίζεται και για το μέτρο υπαγωγής των εργαζομένων σε καθεστώς αναστολής της σύμβασής τους, λέγοντας πως δύσκολα θα κάνουν χρήση του μέτρου όσες επιχειρήσεις βρίσκονται σε οριακή κατάσταση.

    Ο κ. Λιάρος ξεκαθαρίζει πως δεν τίθεται θέμα απόδοσης ευθυνών, ωστόσο επισημαίνει πως πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουν τη σημασία του κλάδου στην ελληνική οικονομία, αφού απασχολεί πάνω από 500.000 εργαζόμενους και συνεισφέρει πάνω από το 3% του ΑΕΠ. «Πρέπει να δούμε ρεαλιστικά πως θα κρατηθεί όρθιος ο κλάδος και την επόμενη μέρα», λέει κλείνοντας ενώ χαρακτηρίζει καταστροφικό να μην λειτουργήσει ο κλάδος την περίοδο των εορτών.



    ΣΧΟΛΙΑ