• Σχόλιο Αγοράς

    «Βουτιά» 4% για το WTI στα 90 δολάρια – Έσβησε τελείως τα κέρδη από την έναρξη της ρωσικής εισβολής

    • NewsRoom


    Μεγάλη πτώση παρουσίασε το πετρέλαιο μετά την απόφαση του OPEC+ να αυξήσει την ημερήσια παραγωγή του «μαύρου χρυσού» τον Σεπτέμβριο, αλλά και την μεγάλη άνοδο των αποθεμάτων στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα.

    Το αργό τύπου WTI (West Texas Intermediate) παράδοσης Σεπτεμβρίου υποχώρησε 3,76 δολάρια ή 4%, κλείνοντας στα 90,66 δολάρια το βαρέλι.

    Το Brent Οκτωβρίου υποχώρησε και αυτό κατά 3,76 δολάρια, στα 96,78 δολάρια το βαρέλι.

    Με τη σημερινή πτώση, το Αμερικανικό αργό διέγραψε πλέον τα κέρδη που είχε καταγράψει από την έναρξη της Ρωσικής εισβολής. Υπενθυμίζεται πως η τιμή του πιο ενεργού συμβολαίου του WTI είχε κλείσει στα 92,10 δολάρια το βαρέλι στις 23 Φεβρουαρίου, μια ημέρα πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία οδήγησε το αργό στα ύψη, φτάνοντας μάλιστα σε ενδοημερήσιο υψηλό πάνω από τα 130 δολάρια το βαρέλι στις αρχές Μαρτίου.

    Η ανακοίνωση του OPEC+

    Νωρίτερα, την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου κατά επιπλέον 100.000 βαρέλια την ημέρα για τον μήνα Σεπτέμβριο αποφάσισαν τα μέλη του OPEC+. Με αυτή τους την απόφαση, τα μέλη του οργανισμού ουσιαστικά επιβράδυναν την αύξηση που φέρονταν να είχαν συμφωνήσει σε προηγούμενες συναντήσεις τους (για επιπλέον 200.000 βαρέλια την ημέρα), καθώς εντείνονται  ανησυχιών ότι η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής σε παγκόσμιο επίπεδο θα επιβραδύνει την ανάπτυξη.

    Τον Ιούνιο, ο οργανισμός είχε συμφωνήσει να αυξήσει την παραγωγή στα 650.000 βαρέλια την ημέρα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Πριν από αυτό, ο OPEC+ έκανε μηνιαίες αυξήσεις κατά 432.000 βαρέλια την ημέρα ως μέρος ενός σχεδίου για την αύξηση της παραγωγής στα προ πανδημίας επίπεδα. Αυτή η συμφωνία λήγει τον Αύγουστο και ουσιαστικά δεν υπάρχει κάποια επίσημη δέσμευση σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

    Αξίζει να αναφερθεί ότι ο υπουργός ενέργειας της Αλγερίας δήλωσε ότι η παραγωγή της Αλγερίας τον Σεπτέμβριο θα ανέβει στο 1,57 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

    Αυξήθηκαν τα αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ

    Παράλληλα, μία μεγάλη αύξηση παρουσίασαν τα αποθέματα του πετρελαίου και της Βενζίνης στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα.

    Ειδικότερα, όπως ενημέρωσε η Αρχή πληροφοριών ενέργειας (EIA) των ΗΠΑ, τα αποθέματα αργού πετρελαίου της χώρας αυξήθηκαν κατά 4,5 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα έως τις 29 Ιουλίου, την ώρα μάλιστα που αναλυτές σε έρευνα του Reuters ανέμεναν πτώση της τάξεως των 600.000 βαρελιών.

    Μεταξύ άλλων, τα αποθέματα αργού στο Κούσινγκ της Οκλαχόμα, κόμβο παράδοσης των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης στις ΗΠΑ, αυξήθηκαν κατά 926.000 βαρέλια την εβδομάδα, σύμφωνα με την EIA.

    Παράλληλα, τα αποθέματα βενζίνης των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά περίπου 200.000 βαρέλια την εβδομάδα στα 225,3 εκατ. βαρέλια, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν μεγάλη να μειωθούν έντονα κατά 1,6 εκατ. βαρέλια.​

    Αντόνιο Γκουτέρες: Φορολογήστε τα υπερβολικά κέρδη των πετρελαϊκών

    Προτροπή στις κυβερνήσεις των χωρών να προχωρήσουν σε φορολόγηση των υπερβολικών κερδών από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, καθώς ο κόσμος αντιμετωπίζει μια σοβαρή ενεργειακή κρίση. Ζήτησε επίσης από τις κυβερνήσεις να ενισχύσουν αλλά και να διαφοροποιήσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού για πρώτες ύλες και τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, και να εξαλείψουν τα γραφειοκρατικά κολλήματα γύρω από την ενεργειακή μετάβαση.

    «Είναι ανήθικο για τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου να αποκομίζουν κέρδη ρεκόρ από αυτήν την ενεργειακή κρίση στις πλάτες των φτωχότερων ανθρώπων», ανέφερε ο Γκουτέρες. Ο ΓΓ του ΟΗΕ ανέφερε πως τα κεφάλαια, που τα υπολόγισε σε 100 δισεκατομμύρια δολάρια για το πρώτο τρίμηνο του 2022, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για τη στήριξη ευάλωτων.

    «Κάθε χώρα είναι μέρος αυτής της ενεργειακής κρίσης», εξήγησε, ενώ προειδοποίησε πως πολλές αναπτυσσόμενες χώρες πνίγονται στο χρέος, χωρίς πρόσβαση σε χρηματοδότηση, την ώρα που αγωνίζονται να ανακάμψουν από την πανδημία της Covid-19. «Θα μπορούσαν να περάσουν στο χείλος του γκρεμού», τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «βλέπουμε ήδη τα προειδοποιητικά σημάδια ενός κύματος οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής αναταραχής που δεν θα άφηνε καμία χώρα ασυγκίνητη».

    Διαβάστε επίσης

    ΟΠΕΚ+: Επιβραδύνει την αύξηση παραγωγής με μόλις 100.000 βαρέλια επιπλέον

    Αυξήθηκαν απρόσμενα τα αποθέματα πετρελαίου στις ΗΠΑ

    Αντόνιο Γκουτέρες: Φορολογήστε τα υπερβολικά κέρδη των πετρελαϊκών



    ΣΧΟΛΙΑ