• Ενέργεια

    Πετρέλαιο: Ανακάμπτει από το χαμηλό έξι μηνών

    • Bloomberg


    Το πετρέλαιο ανακάμπτει μετά την υποχώρηση του στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών, με τους επενδυτές να αξιολογούν την προοπτική αύξησης της προσφοράς από το Ιράν.

    Το West Texas Intermediate σημείωσε άνοδο πάνω από τα 87 δολάρια το βαρέλι, μετά την πτώση άνω του 8% που κατέγραψε κατά τις προηγούμενες τρεις συνεδριάσεις. Οι παρατεταμένες συνομιλίες για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν έχουν προχωρήσει τις τελευταίες ημέρες μετά τη διαβίβαση της τελικής πρότασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, η Goldman Sachs δήλωσε ότι είναι ακόμη απίθανο να επιτευχθεί συμφωνία βραχυπρόθεσμα.

    «Η ψυχολογία στην αγορά παραμένει αρνητική για την προοπτική μιας ιρανικής πυρηνικής συμφωνίας, ενώ οι ανησυχίες για τη ζήτηση συνεχίζονται», δήλωσε ο Warren Patterson, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στην ING Groep NV στη Σιγκαπούρη.

    WTI futures lost around 8% over previous three days
    Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του WTI έχασαν περίπου 8% τις προηγούμενες τρεις ημέρες

    Στο μεταξύ, η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθεί να σταθμίσει την πιθανή απάντηση του Ιράν στην πρόταση της ΕΕ, με αξιωματούχους και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού να κάνουν λόγο για το ενδεχόμενο να προκύψει συμφωνία μετά από περισσότερο από ένα χρόνο λανθασμένων κινήσεων. Ενώ η Goldman εμφανίζεται δύσπιστη, είπε ότι θα μπορούσε να υπάρξει προκαταβολικά αύξηση της ιρανικής παραγωγής κατά περίπου 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα, εάν επιτευχθεί συμφωνία.

    Η πρόσθετη προσφορά θα μπορούσε να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στις τιμές, καθώς οι ανησυχίες για ενδεχόμενη οικονομική επιβράδυνση θολώνουν τις προοπτικές ζήτησης.

    Τα συμβόλαια παράδοσης Σεπτεμβρίου του WTI ενισχύονταν κατά 1,1%, στα 87,49 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Την Τρίτη υποχώρησαν κατά 3,2%.

    Τα συμβόλαια Οκτωβρίου του Brent σημείωσαν άνοδο 1%, στα 93,27 δολάρια το βαρέλι στο ICE.

    Η τιμή του πετρελαίου εξακολουθεί να καταγράφει κέρδη περίπου 16% από τις αρχές του έτους και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας παραμένει bullish για τις προοπτικές αύξησης της ζήτησης, καθώς οι αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου ενισχύουν την χρήση του αργού πετρελαίου.

    Η Σουηδία είναι η τελευταία χώρα που στηρίζεται στην πετρελαιοπαραγωγική ενέργεια σε μια προσπάθεια να μειώσει το κόστος παραγωγής ενέργειας.

    Διαβάστε ακόμη:

    Η Κίνα έστειλε ξανά το αμερικανικό αργό κάτω από τα 90 δολάρια

    Το κρατικό fund της Σαουδικής Αραβίας επένδυσε 7 δισ. δολάρια σε αμερικανικές μετοχές – Οι τοποθετήσεις του

     



    ΣΧΟΛΙΑ