• Ενέργεια

    Σε χαμηλό τριών μηνών οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου

    • Bloomberg
    αγωγοί φυσικού αερίου

    αγωγοί φυσικού αερίου


    Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου υποχωρούν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών μηνών μετά τις δηλώσεις του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για την εξεύρεση διπλωματικής λύσης στις εντάσεις με τις ΗΠΑ για την Ουκρανία και την ανακοίνωση της επιστροφής ορισμένων στρατευμάτων στις βάσεις τους.

    Ο Πούτιν δήλωσε την Τρίτη ότι ελπίζει οι διαπραγματεύσεις να επιλύσουν το αδιέξοδο, μετά από συνάντηση που είχε με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς. Η αγορά έχει εστιάζει σε κάθε λέξη της αντιπαράθεσης, με την ανακοίνωση της Ρωσίας για απόσυρση των στρατευμάτων αυτή την εβδομάδα να επηρεάζει τα πάντα, από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο μέχρι τα μέταλλα και τις παγκόσμιες μετοχές.

    Ωστόσο, η Δύση παραμένει επιφυλακτική. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι είναι πιθανό η Ρωσία να εισβάλει στην Ουκρανία επειδή τα στρατεύματά της παραμένουν σε «απειλητική θέση», αλλά ότι η διπλωματία πρέπει να συνεχιστεί. Η Μόσχα έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι σχεδιάζει να εισβάλει στη γειτονική της χώρα.

    Στο μεταξύ, η αγορά φυσικού αερίου παρακολουθεί στενά τις ροές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Η χώρα έχει περιορίσει τις προμήθειες εδώ και μήνες, αλλά έχει επισημάνει ότι στέλνει όσα απαιτούν οι πελάτες της στην ήπειρο.

    Ο Πούτιν είπε στον Σολτς την Τρίτη ότι η Μόσχα παραμένει αξιόπιστος προμηθευτής ενέργειας. Ο ήπιος καιρός και οι αυξανόμενες ροές LNG συνέβαλαν στη μείωση της στενότητας της αγοράς τις τελευταίες εβδομάδες.

    Οι τιμές αναφοράς στην Ευρώπη υποχώρησαν έως και 9,1% στο χαμηλότερο intraday επίπεδο από τις 10 Νοεμβρίου. Nωρίτερα ήταν χαμηλότερες κατά 4,5%, στα 67,76 ευρώ την μεγαβατώρα στο Άμστερνταμ, μετά την πτώση κατά 12% που σημείωσαν την Τρίτη.

    Οι ευρωπαϊκές τιμές άνθρακα συνεχίζουν την πτώση για τρίτη ημέρα, καθώς το φθηνότερο φυσικό αέριο μειώνει την ανάγκη καύσης άνθρακα για ενέργεια.

    Το ρωσικό φυσικό αέριο που εισέρχεται στη Σλοβακία μέσω μιας βασικής διαδρομής που διασχίζει την Ουκρανία μειώθηκε ξανά την Τετάρτη, μετά από μια σύντομη ανάκαμψη. Οι ροές μέσω της γραμμής Yamal-Europe έχουν σταματήσει για περισσότερες από οκτώ εβδομάδες.

    Διαβάστε ακόμη:

    Κοντά στo υψηλό 13 ετών το αλουμίνιο



    ΣΧΟΛΙΑ