• Ενέργεια

    Reuters: Το colpo grosso Αραβίας και Εμιράτων για τον επερχόμενο δύσκολο χειμώνα

    O Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ (πρόεδρος Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων) και ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν (πρίγκιπας διάδοχος Σαουδικής Αραβίας)

    O Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ (πρόεδρος Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων) και ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν (πρίγκιπας διάδοχος Σαουδικής Αραβίας)


    Ένα τολμηρό σχέδιο φαίνεται να έχουν η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σχετικά με τον εφοδιασμό του πετρελαίου.

    Πηγή κοντά στις δύο χώρες, η οποία μίλησε αποκλειστικά στο Reuters, σχολιάζοντας την απόφαση του ΟΠΕΚ+, ανέφερε πως αποφασίστηκε η μικρή αύξηση προκειμένου οι δύο χώρες να είναι έτοιμες για μία «σημαντική αύξηση» της παραγωγής πετρελαίου σε περίπτωση που ο κόσμος αντιμετωπίσει μια σοβαρή κρίση εφοδιασμού πετρελαίου αυτόν τον χειμώνα.

    Όταν ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι σύμμαχοί του (OPEC+) αποφάσισαν την Τετάρτη να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου κατά μόλις 100.000 βαρέλια την ημέρα (bpd), έναντι προσδοκιών για αύξηση κατά 200.000 bpd, έσπασε ένα ταμπού με μια σπάνια αναφορά στην «πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα» του καρτέλ. Η δήλωση έκανε λόγο για «σημαντικά περιορισμένη διαθεσιμότητα» πλεονάζουσας χωρητικότητας, λέγοντας ότι αυτό σημαίνει ότι έπρεπε να τη διατηρήσει σε εφεδρεία για «σοβαρές διακοπές εφοδιασμού».

    Το σχέδιο των χωρών – ηγετών του ΟΠΕΚ

    Τρεις πηγές, που μίλησαν στο Reuters, υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας του θέματος, δήλωσαν ότι η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα μπορούσαν να παράξουν «σημαντικά περισσότερες» ποσότητες, αλλά θα το έκαναν μόνο εάν επιδεινωθεί η κρίση εφοδιασμού. «Ενδεχομένως να μην υπάρχει φυσικό αέριο στην Ευρώπη αυτόν τον χειμώνα, με ένα πιθανό ανώτατο όριο τιμών στις πωλήσεις ρωσικού πετρελαίου το νέο έτος, δεν μπορούμε να πετάμε κάθε βαρέλι στην αγορά αυτή τη στιγμή», είπε μια από τις πηγές.

    Οι πηγές δεν προσδιόρισαν ποσοτικά καμία αύξηση, αλλά ανέφεραν ότι η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ορισμένα άλλα μέλη του ΟΠΕΚ διαθέτουν περίπου 2,0-2,7 εκατομμύρια bpd πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας.

    «Η μόνη φορά που μπορούμε να αποδείξουμε ότι έχουμε περισσότερη πλεονάζουσα χωρητικότητα είναι όταν πρόκειται για μια μακροχρόνια κρίση», είπε η πηγή, προσθέτοντας ότι θα ήταν όταν τα μέλη του ΟΠΕΚ θα αυξήσουν την παραγωγή. Αυτό θα μπορούσε να γίνει μόλις αυτό το χειμώνα, είπαν οι πηγές, καθώς η πολιτική και οικονομική αντιπαράθεση μεταξύ της Ρωσίας, μέλους του ΟΠΕΚ+, και της Δύσης για την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία δεν δείχνει σημάδια χαλάρωσης.

    Η ενεργειακή κρίση δια χειρός της Ρωσίας

    Η εισβολή, που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου, την οποία η Μόσχα χαρακτηρίζει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» οδήγησε τις τιμές του ευρωπαϊκού αερίου σε ρεκόρ και ανέβασε το διεθνές αργό Brent στα υψηλά 14 ετών. Ως αποτέλεσμα, ο πληθωρισμός έχει φτάσει σε υψηλά πολλών δεκαετιών και οι κεντρικές τράπεζες έχουν αρχίσει να αυξάνουν απότομα τα επιτόκια.

