• Business

    Εργασιακό μεσαίωνα στην MLS Πληροφορική καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Γιάννης Καματάκης, επικεφαλής MLS

    Γιάννης Καματάκης, επικεφαλής MLS


    Πρωτοφανείς αντεργατικές μεθόδους εφαρμόζει, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η διοίκηση της εταιρείας «MLS Πληροφορική Α.Ε.» σε δεκάδες εργαζόμενους, προκειμένου να τους εξωθήσει σε παραίτηση και να μην τους καταβάλει αποζημιώσεις και δεδουλευμένα.

    Όπως καταγγέλλει εργαζόμενος της εταιρείας στο «Mononews», η διοίκησή της MLS από το 2019 προχώρησε σε δραστική μείωση του προσωπικού με ομαδικές απολύσεις. Η κατάσταση επιδεινώθηκε κατά την διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, με την εργοδοτική πλευρά να καθυστερεί την καταβολή της μισθοδοσίας σε συγκεκριμένους εργαζόμενους, εξωθώντας τους σε παραίτηση δίχως να καταβάλει τα δεδουλευμένα τους μέχρι και σήμερα.

    H «MLS Πληροφορική Α.Ε.» αποτελεί εταιρεία ιδιαίτερα γνωστή στο ευρύ κοινό, καθώς πέρα από την εκτεταμένη διαφήμιση που της είχε γίνει τα προηγούμενα χρόνια, έχει παρουσιαστεί και ως πρότυπο επιχειρηματικότητας από πρωτοκλασάτα στελέχη του πολιτικού προσωπικού της χώρας μας.

    Πλέον η διοίκηση της χρησιμοποιεί «καινοτόμες» ιδέες μόνο για την καταστρατήγηση της εργασιακής νομοθεσίας. Σύμφωνα με την καταγγελία του εργαζόμενου «ακόμα και στα χρόνια της ανοδικής πορείας της, η επιχείρηση έδινε σε μεγάλο τμήμα του προσωπικού μισθούς πείνας, αρνούνταν να χορηγήσει τις άδειες που βάσει νόμου δικαιούνταν, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται, ενώ οι απλήρωτες υπερωρίες ήταν συστηματικό φαινόμενο».

    Στην εταιρεία στην πλήρη ανάπτυξή της απασχολούνταν περισσότεροι από 100 εργαζόμενοι, ενώ σήμερα απασχολούνται μόλις 15. Και σε αυτό το ελάχιστο προσωπικό η διοίκηση της εταιρείας δεν είναι συνεπής, όπως αναφέρει ο εργαζόμενος στο «Mononews».

    Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι «για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβρη του 2021, η εταιρεία έθεσε τμήμα των εργαζομένων σε τηλεργασία, τους οποίους όχι μόνο δεν πλήρωσε ποτέ, αλλά όταν αυτοί προσέφυγαν στην επιθεώρηση εργασίας διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους, η εργοδοσία είχε το θράσος να καταθέσει επίσημα πως οι εν λόγω εργαζόμενοι δεν παρουσιάστηκαν στην εργασία τους και ούτε προσέφεραν κάποια εργασία στην εταιρεία τη συγκεκριμένη περίοδο».

    Η εργοδοτική αυθαιρεσία δεν σταματάει εκεί, όπως καταγγέλλουν οι ίδιες πηγές καθώς «εφαρμόζει ένα καθεστώς διακρίσεων απέναντι σε συγκεκριμένους εργαζόμενους, προσπαθώντας να τους εξωθήσει σε παραίτηση: είτε αφήνοντάς τους απλήρωτους κατά συρροή την ίδια στιγμή που οι υπόλοιποι υπάλληλοι πληρώνονται, επιστρατεύοντας αστείες δικαιολογίες όπως «δεν έφτασαν τα χρήματα», είτε ανακοινώνοντάς τους πως θα πρέπει να υπογράψουν νέα σύμβαση με μείωση μισθού, πραγματοποιώντας τη μείωση αυτή χωρίς τη συναίνεση του εργαζόμενου».

    Σύμφωνα με το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής, στοχοποιούνται οι εργαζόμενοι που κινήθηκαν νομικά, με την εταιρεία να τους πιέζει με κάθε δυνατό μέσο, ώστε να τους αναγκάσει να αποσυρθούν από τις διεκδικήσεις τους.

    Ο εργαζόμενος της «MLS Πληροφορική Α.Ε.» επισημαίνει ότι υπάρχουν διαφορετικές ταχύτητες εργαζομένων καθώς οι οφειλές κυμαίνονται από έναν έως και τρεις μήνες κατά περίπτωση. Ακόμη η εργοδοσία οφείλει το δώρο των Χριστουγέννων, παρά το γεγονός ότι έγινε καταγγελία και μήνυση, αλλά κα το επίδομα αδείας του 2021.

    Στην ανακοίνωση του το Συνδικάτο αναφέρει «αυτή είναι η πραγματικότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι πίσω από τις «εμβληματικές επενδύσεις» που διαφημίζει κάθε κυβέρνηση – είτε «αριστερή», είτε «δεξιά». Έτσι έρχεται η πολυδιαφημιζόμενη ανάπτυξη: πάνω στην εκμετάλλευση και στα τσακισμένα εργατικά δικαιώματα. Οι μεγάλοι μέτοχοι της MLS, μετά την εκτόξευση της εταιρείας στα «μεγάλα ονόματα» των επιχειρήσεων της χώρας μας, τσέπωσαν όσα κέρδη μπορούσαν από τη δουλειά των εργαζομένων και τώρα σφυρίζουν αδιάφορα, κάνοντας ζωή χαρισάμενη».

    Οι εργαζόμενοι της MLS έδωσαν και συνεχίζουν τα δίνουν τη μάχη με κάθε διαθέσιμο μέσο: αρχικά με στάση εργασίας που προκήρυξε το ΣΕΤΗΠ διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους, με καταγγελίες στην επιθεώρηση εργασίας, με νομικά μέσα, αλλά και με επερωτήσεις στη Βουλή, χωρίς όμως κάποια απάντηση.

     



    ΣΧΟΛΙΑ