• Ενέργεια

    Τι προβλέπει το σχέδιο ΔΕΗ – Κοπελούζου για την μονάδα στην Αλεξανδρούπολη

    Δημήτρης Κοπελούζος Πρόεδρος του Copelouzos Group

    Δημήτρης Κοπελούζος Πρόεδρος του Copelouzos Group


    Σημαντικό εξαγωγικό προσανατολισμό προς τα Βαλκάνια θα έχει η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με πρώτη ύλη το φυσικό αέριο, που θα κατασκευαστεί στην Αλεξανδρούπολη. Για τη μονάδα είχε γράψει το mononews  ήδη από τις αρχές Οκτωβρίου.

    Όπως είναι γνωστό η  ΔΕΗ, η ΔΕΠΑ Εμπορίας και η Damco Energy του Ομίλου Κοπελούζου υπέγραψαν συμφωνία για την εξαγορά από τη ΔΕΗ του 51% των μετοχών της εταιρείας με την επωνυμία «Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης Μονοπρόσωπη Α.Ε.» και την εξαγορά από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας του 29% της ίδιας εταιρείας. Η Damco Energy του Ομίλου Κοπελούζου διατηρεί το 20% και θα συμμετέχει στο νέο σχήμα.

    Η  εταιρεία προχωρά  στην κατασκευή και εκμετάλλευση νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο φυσικό αέριο, στην Αλεξανδρούπολη. Η κατασκευή της νέας μονάδας θα ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2023 και αναμένεται να είναι έτοιμη στο τέλος του 2025 ή στις αρχές του 2026.

    Το στρατηγικό σχέδιο για τη μονάδα

    Η νέα μονάδα θα βρίσκεται στρατηγικά τοποθετημένη στη βαλκανική χερσόνησο, τα κράτη της οποίας αντιμετωπίζουν αβέβαιο μέλλον όσον αφορά την ενεργειακή επάρκεια. Η νέα μονάδα θα μπορούσε να καλύψει αυτό το κενό αφού η θέση της μονάδας κοντά στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης θα παρέχει εύκολη πρόσβαση σε υγροποιημένο φυσικό αέριο.

    Η επένδυση, εκτιμώμενου κόστους 350-400 εκατ ευρώ, αποσκοπεί στην κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών σε ρεύμα των χωρών των Βαλκανίων, αφού το σύνολο της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας θα εξάγεται σε γειτονικές χώρες.

    Όλοι οι εταίροι της επένδυσης  διαβλέπουν ότι η τιμή του φυσικού αερίου τα επόμενα χρόνια θα πέσει, καθιστώντας το ξανά ελκυστικό καύσιμο. Η ανάπτυξη διεθνώς πληθώρας FSRUs, δηλαδή LNG terminals, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για χαμηλές τιμές αερίου και καθιστούν ελκυστική μια τέτοια επένδυση. Το ίδιο ισχύει για το γεγονός ότι το αέριο θα αποτελέσει αναπόφευκτα το μεταβατικό καύσιμο για την επόμενη 20ετία, κατά την οποία οι ΑΠΕ θα καθίστανται σταδιακά κυρίαρχες στο ενεργειακό μείγμα.

    Η ΔΕΗ και η ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ διεκδικούν μερίδιο στην ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο, η κάθε μία για ξεχωριστούς λόγους. Η πρώτη εταιρεία βλέπει ευκαιρίες μελλοντικά με την περαιτέρω επέκταση της στη συγκεκριμένη δραστηριότητα. Η ανάπτυξη διεθνώς όλο και περισσότερων terminals LNG δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου. Επιπλέον, η ανάγκη των γειτονικών της Ελλάδας χωρών στα Βαλκάνια για υποκατάσταση του ρωσικού αερίου ανοίγει το δρόμο των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγεται κυρίως από LNG, το οποίο θα φτάνει όλο και περισσότερο στην εγχώρια αγοράς. Για το σκοπό αυτό άλλωστε ήδη δρομολογούνται σχέδια ανάπτυξης FSRU στη Θράκη, τη Θεσσαλονίκη και τη νότια Ελλάδα. Ακόμη, οι μονάδες αερίου που διαθέτει σήμερα η ΔΕΗ κλείνουν μεγάλο χρόνο ζωής και η λειτουργία τους δεν συμβαδίζει με τις σύγχρονες τεχνολογικές απαιτήσεις για ευελιξία και υψηλή αποδοτικότητα.

    Η ΔΕΗ, ως γνωστόν, έχει συμπεριλάβει στα επενδυτικά της πλάνα τη διάθεση μέρους των εσόδων 1,350 δις. ευρώ που άντλησε από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου να τα διαθέσει στη συμβατική παραγωγή. Από τη μεριά της η ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ επιδιώκει την καθετοποίηση των δραστηριοτήτων της στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων φυσικού αερίου. Στοχεύει στην είσοδο της στην ηλεκτροπαραγωγή και μεγάλο ατού της είναι οι συμφωνίες που έχει με μεγάλους διεθνείς προμηθευτές αερίου. Επιπλέον, στα ατού της είναι και η συμμετοχή της με 20% στο FSRU της Αλεξανδρούπολης. Άρα η εταιρεία διαθέτει στις όποιες συνεργασίες της και διευρυμένο χαρτοφυλάκιο φυσικού αερίου..

    ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ:

    Η μονάδα θα είναι ονομαστικής ισχύος 840MW και αναμένεται να είναι η πιο αποδοτική μονάδα της χώρας, με συντελεστή απόδοσης 63%. Αναμένεται να έχει το χαμηλότερο μεταβλητό κόστος ανάμεσα στις θερμικές μονάδες, γεγονός που θα της δίνει τη δυνατότητα να μπαίνει πρώτη στη χονδρεμπορική αγορά με υψηλό συντελεστή χρησιμοποίησης,

    Η Μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής και ο Υποσταθμός 400 kV αναπτύσσονται σε έκταση συνολικής επιφάνειας περίπου 180 στρεμμάτων στην Βιομηχανική Περιοχή Αλεξανδρούπολης, στον κόμβο των πηγών και διαδρομών φυσικού αερίου. Η μονάδα θα μπορεί να προμηθεύεται φυσικό αέριο απευθείας από το FSRU Αλεξανδρούπολης της GasTrade, επιτυγχάνοντας μεγάλες εξοικονομήσεις, χωρίς ρίσκο εφοδιασμού,

    Θα  είναι συνδεδεμένη στον υποσταθμό Υψηλής Τάσης Νέα Σάντα,  ιδανικά τοποθετημένη για εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας στις γειτονικές χώρες, στις οποίες δεν προβλέπεται λειτουργία νέων μονάδων φυσικού αερίου που να καλύπτουν τις ανάγκες τους στα προσεχή έτη.

    Τη συμφωνία υπέγραψαν την  Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, κ. Γεώργιος Στάσσης, ο Πρόεδρος και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ κ.κ. Ιωάννης Παπαδόπουλος και Κωνσταντίνος Ξιφαράς και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Κοπελούζου, κ. Χρήστος Κοπελούζος.

    Οι υπογραφές έπεσαν στο ΥΠΕΝ παρουσία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστα Σκρέκα.

    Διαβάστε επίσης

    ΔΕΗ, Κοπελούζος, ΔΕΠΑ: Έπεσαν υπογραφές για νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στην Αλεξανδρούπολη

     



    ΣΧΟΛΙΑ