• Business

    Επί τάπητος και το Airbnb την ώρα που τα ξενοδοχεία εκπέμπουν SOS

    airbnb

    airbnb


    Θα κάνουμε διακοπές φέτος;

    Το ερώτημα προς το παρόν δεν έχει απάντηση. Στην καλύτερη ερίπτωση θα κάνουμε διακοπές κατά τον Αύγουστο. Και αφού δοθεί το «πράσινο φως» να κυκλοφορύμε, κρατώντας πάντα αποστάσεις ασφαλείας.

    Όμως υπάρχει και το ενδεχόμενο να μην κάνουμε διακοπές φέτος… Μόνο τυχαία δεν είναι η δήλωση της προέδρου της Κομισιόν της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,  η οποία συνιστά στους Ευρωπαίους να μην κλείσουν ακόμα τις θερινές διακοπές τους.

    Το σκηνικό, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμης δεδομένα, δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Ειδικά για τον ελληνικό τουρισμό και το τι σημαίνει η συνεισφορά του στο ΑΕΠ της χώρας.

    Οι ξενοδόχοι μοιάζουν να «βυθίζονται» σε μία πρωτοφανή κρίση, στην οποία πρωταγωνιστούν. Το σίγουρο είναι ότι το 2020 έχει διαγραφεί σε επίπεδο εσόδων. «Αν καταφέρουμε να περάσουμε τη χρονιά, από το 2021 θα ξεκινήσει η προσπάθεια ανάκαμψης», υπογραμίζουν οι άνθρωποι του τουρισμού.

    Τα παραπάνω αποτελούν διαπιστώσεις και το Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, όπως παρουσιάστηκαν στη χθεσινή συνέντευξη -μέσω διαδικτύου- του προέδρου του ΞΕΕ, κ. Αλέξανδρου Βασιλικού. Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις που θα ληφθούν σε υγειονομικό επίπεδο θα είναι αυτές που θα καθορίσουν την πορεία του τουρισμού.

    Και εδώ ακριβώς θίχθηκε και η περίπτωση των βραχυχρόνιων τουριστικών μισθώσεων. Το Airbnb δηλαδή, που σήμερα βέβαια είναι και αυτό off. Όμως, αν επιτραπούν τα ταξίδια και αρθεί το lockdown, τι θα γίνει; Τα διαμερίσματα αυτά που φιλοξενούν τουρίστες βρίσκονται σε πολυκατοικίες. Και δεν υπόκεινται στους υγειονομικούς ελέγχους και πρωτόκολλα τα οποία έχουν ζητήσει οι ξενοδόχοι, ακριβώς για να προστατεύσουν τόσο το προσωπικό τους όσο και την πελατεία τους.

    Eνώ, λοιπόν, γίνονται συζητήσεις για το πότε και το πώς θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία, το πλήθος των καταλυμάτων Airbnb εξαιρούνται αυτών των δεσμεύσεων. Για παράδειγμα, οι συζητήσεις αφορούν αν τα ξενοδοχεία θα ανοίξουν με βάση το εμβαδόν τους ή τα δωμάτια που διαθέτουν. Θα ληφθεί πρόβλεψη για να μην υπάρχει συνωστισμός, από το λόμπι και τους κοινόχρηστους χώρους –εστιατόρια μπαρ των ξενοδοχείων- μέχρι σε τι απόσταση θα είναι οι ξαπλώστρες στην πλαζ, για να τηρούνται οι αποστάσεις.

    Αν ανοίξουν τα ξενοδοχεία φέτος θα υπάρξει υπερπροσφορά, λέει ο κ. Βασιλικός. Από την άλλη, οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, καθώς έχουν ελάχιστα λειτουργικά έξοδα, θα μπορούσαν να πουλάνε ακόμα και 10 ευρώ τη βραδιά.

    Μία λύση ενδεχομένως θα ήταν να δοθεί κίνητρο σε αυτούς τους ιδιοκτήτες να δώσουν τα διαμερίσματα για μακροχρόνιες μισθώσεις, με κίνητρο χαμηλότερη φορολογία.

    «Ο τουρισμός είναι αυτή την ώρα στο σημείο μηδέν. Τα ξενοδοχεία εκπέμπουν SOS. Θα απαιτηθεί ολική επαναφορά προκειμένου να κερδίσουν το μέλλον και να συνεχίσουν τη μεγάλη προσφορά τους στην ανάπτυξη, την απασχόληση και τη συνοχή της κοινωνίας. Μεσοπρόθεσμα αυτό θα επιτευχθεί  με το δεκαετές σχέδιο για τον τουρισμό στην εκπόνηση του οποίου το ΞΕΕ θα  συμμετέχει με τεκμηριωμένες θέσεις.  Μέχρι τότε όμως πρέπει  το ξενοδοχείο να στηριχτεί σήμερα, για να παραμείνει όρθιο αύριο. Τα ελληνικά ξενοδοχεία και οι εργαζόμενοι σε αυτά έχουν απόλυτη ανάγκη άμεσης στήριξης. Έχουν απόλυτη ανάγκη από άμεσα και τολμηρά μέτρα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλικός.



    ΣΧΟΛΙΑ