• Ενέργεια

    Πρωτιά για την Ελλάδα στην ακριβότερη τιμή αμόλυβδης- Σε χαμηλά επίπεδα το πετρέλαιο θέρμανσης

    • NewsRoom
    καύσιμα


    Την πρώτη θέση καταλαμβάνει η Ελλάδα στην ακριβότερη αμόλυβδη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Συγκεκριμένα, η τιμή ανέρχεται στα 2,052 ευρώ/λίτρο, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο (21/11) δελτίο τιμών υγρών καυσίμων της Κομισιόν (DG Energy -weekly oil bulletin). Την ίδια ώρα, που ο μέσος όρος στην Ε.Ε. διαμορφώνεται στην τιμή του 1,729/ λίτρο, με την ελληνική αγορά να είναι, τελικά, ακριβότερη κατά 18,7%. Την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, η Ελλάδα βρισκόταν στην τέταρτη θέση.

    Στην τέταρτη θέση στο πετρέλαιο κίνησης (diesel)

    Σε υψηλά επίπεδα παραμένει η τιμή του πετρελαίου κίνησης (diesel) στη χώρα, η οποία ανέρχεται στην τέταρτη θέση. Μία εξέλιξη ιδιαίτερα ανησυχητική στο βαθμό που αποτελεί ένα καύσιμο στο οποίο συνήθως βρισκόταν σε χαμηλότερα επίπεδα εν συγκρίσει με την υπόλοιπη Ε.Ε. Πρώτη ανέρχεται η Σουηδία στα 2,236/ λίτρο, ακολουθεί η Φιλανδία στα 2,184/ λίτρο και μία μόλις θέση πάνω από την Ελλάδα βρίσκεται η Ιρλανδία στα 2,006/ λίτρο. Ο μέσος όρος δε στην Ε.Ε. διαμορφώνεται σε 1,851/ λίτρο ευρώ, γεγονός που καθιστά την Ελλάδα ακριβότερη κατά 7,7% στο diesel, ενώ την αντίστοιχη περίοδο κατά το προηγούμενο έτος βρισκόταν στην 11η θέση.

    Χαμηλότερη του μέσου όρου η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης

    Σε αντίθετη κατεύθυνση σε σχέση με την αμόλυβδη και το πετρέλαιο κίνησης, διαμορφώνεται η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, το οποίο ανέρχεται στα 1,245/ λίτρο. Σημαντικά χαμηλή τιμή, μάλιστα, συγκριτικά με το μέσο όρο στην Ε.Ε., ο οποίος ανέρχεται στα 1,435/ λίτρο. Εντυπωσιακά υψηλότερη είναι η τιμή στην Δανία που φτάνει τα 2,018/λίτρο, ενώ ακολουθεί η Ρουμανία στα 1,960/λίτρο.

    Energy Policy
    Energy Policy- European Commission

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Διαβάστε επίσης:

    https://www.mononews.gr/oikonomia/tamio-anakampsis-egkrithike-apo-tin-komision-i-defteri-dosis-ton-35-dis-epiveveosi-mononews

    https://www.mononews.gr/agores/chrimatistirio-aftonomithikan-viochalko-dei-mytilineos-megalos-ogkos-xana-stin-alpha

    https://www.mononews.gr/agores/sxolio-agoras/evroagores-oriakes-metavoles-stin-teleftea-sinedriasi-anodiki-i-evdomada

     



    ΣΧΟΛΙΑ