• Ενέργεια

    Τροπολογία ΥΠΕΝ παρατείνει τη διάρκεια ισχύος των οριστικών προσφορών σύνδεσης για ΑΠΕ

    Aιολικά πάρκα

    Αιολικό πάρκο


    Με τροπολογία του ΥΠΕΝ στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας ρυθμίζονται κάποιες από τις εκκρεμότητες του ενεργειακού τομέα.

    Συγκεκριμένα, το υπουργείο υπέβαλε σήμερα τροπολογία σχετικά με τα όσα προβλέπονταν αρχικά για τις ΑΠΕ στα τρία άρθρα του νομοσχεδίου για τους δασικούς χάρτες.

    Δηλαδή:

    Παράταση στη διάρκεια ισχύος των οριστικών προσφορών σύνδεσης για ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ για τους οποίους έχει υποβληθεί πλήρες αίτημα για χορήγηση άδειας εγκατάστασης τουλάχιστον 45 ημέρες πριν τη λήξη ισχύος της οριστικής προσφοράς σύνδεσης.

    Ότι για σταθμούς που εμπίπτουν στις διατάξεις των παρ. 11 και 12 του άρθρου 3 του Ν. 4414/2016 και συνδέονται στην υψηλή τάση, η τιμή αποζημίωσης της παραγόμενης ενέργειας ή η εξαίρεση από τις ανταγωνιστικές διαδικασίες, καθορίζεται όχι με βάση την ενεργοποίηση της σύνδεσης, αλλά με την υποβολή πλήρους αιτήματος για σύνδεση και εφόσον η σύνδεση πραγματοποιηθεί εντός τριών μηνών.

    Επίσης, παρατείνεται η διάρκεια ισχύος των αδειών εγκατάστασης σταθμών ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ οι οποίες λήγουν εντός του 2019 μέχρι τη διενέργεια της τελευταίας ανταγωνιστικής διαδικασίας υποβολής προσφορών που αντιστοιχεί στην κατηγορία του σταθμού του έτους 2020.

    Τέλος, οι ενεργειακές κοινότητες αποτελούν ιδιαίτερες εταιρικές μορφές μη ανήκουσες στις προσωπικές ή κεφαλαιουχικές εταιρείες. Κατά συνέπεια, η υπαγωγή τους στην υποχρεωτική ασφάλιση ΕΦΚΑ δεν κρίνεται σκόπιμη.



    ΣΧΟΛΙΑ