• Ενέργεια

    Βρετανία: Άλμα στα τιμολόγια ρεύματος από αρχές 2024 – Λιγότερη κατανάλωση, μεγαλύτερη αύξηση

    • Bloomberg
    Ο Ρίσι Σούνακ, Πρωθυπουργός της Βρετανίας

    Ο Ρίσι Σούνακ, Πρωθυπουργός της Βρετανίας


    Τις μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών πρόκειται να υποστούν αυτόν τον χειμώνα, τα βρετανικά νοικοκυριά που χρησιμοποιούν τη λιγότερη ποσότητα ενέργειας, καθώς η κυβέρνηση τερμάτισε τη στήριξη των ευάλωτων που παλεύουν με την κρίση του κόστους ζωής.

    Σύμφωνα με το Bloomberg, η ρυθμιστική αρχή Ofgem αύξησε το εθνικό ανώτατο όριο τιμών για το α’ τρίμηνο του επόμενου έτους στις 1.928 λίρες, αύξηση 5% από το τρέχων ποσό των 1.834 λιρών.

    Το τιμολόγιο προορίζεται να αντιπροσωπεύει έναν ετήσιο λογαριασμό για ένα τυπικό νοικοκυριό στο Ηνωμένο Βασίλειο.

    Το άλμα έρχεται σε μια στιγμή που οι Βρετανοί αντιμετωπίζουν επίμονο πληθωρισμό στο κόστος των τροφίμων και των βασικών προϊόντων, και η κυβέρνηση προβλέπει επιβράδυνση της ανάπτυξης.

    Το ενεργειακό κόστος χονδρικής έχει μειωθεί καθώς η κρίση στην Ευρώπη εξασθενεί, ωστόσο παραμένει περίπου διπλάσιο από τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν πριν από την έναρξη της κρίσης το 2021.

    Άλμα έως και 27%

    Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα νοικοκυριά με τη χαμηλότερη κατανάλωση θα πληρώσουν έως και 27% περισσότερο από τον περασμένο χειμώνα λόγω της μείωσης της κρατικής στήριξης, η οποία αντιπροσώπευε το μεγαλύτερο μερίδιο του λογαριασμού τους, σύμφωνα με τους συμβούλους του Ομίλου BFY.

    Η κατανάλωση 350 λιρών το α’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους θα κοστίσει 445 λίρες το επόμενο έτος, ανέφεραν οι αναλυτές και περίπου τα 2/3 των νοικοκυριών θα πληρώσουν περισσότερα.

    Αντίθετα, οι καταναλωτές της περισσότερης ενέργειας θα χρεώνονται περίπου 5% λιγότερο.

    «Παρά το γεγονός ότι η Ofgem προσπαθεί να το διαχειριστεί ως θετικό μήνυμα, η πλειονότητα των πελατών εξακολουθεί να πληρώνει περισσότερα από πέρυσι, σε μια εποχή που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να το κάνουν», δήλωσε ο Ian Barker, διευθύνων συνεργάτης της BFY.

    Η ρυθμιστική αρχή δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι διερευνά μια πιθανή μεταρρύθμιση της πάγιας χρέωσης, η οποία προσθέτει ένα σταθερό ημερήσιο κόστος για τη σύνδεση στον λογαριασμό όλων των πελατών.

    Παράλληλα, ζήτησε τη συνεισφορά προμηθευτών και ομάδων καταναλωτών.

    Διαβάστε επίσης: 

    ΑΔΜΗΕ: Στην τελική ευθεία η δεύτερη ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Ιταλίας

    Πράσινο τιμολόγιο ρεύματος: Δημοσιεύτηκε η υπουργική απόφαση – Τι προβλέπει

    Νάγκελ (ΕΚΤ): Τα επιτόκια είναι κοντά στα υψηλά τους – Αποκλείει την ανώμαλη προσγείωση της οικονομίας



    ΣΧΟΛΙΑ