• Ενέργεια

    Πράσινο τιμολόγιο ρεύματος: Δημοσιεύτηκε η υπουργική απόφαση – Τι προβλέπει

    Ο υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης

    Ο υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης


    Σταθερή για έξι μήνες θα είναι η βασική τιμή προμήθειας στο νέο πράσινο τιμολόγιο, ενώ οι προμηθευτές ενέργειας θα έχουν τη δυνατότητα να αλλάζουν κάθε μήνα το πάγιο – που είναι ως 5 ευρώ – όπως και κάποιες εκπτώσεις που δε συνδέονται με τη χονδρεμπορική τιμή, όπως προβλέπει η υπουργική απόφαση για το πράσινο τιμολόγιο που δημοσιεύτηκε σήμερα.

    Η απόφαση καθορίζει τον μηχανισμό διακύμανσης του ειδικού πράσινου τιμολογίου που εισάγεται από το νέο έτος παράλληλα με τα υπόλοιπα πολύχρωμα νέα τιμολόγια.

    Επίσης, προβλέπει ότι τα όρια της περιοχής ασφαλείας, εντός της οποίας δεν ενεργοποιείται ο μηχανισμός διακύμανσης και άρα η Χρέωση Προμήθειας διαμορφώνεται βάσει της Βασικής Τιμής Προμήθειας, θα είναι σταθερά για τρεις μήνες και θα αλλάζουν με ενημέρωση στη ΡΑΑΕΥ ένα μήνα πριν.

    Με την απόφαση καθορίζονται ο τρόπος υπολογισμού του μηχανισμού διακύμανσης και των συντελεστών του Ειδικού Τιμολογίου του άρθρου 138Α του ν. 4951/2022 (Α’ 129), όπως προστέθηκε με το άρθρο 17 του ν. 5066/2023 (Α’ 188), οι ορισμοί των μεταβλητών των συντελεστών του μηχανισμού διακύμανσης, τα χρονικά διαστήματα μεταβολής των συντελεστών και της Βασικής Τιμής Προμήθειας, ο τρόπος επισήμανσης και αποτύπωσης στους Λογαριασμούς Κατανάλωσης καθώς και ειδικότερα θέματα ανακοίνωσης και ενημέρωσης των Καταναλωτών.

    Βασική Τιμή Προμήθειας, Πάγια Χρέωση Προμήθειας και Εκπτώσεις

    1. Για το Ειδικό Τιμολόγιο Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας, η Τελική Τιμή Προμήθειας ανακοινώνεται έως την πρώτη ημέρα κάθε μήνα κατανάλωσης, και προκύπτει από το άθροισμα της Βασικής Τιμής Προμήθειας και του Μηχανισμού Διακύμανσης.

    2. Η Βασική Τιμή Προμήθειας ορίζεται ελεύθερα από τον Προμηθευτή Ηλεκτρικής Ενέργειας.

    3. Το Ειδικό Τιμολόγιο δύναται να εμπεριέχει και Πάγια Χρέωση Προμήθειας, ίση με πέντε (5) ευρώ ανά μήνα, κατά μέγιστο, καθώς και εκπτώσεις, εφόσον αυτές δεν συνδέονται με τη διακύμανση μεγεθών της χονδρεμπορικής αγοράς.

    4. Η Βασική Τιμή Προμήθειας παραμένει σταθερή κατ’ ελάχιστον για έξι (6) μήνες. Η Πάγια Χρέωση Προμήθειας και οι εκπτώσεις δύνανται να τροποποιούνται κάθε μήνα κατόπιν ανακοίνωσης στην ιστοσελίδα των Προμηθευτών και ενημέρωσης με τον πρώτο Λογαριασμό Κατανάλωσης που ακολουθεί την τροποποίηση.

    5. Το Ειδικό Τιμολόγιο Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας προσφέρεται από τους Προμηθευτές και δύναται να επιλέγεται από τους Καταναλωτές και μετά την 31η Δεκεμβρίου 2024.



    ΣΧΟΛΙΑ