• Business

    Επιτροπή Παιγνίων: Επαναστατική αλλαγή στον φόρο παίκτη θα προτείνει στο υπουργείο Οικονομικών

    Δημήτρης Ντζανάτος, Πρόεδρος ΕΕΕΠ

    Δημήτρης Ντζανάτος, Πρόεδρος ΕΕΕΠ


    Μια επαναστατική αλλαγή του φόρου στα κέρδη παικτών ετοιμάζει η Επιτροπή Παιγνίων, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από εμπεριστατωμένη μελέτη που ολοκληρώνει τις επόμενες μέρες η Grant Thornton.

    Στόχος είναι με το νέο μοντέλο που θα προταθεί, να λυθεί το σημαντικό πρόβλημα που παρουσιάζει η σημερινή μεθοδολογία, που δημιουργεί απώλειες εσόδων για τις νόμιμες εταιρείες και ενίσχυση του παράνομου στοιχηματισμού.

    Το ζητούμενο για την Επιτροπή Παιγνίων είναι ο φόρος παίκτη να εφαρμόζεται με τέτοιο τρόπο ώστε να  εξασφαλίζονται αντίστοιχα έσοδα για το Δημόσιο χωρίς να δημιουργείται αντικίνητρο για τις νόμιμες εταιρείες με αποτέλεσμα  να ενισχύεται ο παράνομος στοιχηματισμός.

    Τη λύση σε αυτό το πρόβλημα φιλοδοξεί να δώσει ο διαφοροποιημένος τρόπος που θα προτείνει η ΕΕΕΠ στο υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με πληροφορίες,  με ένα μοντέλο φορολόγησης που θα βασίζεται στη μεγάλη αύξηση του εύρους της εφαρμογής του φόρου με ταυτόχρονη μεγάλη μείωση  του ποσοστού.  Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα, να είναι ανεπαίσθητη η απώλεια για τους παίκτες αλλά να εξασφαλίζεται αντίστοιχο έσοδο για το Δημόσιο. Στόχος η πρόταση της ΕΕΕΠ για τη σχετική μεθοδολογία να κατατεθεί μέσα στον Ιούλιο στο υπουργείο και να τεθεί σε ισχύ από το φθινόπωρο.

    Τι ισχύει σήμερα

    Σήμερα μετά την τελευταία αλλαγή του 2021, ο φόρος στα κέρδη των παικτών,  έχει συντελεστή   στο 15% για κέρδη από 100 μέχρι 500 ευρώ και 20% από 500,01 ευρώ και πάνω, ενώ το κέρδος από 100 ευρώ και κάτω δεν φορολογείται.

    Το  πρόβλημα, στον τρόπο αυτό φορολόγησης, είναι ότι αν και συγκεντρώνεται ένα ποσό της τάξης των 100 εκ ευρώ, σημαντικό κομμάτι του τζίρου τους χάνεται και κατευθύνεται στην παράνομη –μη αδειοδοτημένη αγορά.

    Η απώλεια παικτών από τις αδειοδοτημένες εταιρείες/παρόχους προς την παράνομη αγορά, συνεπάγεται αυτόματη μείωση των δημοσίων εσόδων και ταυτόχρονα σημαντικό πλήγμα στη λειτουργία και στην ανταγωνιστικότητα της αγοράς και των εταιρειών.

    Να σημειωθεί ότι πρόσφατη έρευνα που πραγματοποίησε η ΕΕΕΠ για τον παράνομο τζόγο, το 74% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι συμμετέχει σε παράνομα διαδικτυακά παιχνίδια γιατί δεν φορολογούνται τα κέρδη, ενώ ακολουθούν οι λόγοι ότι προσφέρουν καλύτερες αποδόσεις (55%), ότι δεν απαιτούν ταυτοποίηση του παίκτη (35%), ότι προσφέρουν καλύτερα bonus (33%), ότι διασφαλίζουν ανωνυμία στην κατάθεση/ανάληψη χρημάτων (23%) και ότι τέλος δεν επιβάλλουν όρια στην παικτική συμπεριφορά.

    Οι εταιρείες τυχερών παιχνιδιών έχουν διαμαρτυρηθεί έντονα στην Επιτροπή παιγνίων για τις επιπτώσεις του τρόπου αυτού φορολόγησης των παικτών. Τονίζουν, ότι η επιβάρυνση αυτή έρχεται επιπρόσθετα στο υψηλό κόστος των 5 εκατομμυρίων ευρώ που καταβάλουν οι εταιρείες για την απόκτησης της άδειας λειτουργίας στην Ελλάδα και της φορολογίας ύψους 35% επί των εσόδων τους, έναν από τους υψηλότερους φόρους στην Ευρώπη.

    Διαβάστε επίσης



    ΣΧΟΛΙΑ