• Business

    Έρχονται τα ραβασάκια του ΕΦΚΑ – Αγωνιούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες


    Η ώρα της… λυπητερής έφτασε για τους ελεύθερους επαγγελματίες: από σήμερα έως τις 17 Φεβρουαρίου θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ τα ειδοποιητήρια για τις εισφορές που θα πρέπει να πληρώσουν με το νέο σύστημα, τα οποία κατόπιν θα σταλούν και ταχυδρομικώς.

    Σημειωτέον ότι αυτή τη στιγμή οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι στο “σκοτάδι” όσον αφορά στο τι εισφορές θα πληρώσουν φέτος, και περιμένουν με αγωνία τα “ραβασάκια” του ΕΦΚΑ, καθώς το αργότερο στο τέλος του μήνα θα πρέπει να καταβάλουν τις πρώτες “νέες” εισφορές.

    Μεγάλο ερωτηματικό αποτελεί το αν τα στοιχεία που έχουν αντληθεί από τα πρώην ασφαλιστικά ταμεία που συγχωνεύτηκαν στον ΕΦΚΑ, βάσει των οποίων θα διαμορφωθούν οι εισφορές (που πλέον βασίζονται στα εισοδήματα που δήλωσαν πέρσι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, δηλαδή στα εισοδήματα του 2015), είναι ακριβή και αν υπάρχει τρόπος να διαχωριστούν τα εισοδήματα που προέρχονται από ασφαλιστέα δραστηριότητα, ώστε η εισφορά να υπολογιστεί βάσει αυτών και μόνο. Αυτό είναι κάτι που θα αποσαφηνιστεί από σήμερα, καθώς τα ειδοποιητήρια θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι πλέον οι εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών είναι μηνιαίες (και όχι διμηνιαίες), και η προθεσμία για την έγκαιρη πληρωμή των εισφορών του Φεβρουαρίου είναι στις 28 Φεβρουαρίου. Όσοι δεν πληρώσουν εγκαίρως τις εισφορές τους, θα επιβαρυνθούν με πρόστιμο 8% επί της οφειλής.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Στον “πάγο” η πώληση του Ελ. Βενιζέλος

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Damian Cope: Επένδυση «μαμούθ» του ΟΠΑΠ φέρνει νέες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ν. Τσάκος: Σχεδιάζει δημόσια προσφορά μετοχών 40 εκατ. δολ.;



    ΣΧΟΛΙΑ