• Business

    Αινιγματική έκθεση ξένου οίκου για την Ελλάδα και τις μετοχές


    Δε συμμερίζεται την αισιοδοξία της κυβέρνησης (αλλά και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου) για οριακή ύφεση ή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2016 και δυναμική ανάπτυξη άνω του 2,5% το 2017 η Bank of America – Merrill Lynch, που είναι πολύ πιο φειδωλή στις προβλέψεις της, ενώ ερωτηματικά προκαλούν κάποιες αναφορές της στο κλίμα που επικρατεί γύρω από την ελληνική οικονομία.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της BofA – Merrill Lynch, η οικονομία φέτος θα σημειώσει κάμψη 1% (όταν το ΔΝΤ προβλέπει οριακή ανάπτυξη 0,1%), ενώ το 2017 θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά μόνο της τάξεως του 1,2%. Το πρωτογενές πλεόνασμα θα «κλείσει» στο 1,5% φέτος και στο 0,6% το 2017, ενώ το συνολικό έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 2,4% φέτος και στο 3,3% το 2017.

    Γιατί όμως τέτοια απαισιοδοξία; Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα επικαλείται τα επίμονα διαρθρωτικά προβλήματα που συνεχίζουν να ταλαιπωρούν τη χώρα μας, τις παλινωδίες αναφορικά με την ελάφρυνση του χρέους, το γεγονός ότι η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ στο εγγύς μέλλον θεωρείται μάλλον απίθανη, αλλά και τις επιπλοκές στις διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς για τα εργασιακά, που προκαλούν ανησυχίες για την πολιτική σταθερότητα.

    Μάλιστα, αυτό που σημειώνει χαρακτηριστικά η BofA είναι ότι οι συνθήκες στη χώρα μας παραμένουν «περίπλοκες», ενώ εκτιμά πως ο «θόρυβος» ενδέχεται να αυξηθεί προς το τέλος του 2016, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό…

    Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν όμως και τα στοιχεία που παρουσιάζει η Bank of America – Merrill Lynch για τις εισροές και εκροές ξένων κεφαλαίων στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Αυτό που διαπιστώνει κανείς είναι ότι για το 2016 οι εισροές υπερκαλύπτουν έστω και οριακά τις εκροές (56 εκατομμύρια ευρώ έναντι 55 εκατομμυρίων), ενώ εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εισροών (53 εκατ. ευρώ από τα 56 εκατομμύρια) προέρχεται από τοποθετήσεις αναδυόμενων παθητικών διαχειριστών κεφαλαίων, οι οποίες έρχονται να καλύψουν το κενό που άφησαν οι ενεργοί διαχειριστές κεφαλαίων, που αποχωρούν μαζικά από την ελληνική χρηματαγορά.

    Πάντως, συνολικά, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά παραμένει underweight στα χαρτοφυλάκια των αναδυόμενων παθητικών διαχειριστών, που αντίθετα διατηρούν αυξημένες θέσεις σε Τουρκία, Ρωσία, Νότια Αφρική, Ουγγαρία και Αίγυπτο.

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr:

    http://www.mononews.gr/12-plousioteres-chores-tis-pio-spatales-kivernisis-stin-3i-thesi-ellada/79488



    ΣΧΟΛΙΑ