ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχτεί η αγορά των ΑΠΕ στην Ελλάδα αν δεν ολοκληρωθούν άμεσα μια σειρά από ρυθμίσεις που έχουν δρομολογηθεί εδώ και καιρό, αλλά υπάρχει κίνδυνος να μην θεσμοθετηθούν εγκαίρως λόγω των πρόωρων εκλογών.
Το θέμα έχει τεθεί επισήμως από τους φορείς των ΑΠΕ τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αντιπολίτευση προκειμένου να δοθεί λύση σε αυτό το εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα.
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται από τον Ελληνικό Σύνδεσμο Ηλεκτροπαραγωγών από ΑΠΕ, η επικείμενη προκήρυξη πρόωρων εθνικών εκλογών για την 7.7.2019 και η συνεπαγόμενη παύση των εργασιών του Κοινοβουλίου την 10.6.2019 δημιουργεί σοβαρότατο κίνδυνο να μείνουν σε περαιτέρω παρατεταμένη εκκρεμότητα μια σειρά από κατεπείγουσες, υπερώριμες πλην μη θεσμοθετημένες νομοθετικές ρυθμίσεις, με αποτέλεσμα να καθίσταται από εξόχως προβληματική έως αδύνατη:
(α) η συνέχιση της ανάπτυξης σημαντικών έργων ΑΠΕ στη χώρα μας,
(β) η συμμετοχή πολλών εν λειτουργία έργων ΑΠΕ στην αγορά, και,
(γ) η συνέχιση της ομαλής λειτουργίας της ΡΑΕ, που είναι καθοριστικής σημασίας και για τον κλάδο των ΑΠΕ.
Οι ρυθμίσεις που επείγει να θεσμοθετηθούν αφορούν μεταξύ άλλων την παράταση της ημερομηνίας λήξης οριστικής προσφοράς σύνδεσης για σταθμούς ΑΠΕ που έχουν υποβάλει αίτηση για χορήγηση άδειας εγκατάστασης, την υπογραφή συμβάσεων σύνδεσης για έτοιμα έργα στα οποία λόγω καθυστερήσεων του ΑΔΜΗΕ δεν έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές διαδικασίες, την έναρξη της συμμετοχής των παραγωγών ΑΠΕ στον Ημερήσιο Ενεργειακό Προγραμματισμό, την παραγωγή ηλεκτρισμού από βιομάζα και βιοαέριο και την διασφάλιση της εύρυθμης συνέχισης της λειτουργίας της ΡΑΕ μέσω της παράτασης των συμβάσεων ειδικών επιστημόνων που λήγουν στις 30 Ιουνίου 2019.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ιλεάνα Μακρή: «Στη Νέα Υόρκη έμαθα να τολμώ», εξηγεί
- Το Έτος του Αλόγου της Φωτιάς: Συμβολισμός, κληρονομιά και γιατί η σύγχρονη πολυτέλεια παραδοσιακά λατρεύει τον ίππο
- Πώς ο Άδωνις «έγδαρε» τους συνδικαλιστές ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ – Τι λέει ο υπουργός στο mononews
- Υ/KNOT: Γιατί τα αδέρφια Τζώρτζη προχωρούν σε ΑΜΚ 22,8 εκατ., που θα πάνε τα λεφτά
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.