    Ωστόσο, οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν από τις κορυφές του Μαρτίου και υποχώρησαν ξανά την Τετάρτη, αφού τα στοιχεία των ΗΠΑ έδειξαν ασθενή ζήτηση καυσίμων – εν μέρει καθώς οι υψηλές τιμές περιόρισαν την κατανάλωση.

    Γιατί ο ΟΠΕΚ+ δεν αύξησε την παραγωγή αισθητά

    Οι αναλυτές είπαν ότι ο OPEC+ δεν είδε λογική στην προσθήκη πετρελαίου σε μια πτώση της αγοράς.

    «Με την πλεονάζουσα δυναμικότητα κάτω των 2 mbpd (εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως) τον Αύγουστο, πιστεύουμε ότι ο ΟΠΕΚ+ προτίμησε να διατηρήσει τη σκόνη του στεγνή και να χρησιμοποιήσει το buffer του για να αντιμετωπίσει πιθανές μελλοντικές διακοπές», δήλωσε ο Tamas Varga της PVM σε σημείωμα.

    «Υπάρχουν αυξανόμενοι φόβοι για καταστροφή της ζήτησης και εάν συνεχιστεί η τρέχουσα τάση, τα πρόσθετα βαρέλια θα ασκούσαν ανεπιθύμητη καθοδική πίεση στις τιμές και, ταυτόχρονα, θα εξάντλησαν άσκοπα την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα».

    Η απόφαση του ΟΠΕΚ ως… χειρονομία καλής θέλησης

    Αφού ο Μπάιντεν επισκέφθηκε τη Σαουδική Αραβία τον Ιούλιο για να πιέσει για επιπλέον πετρέλαιο για να «κρυώσει» τις διεθνείς αγορές, οι αναλυτές είχαν υποθέσει ότι ο OPEC+ θα αύξανε την προσφορά. Το ταξίδι στη Σαουδική Αραβία προγραμματίστηκε μόνο αφού ο OPEC+ ανακοίνωσε στις αρχές Ιουνίου ότι θα αυξήσει την παραγωγή τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, από τα 430.000 bpd στα 650.000 bpd. Στη συνάντηση της Τετάρτης συζητήθηκε η παραγωγή για τον Σεπτέμβριο.

    Τα περισσότερα μέλη του ΟΠΕΚ+ έχουν δυσκολευτεί να επιτύχουν τους στόχους παραγωγής έχοντας ήδη εξαντλήσει το δυναμικό παραγωγής τους μετά από χρόνια ανεπαρκών επενδύσεων σε νέα παραγωγική ικανότητα. Σε αυτό το πλαίσιο, η απόφαση της Τετάρτης για αύξηση των στόχων παραγωγής κατά 100.000 bpd, μια από τις μικρότερες αυξήσεις από τότε που εισήχθησαν οι ποσοστώσεις του ΟΠΕΚ το 1982, ήταν μια χειρονομία καλής θέλησης, είπε μια από τις πηγές.

    «Είναι μικρό, ναι, αλλά δείχνει ότι ο ΟΠΕΚ+, δεδομένου του γεγονότος ότι περιλαμβάνει τόσες πολλές χώρες, όπως η Ρωσία, το Ιράν, η Βενεζουέλα με όλα τα παράπονά τους, κατάφερε να συγκεντρώσει συναίνεση και να προχωρήσει», είπε η πηγή. Μετά την απόφαση της Τετάρτης, ο Λευκός Οίκος είπε ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν θα παραμείνει επικεντρωμένος στη διατήρηση των τιμών των καυσίμων σε χαμηλά επίπεδα.

    Διαβάστε επίσης

    «Βουτιά» 4% για το WTI στα 90 δολάρια – Έσβησε τελείως τα κέρδη από την έναρξη της ρωσικής εισβολής

    ΟΠΕΚ+: Επιβραδύνει την αύξηση παραγωγής με μόλις 100.000 βαρέλια επιπλέον

    Γ.Γ. του ΟΠΕΚ: Η ζήτηση του πετρελαίου εξακολουθεί να ανακάμπτει



    ΣΧΟΛΙΑ