• Ενέργεια

    Τζο Μπάιντεν: Ετοιμάζει μπλόκο στις νέες αιτήσεις για εξαγωγή LNG

    • NewsRoom
    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν


    Η κυβέρνηση Μπάιντεν σκοπεύει να ανακοινώσει τη στρατηγική της την Παρασκευή για την ενίσχυση του περιβαλλοντικού ελέγχου των αιτήσεων για εξαγωγή φυσικού αερίου, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

    Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα διατάξει το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ να σταματήσει τις αναθεωρήσεις των αιτήσεων για μεταφορά φυσικού αερίου στο εξωτερικό, δίνοντας χρόνο στους αξιωματούχους να συνυπολογίσουν καλύτερα τις μακροπρόθεσμες κλιματικές επιπτώσεις των διευρυμένων εξαγωγών LNG, σύμφωνα με το Bloomberg, επικαλούμενο πηγές που ζήτησαν να μην κατονομαστούν.

    Η παύση έχει οριστεί για να σταματήσει, τουλάχιστον προσωρινά, τέσσερα υπό ανάπτυξη projects, συμπεριλαμβανομένων των εγκαταστάσεων της Commonwealth LNG, Energy Transfer LP και Venture Global LNG Inc..

    Οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Ενέργειας και του Λευκού Οίκου δεν απάντησαν αμέσως στα αιτήματα του Bloomberg για σχολιασμό.

    Το ζήτημα είναι εάν οι πρόσθετες εξαγωγές είναι προς το «δημόσιο συμφέρον», όπως αυτό ορίζεται από τους ομοσπονδιακούς νόμους. Μια ανασκόπηση των κανόνων θα μπορούσαν να θέτουν νέες απαιτήσεις για τον προσδιορισμό του τι συνιστά δημόσιο συμφέρον, δίνοντας μεγάλη βαρύτητα στις πιθανές κλιματικές συνέπειες των πρόσθετων εξαγωγών.

    Η προσπάθεια ανταποκρίνεται στις ανησυχίες ακτιβιστών για το κλίμα, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι οι πρόσθετες εγκρίσεις θα παρατείνουν την εξάρτηση του κόσμου από το φυσικό αέριο και θα αποθαρρύνουν τις επενδύσεις σε καθαρότερες εναλλακτικές λύσεις, χωρίς εκπομπές ρύπων. Ακτιβιστές έχουν προγραμματίσει μια καθιστική διαμαρτυρία στις 6-8 Φεβρουαρίου στο Υπουργείο Ενέργειας για να απαιτήσουν να σταματήσει τις νέες εγκρίσεις LNG.

    Οι ΗΠΑ είναι ήδη ο μεγαλύτερος εξαγωγέας LNG στον κόσμο — και η προγραμματισμένη διακοπή δεν είναι πιθανό να το αλλάξει αυτό. Οι εγκαταστάσεις πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για την υγροποίηση του φυσικού αερίου για εξαγωγή σε όλο τον κόσμο χρειάζονται χρόνια για να κατασκευαστούν. Οι εταιρείες πρέπει να λάβουν πολλαπλές αξιολογήσεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για να ξεκινήσουν τις αποστολές. Οι ΗΠΑ έχουν εκδώσει δεκάδες άδειες εξαγωγής LNG, αλλά η παύση πρόκειται να ισχύει μόνο για τις αιτήσεις που βρίσκονται τώρα σε αναμονή για εξέταση στο Υπουργείο Ενέργειας.

    Οι υποστηρικτές του φυσικού αερίου υποστηρίζουν ότι η καθυστέρηση θα επιβραδύνει την ανάπτυξη, θα περιορίσει τις πιθανές μελλοντικές αποστολές σε ευρωπαίους συμμάχους και θα μειώσει τουλάχιστον ορισμένα βραχυπρόθεσμα περιβαλλοντικά οφέλη που συνδέονται με την εκτόπιση του άνθρακα.

    «Οποιαδήποτε ενέργεια για τη διακοπή των εγκρίσεων εξαγωγών LNG των ΗΠΑ θα ήταν ένα μεγάλο λάθος που θέτει σε κίνδυνο τις θέσεις εργασίας και τους συμμάχους των ΗΠΑ ενώ υπονομεύει τους παγκόσμιους κλιματικούς στόχους», ανέφεραν σχεδόν διάφορες ομάδες υπέρ του πετρελαίου και του φυσικού αερίου σε επιστολή τους προς την υπουργό Ενέργειας Τζένιφερ Γκράνχολμ.

    Οι πλευρά των ακτιβιστών από την πλευρά τους, υποστηρίζουν ότι το LNG των ΗΠΑ παραγκωνίζει τις πιθανές επενδύσεις σε εναλλακτικές λύσεις καθαρής ενέργειας. Υποστηρίζουν δε πως  οι ανησυχίες για την ανάγκη της Ευρώπης για LNG των ΗΠΑ είναι υπερεκτιμημένες, καθώς θεωρούν πως η ζήτηση φυσικού αερίου προβλέπεται να μειωθεί.

    Διαβάστε επίσης

    Tesla: Έχασε 85 δισ. δολάρια σε μια μέρα και έπεσε πίσω από την Eli Lilly σε κεφαλαιοποίηση

    Δημοσκόπηση MRB: Ίδια ποσοστά σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές – Διχασμός για τον γάμο ομοφύλων

    Βαρβιτσιώτης: Δεν παραιτήθηκα για το γάμο των ομοφύλων, θέλω να γυρίσω στον ιδιωτικό τομέα



    ΣΧΟΛΙΑ