• Business

    Αίρονται τα εμπόδια για την επένδυση Βασιλάκη – Σμπώκου στο Λασίθι

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Αγάπη Σμπώκου, Κωστάντζα Σμπώκου-Κωνσταντακοπούλο, Ευτύχης Βασιλάκης, Μέτοχοι της Golf Residences (Phaea Resorts)

    Αγάπη Σμπώκου, Κωστάντζα Σμπώκου-Κωνσταντακοπούλο, Ευτύχης Βασιλάκης, Μέτοχοι της Golf Residences (Phaea Resorts)


    Το πράσινο φως άναψε το Συμβούλιο της Επικρατείας για την υλοποίηση της μεγάλης επένδυσης της Golf Residences, με μετόχους τον Ευτύχη Βασιλάκη και τις αδελφές Σμπώκου, στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου.

    Συγκεκριμένα, το ΣτΕ ενέκρινε το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Πλάκας στην Ελούντα, το οποίο είχε ως κύριο αντικείμενο την τροποποίηση του συντελεστή δόμησης του Σχεδίου Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτών Πόλεων του 2010, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα ολοκλήρωσης του επιχειρηματικού σχεδίου της εταιρείας με τη δόμηση νέων εγκαταστάσεων σε ακίνητα ιδιοκτησίας της εταιρείας, συνολικής έκτασης 251,5 στρεμμάτων.

    Το βασικότερο ζήτημα που επιχειρεί να επιλύσει το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο είναι τροποποίηση του συντελεστή δόμησης στη Ζώνη Ι του σχεδίου (από 0,12 σε 0,165).

    Το ύψος της επένδυσης δεν έχει γίνει γνωστό, ωστόσο στον αναπτυξιακό νόμο έχει ενταχθεί η ανάπτυξη πεντάστερου ξενοδοχείου 98 δωματίων, προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ.

    Η έγκριση της επένδυσης έρχεται τέσσερα χρόνια μετά την είσοδο της οικογένειας Βασιλάκη στην Golf Residences των Αγάπη Σμπώκου και Κωστάντζα Σμπώκου – Κωνσταντακοπούλου, στην οποία η Evergolf συμφερόντων Βασιλάκη απέκτησε ποσοστό 45%.

    Η εταιρεία ελέγχει σήμερα τα Blue Palace a Luxury Collection Resort & Spa, Cretan Malia Park, Village Heights, Koutouloufari Village Holiday Club στην Κρήτη.

    Στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας ανήκε έως το 2019 και το 50% του Sheraton Rhodes Resort στη Ρόδο (το ποσοστό πουλήθηκε στη Λάμψα και από το καλοκαίρι του 2022 το ξενοδοχείο ανήκει στο ισπανικό fund Azora), ενώ το Agapi Beach Resort αγοράστηκε από τον Φώτη Σμπώκο, ο οποίος είχε αποχωρήσει από την Golf Residences, μετά τη συγχώνευση με την εταιρεία Βασιλάκη.

    Σημειωτέον ότι τα ξενοδοχεία λειτουργούν από το 2019 υπό την ομπρέλα της PHĀEA Resorts.

    Στο κάδρο η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης

    Σύμφωνα με το σχέδιο των επενδυτών, «για λόγους βιωσιμότητας και εκσυγχρονισμού της επιχείρησης προβάλλεται ως αναγκαία και επιβεβλημένη η αναβάθμιση και μετατροπή των υφιστάμενων ξενοδοχειακών καταλυμάτων σε μια σύνθετη και ολοκληρωμένη τουριστική υποδομή στα πρότυπα του πολυθεματικού και εναλλακτικού τουρισμού».

    Επίσης, σύμφωνα με στοιχεία που προσκομίστηκαν από τον φορέα του σχεδίου το επενδυτικό σχέδιο που αφορά το εξεταζόμενο Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο πληροί τα κριτήρια επιλεξιμότητας για να χρηματοδοτηθεί με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

    Συγκεκριμένα, το σχέδιο προβλέπει την αναβάθμιση του υφιστάμενου κέντρου θαλασσοθεραπείας σε ένα σύγχρονο κέντρο ευεξίας υψηλών προδιαγραφών, σύμφωνα μετά σύγχρονα δεδομένα και προδιαγραφές.

    Υποστηρικτικά στο κέντρο ευεξίας θα ενταχθούν, εντός του υφιστάμενου κτιρίου, 4 σουίτες διημέρευσης για εξειδικευμένους πελάτες, οι οποίες θα είναι πλήρως προσβάσιμες από εμποδιζόμενα άτομα.

