• Οικονομία

    Βρετανία: Φοροαπαλλαγές και μειώσεις εισφορών προβλέπει ο προϋπολογισμός

    • NewsRoom
    Τζέρεμι Χαντ, Βρετανός υπ. Οικονομικών

    Τζέρεμι Χαντ, Βρετανός υπ. Οικονομικών


    Μία σειρά από μειώσεις φόρων και άλλων μέτρων για εργαζόμενους και επιχειρήσεις, ανακοίνωσε σήμερα ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Τζέρεμι Χαντ, στο πλαίσιο της παρουσίασης των «110 νέων αναπτυξιακών μέτρων» στην ολομέλεια της Βουλής των Κοινοτήτων.

    Παράλληλα, ο Χαντ επεσήμανε πως η βρετανική οικονομία έχει επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης, με θετικούς δημοσιονομικούς δείκτες και αυξήσεις μισθών.

    Στον επικαιροποιημένο προϋπολογισμό που παρουσιάζεται στα μέσα του οικονομικού έτους (το οποίο στο ΗΒ αρχίζει τον Απρίλιο) και ονομάζεται «φθινοπωρινή δήλωση», περιλαμβάνεται μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης για τους εργαζόμενους από 12% σε 10%, με ισχύ μάλιστα από τον Ιανουάριο και όχι από τον Απρίλιο όπως συνηθίζεται.

    Πιο αναλυτικά, το μέτρο εξοικονομεί πάνω από 450 λίρες το χρόνο για έναν υπάλληλο αμειβόμενο με τον μέσο μικτό ετήσιο μισθό των 35.000 λιρών.

    Μεταξύ άλλων, ανακοινώθηκαν και αλλαγές στα προγράμματα παροχών, πάγωμα του φόρου στα αλκοολούχα ποτά, πρόσθετες φορολογικές ελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις, επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη και στην μεταποίηση, καθώς και η αύξηση του κατώτατου μισθού.

    Παράλληλα, ο Hunt υποσχέθηκε επιπλέον επένδυση 500 εκατομμυρίων λιρών στην τεχνητή νοημοσύνη.

    «Όσον αφορά την τεχνολογία, γνωρίζουμε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα βρίσκεται στο επίκεντρο οποιασδήποτε μελλοντικής ανάπτυξης. Θέλω να βεβαιωθώ ότι τα πανεπιστήμια, οι επιστήμονες και οι νεοφυείς επιχειρήσεις μας μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ο,τι χρειάζονται», τόνισε.

    Σχετικά με την εταιρική φοροαπαλλαγή, μονιμοποιείται το μέτρο που ορίζει μείωση εταιρικού φόρου κατά 25% επί του ποσού που επενδύει μία επιχείρηση σε εγκαταστάσεις και μηχανήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

    Ο Χαντ επιβεβαίωσε ότι οι επιχειρήσεις μπορούν να διεκδικήσουν επιστροφή 25 πένες σε εταιρικό φόρο για κάθε 1 λίρα που επενδύουν σε πληροφορική, μηχανήματα και εξοπλισμό, ένα μέτρο που θα κοστίσει στο Υπουργείο Οικονομικών 11 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως.

    Σύμφωνα με τον υπουργό, αυτό αντιπροσωπεύει τη «μεγαλύτερη μείωση του φόρου των επιχειρήσεων στη σύγχρονη βρετανική ιστορία».

    Επιπλέον, ανακοίνωσε μέτρα ύψους 4,3 δισεκατομμυρίων λιρών για ελάφρυνση φόρων σε μικρές επιχειρήσεις, όπως παμπ και άλλες επιχειρήσεις εστίασης.

    Ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί από τον Απρίλιο κατά σχεδόν 10% σε 11,44 λίρες την ώρα.

    Ταυτόχρονα, θα αυξηθεί η βασική κρατική σύνταξη κατά 8,5%, δηλαδή έως και κατά 900 λίρες το χρόνο.

    Επίσης, θα αυξηθούν τα κρατικά επιδόματα πρόνοιας από τον ερχόμενο Απρίλιο κατά 6,7%, δηλαδή στο επίπεδο του πληθωρισμού τον περασμένο Σεπτέμβριο.

    Ωστόσο, θα αυστηροποιηθεί το πλαίσιο υποχρεώσεων όσων λαμβάνουν επιδόματα, εάν κριθεί ότι μπορούν να εργαστούν.

    Παράλληλα, η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα λάβει 450 εκ. λίρες για την κατασκευή 2.400 νέων κατοικιών.

    Ο Χαντ παρουσίασε επίσης τις νέες προγνώσεις του ανεξάρτητου Γραφείου Ευθύνης Προϋπολογισμού (OBR), από τις οποίες ενδιαφέρον έχει εκείνη για περαιτέρω μείωση του πληθωρισμού στο 2,8% το επόμενο έτος (από 4,6% αυτή τη στιγμή, μετά την κορύφωση του 11,1% τον περσινό Οκτώβριο).

    Ο Χαντ έθεσε ακόμη ως στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας στο δημόσιο τομέα κατά τουλάχιστον 0,5% το χρόνο.

    Δεν παρέλειψε τέλος να υπογραμμίσει ότι, παρά τις σημερινές ανακοινώσεις, οι πολίτες βρίσκονται σε χειρότερη οικονομική θέση μετά από 13 χρόνια, με τους μισθούς να έχουν αυξηθεί σε μόνο κατά 3%.

    Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη υποβαθμίστηκαν σε 0,6% φέτος και 0,7% το επόμενο έτος, από 1,8% και 2,5% που είχαν προβλεφθεί τον Μάρτιο.

    Διαβάστε επίσης: 

    ΗΠΑ: Αυξήθηκαν κατά 3% οι αιτήσεις στεγαστικών δανείων – Σε υψηλό 6 εβδομάδων

    Μαθήματα επιτυχίας: 4 κορυφαίες συμβουλές από Buffett, Gates και 2 ακόμη δισεκατομμυριούχους

    John Catsimatidis: Ο Ελληνοαμερικανός δισεκατομμυριούχος προσπαθεί να πείσει την Κίνα να δώσει αρκούδες Panda στην ΝΥ



    ΣΧΟΛΙΑ