• Ενέργεια

    Θεόδωρος Σκυλακάκης: Έμφαση στις τιμές, ταχύτητα παντού, επιβράβευση στους συνεπείς

    Θεόδωρος Σκυλακάκης, Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος

    Θεόδωρος Σκυλακάκης, Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος


    Το φιλόδοξο πρόγραμμα της πράσινης μετάβασης και η ανταπόκριση στις πολλές υποχρεώσεις της χώρας στον τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος είναι προτεραιότητα είπε πριν από λίγο στη Βουλή, ο Θεόδωρος  Σκυλακάκης, Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων για το υπουργείο του.

    Σημείωσε ότι είναι τιμή η ανάληψη ενός τόσο σημαντικού υπουργείου, στη δεύτερη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που πιστεύει ότι θα επιτελέσει ιστορικό έργο για τον εκσυγχρονισμό και την πρόοδο της Ελλάδας.

    Παντού έχουμε αυστηρούς στόχους, ορόσημα και χρονοδιαγράμματα και χρόνος για χάσιμο δεν υπάρχει, σημείωσε, τόσο για τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της χώρας, όσο και για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ.

    Οι προκλήσεις είναι εδώ, σημείωσε και πρέπει να κινηθούμε με ταχύτητα.

    Η χώρα, είπε, αντιμετωπίζει κλιματική κρίση στην πρώτη της φάση, η οποία θα χειροτερεύει διαρκώς στη διάρκεια των επόμενων δεκαετιών και απαιτεί φιλόδοξες και αποτελεσματικές πολιτικές προσαρμογής.

    Πέντε αρχές

    Απόλυτη προτεραιότητα είπε είναι το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας και για την εφαρμογή του θα κινηθεί με βάση πέντε αρχές σημείωσε:

    1. Προσεκτικό μέτρημα, μέγιστη διαφάνεια και αποτελεσματική λειτουργία των θεσμών σε ό,τι αφορά τις τιμές των ενεργειακών υπηρεσιών: Η πολυπλοκότητα της αγοράς ενέργειας ειδικά όταν διαχειριζόμαστε την κλιματική μετάβαση και ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον κρύβει κινδύνους και δυνητικά τεράστιο κόστος για τον τελικό καταναλωτή.

    Κίνδυνος ανεπαρκούς ανταγωνισμού, κίνδυνος αποτυχημένων ενεργειακών επενδύσεων, (λόγω σχεδιασμού ή συνθηκών, όπως η μεγάλη αύξηση των ρύπων καθιστά μη ανταγωνιστική τη χρήση του λιγνίτη).

    Χρειαζόμαστε, είπε ο υπουργός, ισχυρές από πλευράς ανθρώπινων πόρων και καλής θεσμικής λειτουργίας ανεξάρτητες αρχές και διασφάλιση εταιρικής διακυβέρνησης σε εταιρείες όπου το κράτος είναι μέτοχος.

    2. Αποτελεσματική χρήση των πολύ σημαντικών πόρων, ευρωπαϊκών προπαντός, που διαθέτει η χώρα, πόροι πολύ μεγάλοι που δεν θα τους ξαναβρούμε πάλι. Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι θα αξιοποιηθούν μέχρι κεραίας και θα πιάσουν τόπο πραγματικά. Παράδειγμα έφερε, τα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας που πρέπει να αξιοποιηθούν ανάλογα τις ανάγκες θέρμανσης της χώρας ανά περιοχή.

    3. Ταχύτητα: Η κλιματική κρίση και η ανάγκη πράσινης μετάβασης δεν αφήνει την πολυτέλεια του χαμένου χρόνου. Τίποτα δεν πρέπει να διαρκεί περισσότερο από όσο είναι αναγκαίο με βάση την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, γιατί το περιβαλλοντικό κόστος ευκαιρίας είναι τεράστιο για το κοινωνικό σύνολο.

    4. Χρήση σύγχρονης τεχνολογίας και νέων εργαλείων. Όπως ο έλεγχος της αυθαίρετης δόμησης, για τον εντοπισμό των αυθαιρέτων.

    5. Προτεραιότητα στους κοινωνικά ευάλωτους και τους συνεπείς. Θα δοθούν πρόσθετα κίνητρα, για τους κοινωνικά ευάλωτους και θα προχωρήσει πράσινη ενέργεια από ΟΤΑ από τις ενεργειακές κοινότητας, θα προχωρήσει το ειδικό τιμολόγιο για τις πολύτεκνες οικογένειες που είναι απόφαση του ΣτΕ. Επίσης, σημείωσε ότι θ φροντίσει  οι πόροι που θα προέρχονται από τους ασυνεπείς να πηγαίνουν στους συνεπείς, αποζημιώνοντάς τους για τη διαχρονική κακομεταχείριση που διαχρονικά τους έχει επιφυλάξει το ελληνικό κράτος.

    Με βάση τις αρχές αυτές θα προχωρήσουμε έργα και μεταρρυθμίσεις, σημείωσε ο υπουργός.

    Επίσης αναφέρθηκε, στην ανάγκη μεγαλύτερης διείσδυσης των ΑΠΕ ώστε να μειωθεί το κόστος της ενέργειας, την ανάγκη για εμβληματικές διασυνδέσεις στο σύστημα ηλεκτρισμού με τις μεγάλες ελληνικές και διεθνείς διασυνδέσεις ώστε να γίνει η χώρα εξαγωγέας πράσινης ενέργειας.

    Τόνισε ότι τα 795 εκ. από το Repower EU θα ενισχύσουν τα μεγάλα έργα στο  χώρο της ενέργειας, όπως και κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη ψηφιοποίησης και στους έξυπνους μετρητές, στο έργο προώθηση των πράσινων νησιών που χρηματοδοτείται με 1,5 δισ. αλλά και σε προγράμματα δασοπροστασίας  με νέες αντιπυρικές ζώνες.

    Διαβάστε επίσης:

    «Επέστρεψαν» στο Υπουργείο Οικονομικών Σταϊκούρας και Σκυλακάκης – Συναντήθηκαν με τον Κωστή Χατζηδάκη

    Θεόδωρος Σκυλακάκης: Δεν έχουμε καμία πολυτέλεια αδράνειας

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Επίσκεψη στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας



    ΣΧΟΛΙΑ