• Ενέργεια

    Βάλντις Ντομπρόβσκις: Η ΕΕ αξιολογεί σενάρια για διακοπή του ρωσικού αερίου τον χειμώνα

    • NewsRoom
    Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ) Βάλντις Ντομπρόβσκις

    Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ) Βάλντις Ντομπρόβσκις


    Η Ευρωπαϊκή Ένωση αξιολογεί σενάρια που περιλαμβάνουν πλήρη διακοπή των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου τον ερχόμενο χειμώνα, ως μέρος του σχεδιασμού έκτακτης ανάγκης, δήλωσε την Πέμπτη ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.

    «Επαναξιολογούμε τα σενάρια για μερική και πλήρη διακοπή των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία τον επόμενο χειμώνα για να βοηθήσουμε τα κράτη μέλη να αναθεωρήσουν τα σχέδια έκτακτης ανάγκης για την προμήθεια αερίου», ανέφερε ο Ντομπρόβσκις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με το Reuters.

    Νωρίτερα οι υπουργοί Εξωτερικών της Ιρλανδίας, της Λιθουανίας και της Ολλανδίας, ανέφεραν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται προτάσεις για πιθανό πετρελαϊκό εμπάργκο της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας, αν και δεν υπάρχει συμφωνία για την απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου.

    «Εργάζονται τώρα στο να διασφαλιστεί ότι το πετρέλαιο είναι μέρος του επόμενου πακέτου κυρώσεων», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας Σάιμον Κόβενι αναφορικά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προσερχόμενος σε συνάντηση με τους Ευρωπαίους ομολόγους του στο Λουξεμβούργο.

    «Η Ευρωπαϊκή Ένωση δαπανά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για την εισαγωγή πετρελαίου από τη Ρωσία, αυτό σίγουρα συμβάλλει στη χρηματοδότηση αυτού του πολέμου. Χρειάζεται να διακόψουμε αυτή τη χρηματοδότηση…όσο γρηγορότερα γίνει αυτό, τόσο καλύτερα», πρόσθεσε ο Κόβενι.

    Οι ομόλογοί του από την Ολλανδία και τη Λιθουανία δήλωσαν επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναζητά τρόπους για να στοχοθετήσει το ρωσικό πετρέλαιο, που αντιστοιχεί περίπου στο ένα τέταρτο των εισαγωγών αργού της ΕΕ, ως μέσο άσκησης πίεσης προς τη Ρωσίας για να σταματήσει να βομβαρδίζει ουκρανικές πόλεις.

    «Εξετάζουμε όλες τις άλλες (κυρώσεις), συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας», δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Βόπκε Χούκστρα. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τάχθηκε την περασμένη εβδομάδα υπέρ ενός εμπάργκο, αν και η απόφασή του δεν είναι δεσμευτική.

    Διαβάστε επίσης

    Μήνυμα Ντομπρόβσκις για το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας τον Αύγουστο – “Παράθυρο” για χαμηλότερους δημοσιονομικούς στόχους



    ΣΧΟΛΙΑ