• Σχόλιο Αγοράς

    Ευρωαγορές: Οριακές μεταβολές στην τελευταία συνεδρίαση – Ανοδική η εβδομάδα

    • NewsRoom
    Ευρωαγορές


    Με οριακές μεταβολές έκλεισαν τα χρηματιστήρια της Ευρώπης την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022, διατηρώντας το θετικό πρόσημο σε εβδομαδιαία βάση.

    Πιο συγκεκριμένα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε σήμερα με οριακή πτώση 0,02% στις 440, 73 μονάδες, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας σημείωσε άνοδο 1,75%.

    Ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε οριακή άνοδο κλείνοντας με 0,27% στις 7.486,67 μονάδες. Ο γερμανικός DAX έκλεισε με οριακή άνοδο 0,01% στις 14.541, 38 μονάδες. Αντίστοιχα κινήθηκε και ο γαλλικός CAC 40, ο οποίος έκλεισε με οριακή άνοδο 0,08% στις 6.712,48 μονάδες.

    Ο ιταλικός FTSE MIB έκλεισε με οριακή πτώση 0,05% στις 24.718, 81 μονάδες. Αντίθετα ο ισπανικός IBEX 35 έκλεισε με οριακή άνοδο 0,34% στις 8.416, 60 μονάδες.

    Από τις μετοχές του Stoxx 600, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι Elia Group S.A. (4, 03%) και Rockwool A/S Series B (3,97%). Παράλληλα, τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι Uniper SE (- 12,29%) και Zur Rose Group AG (-8,21%).

    Οι επενδυτές στην Ευρώπη ασχολήθηκαν την Παρασκευή με τις συζητήσεις της Κομισιόν για το πλαφόν στο ανώτατο όριο τιμής  του ρωσικού πετρελαίου και το αδιέξοδο γύρω από την πρόταση της Κομισιόν για το πλαφόν στο φυσικό αέριο.

    Οι ευρωαγορές παρέμειναν σε χαμηλές πτήσεις την Παρασκευή – καθώς και η Wall Street έμεινε κλειστή την Πέμπτη, ενώ και η σημερινή της συνεδρίαση είναι μειωμένης διάρκειας- για να κλείσουν μια αισιόδοξη εβδομάδα, καθώς τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed ενίσχυσαν τις προσδοκίες ότι η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής μπορεί να επιβραδυνθεί.

    Τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Fed εννόησαν τις ευρωαγορές, καθώς η κεντρική τράπεζα έδειξε ότι παρουσιάσει πρόοδο ενάντια στη μάχη της με τον υψηλό πληθωρισμό και επιδιώκει να επιβραδύνει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων.

    Οι ευρωπαίοι επενδυτές αντέδρασαν επίσης καλά σε αρκετά σημεία των οικονομικών δεδομένων κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που έδειξαν μια πιο ελαφριά ύφεση από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.

    Ο δείκτης των ευρωπαϊκών blue-chip, Stoxx 600 ξεπέρασε το υψηλό τριών μηνών την Τρίτη και σημείωσε την έκτη συνεχόμενη εβδομαδιαία άνοδο. Εν τω μεταξύ, οι μετοχές της Credit Suisse συνέχισαν να υποχωρούν παρά το γεγονός ότι εξασφάλισε περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση από επενδυτές με σκοπό τη χρηματοδότηση της δεύτερης στρατηγικής της αναμόρφωσης. Ειδικότερα, η μετοχή σημείωσε νέο χαμηλό ρεκόρ, κλείνοντας με ισχυρή πτώση -βουτιά σχεδόν 6% στα 3,35 ελβετικά φράγκα (3,54 $).

     

    Διαβάστε επίσης:

    Χρηματιστήριο: Ράλι με τις ευλογίες της Morgan Stanley



    ΣΧΟΛΙΑ