    Επίσης, προβλέπεται μεγάλης έκτασης ανακαίνιση του Blue Palace και η ανέγερση 15 τουριστικών κατοικιών συνολικού εμβαδού περίπου 3.600 τ.μ., χώρου εστίασης και αναψυχής με υποστηρικτικές λειτουργίες συνολικής επιφάνειας περίπου 200 τ.μ. στα όρια της γραμμής παραλίας, pool bar περίπου 200 τ.μ., χώρου αναψυχής για εφήβους εμβαδού περίπου 150 τ.μ., με εσωτερική πισίνα, υπαίθριων αθλητικών εγκαταστάσεων και προβλήτα.

    Για κάθε μία από τις ανωτέρω κατοικίες προβλέπεται η κατασκευή μίας πισίνας, εναρμονισμένης με το τοπίο.

    Επίσης οι κατοικίες θα περιβάλλονται από ελεύθερους χώρους και χώρους πρασίνου, ενώ προβλέπονται και υπαίθριες θέσεις στάθμευσης.

    Για τη Ζώνη II, αναπόσπαστο κομμάτι θα αποτελεί για την παρούσα ανάπτυξη, ο βιωματικός αγροτουριστικός χαρακτήρας με εγκαταστάσεις και δραστηριότητες προβολής – παρουσίασης τοπικών, παραδοσιακών προϊόντων και καλλιεργειών.

    Ειδικότερα, προβλέπεται η ανέγερση κτιρίων πολλαπλών χρήσεων με μικρό συνεδριακό χώρο, χώρους ευεξίας, εστίασης, αναψυχής και βοηθητικούς χώρους, με συνολική δόμηση έως 960 τ.μ., που θα χρησιμοποιείται για εκδηλώσεις γενικότερου πολιτιστικού, αγροτουριστικού και εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος.

    Το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ

    Στο σχέδιο περιλαμβάνεται η ανέγερση θεματικού χώρου για παιδιά εμβαδού έως 220 τ.μ., σχετικού με την ιστορία της περιοχής (με αναφορές στη Σπιναλόγκα και τους πειρατές της Ενετοκρατίας), καθώς και δύο μικρών χώρων – μονάδων παρουσίασης και προβολής παραδοσιακών τοπικών προϊόντων (τυροκομείο, οινοποιείο-χώρος ωρίμανσης), με χώρους παραδοσιακής παρασκευής, παρουσίασης και διάθεσης αυτών, έως 250 τ.μ. έκαστο, για την ανάπτυξη αγροτουριστικών δραστηριοτήτων.

    Επιπλέον, χωροθετούνται έως και 42 χώροι διημέρευσης, τουριστικών καταλυμάτων, συνολικής δόμησης περίπου 3.000 τ.μ. στο νότιο τμήμα του ακινήτου και ανεγείρονται διαμερίσματα 1700 τ.μ. περίπου, για τη φιλοξενία του προσωπικού, που θα παραχωρούνται εποχικά σε μαθητές και σπουδαστές προκειμένου να μελετήσουν και να αναπτύξουν θέματα συναφή με την παράδοση, τον αγροδιατροφικό τομέα και τον πολιτισμό της περιοχής.

    Το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ, που ανοίγει τον δρόμο για την έναρξη των έργων της Golf Residences, στην οποία Διευθύνουσες Σύμβουλοι είναι η Αγάπη και Κωστάντζα Σμπώκου, επικαλείται την εισήγηση της Διεύθυνσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού, που έκρινε τους όρους δόμησης κρίνονται εύλογους.

    Αναφέρει επίσης πως «η προτεινόμενη ρύθμιση: α) διευκολύνει την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό μιας ξενοδοχειακής επιχείρησης υψηλών προδιαγραφών, που συμβάλλει με θέσεις εργασίας στην τοπική απασχόληση, β) δεν ανατρέπει τον υπερκείμενο σχεδιασμό, ούτε τις γενικές κατευθύνσεις του ΣΧΟΟΑΠ (αφού ήδη η συγκεκριμένη ζώνη προβλέπεται ως ζώνη Τουρισμού). Άλλωστε, τμήμα της περιοχής έχει ήδη δομηθεί με παλαιότερο πολεοδομικό καθεστώς με σ.δ. 0,2 και με τη μελέτη προτείνεται η ομαλή ένταξη και λειτουργία του σε ένα ευρύτερο σύνολο, γ) δεν δημιουργεί πρόβλημα σε οικιστική περιοχή, καθώς η προτεινόμενη επέκταση είναι περιορισμένη σε σχέση με την ήδη λειτουργούσα εγκατάσταση, και στην περιβάλλουσα περιοχή είναι ήδη κυρίαρχες οι τουριστικές χρήσεις».

    Διαβάστε επίσης

    Παναγιώτης Ψυχάρης: Στο σφυρί το σπίτι στην Αράχωβα

    Ελληνικό: Προς 28 εκατομμύρια πωλήθηκε η ακριβότερη κατοικία

    Real Estate: Ποια ακίνητα προτιμούν οι αγοραστές



    ΣΧΟΛΙΑ