• Business

    Επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες, σχεδιασμένες από τη Σήλια Κριθαριώτη, στη μάχη κατά της πλαστικής σακούλας


    Να περιορίσει περαιτέρω τη χρήση των ρυπογόνων πλαστικών σακουλών, αξιοποιώντας το ποσό που έχει συλλεχθεί από την επιβολή του τέλους θα επιχειρήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος με τη διανομή 10,8 εκατ. επαναχρησιμοποιούμενων τσαντών, πάνινων και πλαστικών, συμπεριλαμβανομένων και ενός αριθμού καροτσιών, σε όλους τους πολίτες, μέσω των δήμων.

    Η δράση θα ξεκινήσει με πιλοτικό πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί από 4 δήμους, Αλοννήσου, Βόλβης, Ναυπάκτου και Χαλανδρίου, οι οποίοι γνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητές τους θα επιλέξουν οι ίδιοι τον καλύτερο τρόπο για τη διανομή των τσαντών και των καροτσιών στους δημότες τους. Τα αποτελέσματα από την πιλοτική εφαρμογή θα αξιοποιηθούν για τη διαδικασία διανομής τσαντών σε όλους τους ΟΤΑ. Θα προηγηθεί διαγωνισμός για τη μεγάλη ποσότητα των πλαστικών και υφασμάτινων τσαντών, σχεδιασμένων από την Σήλια Κριθαριώτη, προϋπολογισμού 13 εκατ. ευρώ.

    Ενδεικτικά, η διανομή στους πολίτες θα γίνει σύμφωνα με την πρόταση των Δήμων, μέσω σχολείων και δημοτικών εγκαταστάσεων, ΚΑΠΗ, καταστημάτων πληρωμής λογαριασμών ύδρευσης κ.ά.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο Εθνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) τα πρώτα τρία τρίμηνα του 2018 βεβαιώθηκε από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων) το ποσό των 15.506.584 ευρώ το οποίο αντιστοιχεί σε 516.886.140 λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς. Υπενθυμίζεται ότι το 2018 το τέλος για κάθε μια λεπτή πλαστική σακούλα μικρότερη των 50 μm ήταν 4 λεπτά του ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) ενώ το 2019 αναπροσαρμόστηκε σε 9 λεπτά.

    Βάσει των στόχων που έχουν τεθεί το 2019 η κατανάλωση πρέπει να μειωθεί σε 90 πλαστικές τσάντες ανά άτομο ετησίως και σε 40  μέχρι το 2025. Στην Ελλάδα με βάση τις εκτιμήσεις που αναφέρθηκαν κατά τη χθεσινή ενημέρωση, σήμερα βρισκόμαστε λίγο πάνω από τις 100 σακούλες ανά άτομο, γεγονός που σημαίνει ότι το μέτρο της επιβολής τέλους έχει λειτουργήσει θετικά στην κατεύθυνση του περιορισμού της χρήσης τους, αν αναλογιστούμε ότι προηγουμένως η χρήση έφθανε έως και στις 363 σακούλες ανά άτομο ετησίως.

    Η μείωση στη χρήση της λεπτής πλαστικής σακούλας μέσω των μεγάλων καταστημάτων πώλησης καταναλωτικών αγαθών (κυρίως σούπερ μάρκετ) υπολογίζεται σε 80% και 60% στα υπόλοιπα καταστήματα.

    Υπενθυμίζεται ότι η διάθεση της λεπτής πλαστικής σακούλας μεταφοράς στα σημεία πώλησης εμπορευμάτων, η οποία υπόκειται σε περιβαλλοντικό τέλος, δεν είναι υποχρεωτική. Οι πλαστικές σακούλες μεταφοράς που είναι μεγαλύτερες των 50 μm μέχρι 70 μm διατίθενται από τα καταστήματα με την υποχρέωση χρέωσης. Αυτές οι πλαστικές σακούλες δεν υπόκεινται σε περιβαλλοντικό τέλος.

    Προφανώς όλες οι πλαστικές σακούλες επιβαρύνουν το περιβάλλον. Το σκεπτικό πίσω από αυτή τη διάκριση με βάση την σχετική οδηγία της ΕΕ είναι ότι οι λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς που διακινούνται ευκολότερα, παρασύρονται από τον αέρα και καταλήγουν στο θαλάσσιο οικοσύστημα ρυπαίνοντας το περιβάλλον και δη τις θάλασσες και τις ακτές παγκοσμίως.

    Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος σημείωσε χθες ότι η επιτυχής ολοκλήρωση του μέτρου περιορισμού της χρήσης της λεπτής πλαστικής σακούλας και η καταγραφή μέσω του ΕΜΠΑ (Εθνικό Μητρώο Παραγωγών) όλων των πωλούμενων τσαντών μεταφοράς προϊόντων θα δώσει τη δυνατότητα αξιολόγησης και σχεδιασμού περαιτέρω πρωτοβουλιών στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής στρατηγικής μείωσης των πλαστικών μιας χρήσης.

    Από την πλευρά του ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος (ΣΒΠΕ) όπως είπε χθες ο πρόεδρός του Δημήτρης Σύρμος, δεν έχει αυτή τη στιγμή εκτίμηση για τις επενδύσεις που χρειάζεται να γίνουν στον κλάδο προκειμένου να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα της κυκλικής οικονομίας, καθώς μεταξύ άλλων, δεν έχουν καθοριστεί οι προδιαγραφές των νέων προϊόντων που θα πρέπει να παραχθούν.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Πώς η Αυστραλία μείωσε τις πλαστικές σακούλες κατά 80%

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σε βιοδιασπώμενη σακούλα από άμυλο πατάτας ο Guardian

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Στόχος από 400… να γίνουν 400.000 το 2030- Έρχεται επιδότηση 1000 ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