• ΑΓΟΡΕΣ

    Το κρατικό fund της Σαουδικής Αραβίας επένδυσε 7 δισ. δολάρια σε αμερικανικές μετοχές – Οι τοποθετήσεις του

    • Bloomberg
    Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν

    Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν


    Το κρατικό επενδυτικό fund της Σαουδικής Αραβίας επένδυσε περισσότερα από 7 δισεκατομμύρια δολάρια για να χτίσει νέες θέσεις σε αμερικανικές μετοχές, συμπεριλαμβανομένων των Amazon.com, Alphabet, BlackRock και JPMorgan Chase & Co., την ώρα που οι αγορές πλήττονται από τους φόβους για επικείμενη ύφεση.

    Το Public Investment Fund με κεφάλαια ύψους 620 δισεκατομμυρίων δολαρίων ενίσχυσε επίσης τις θέσεις που κατείχε στην ιδιοκτήτρια της Facebook, Meta Platforms, την PayPal Holdings και την Electronic Arts, κατά το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με τα αρχεία της κεφαλαιαγοράς. Οι εξαγορές δείχνουν ότι το PIF, όπως είναι γνωστό το αμοιβαίο κεφάλαιο, διπλασιάζει τις τοποθετήσεις του σε εταιρείες τεχνολογίας, παρά την δραματική πτώση των αποτιμήσεων τους.

    Με επικεφαλής τον διάδοχο του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, το PIF εισέρχεται βαθύτερα στις δημόσιες αγορές καθώς έχει στόχο να υπερδιπλασιάσει τα περιουσιακά του στοιχεία έως το 2025. Το επενδυτικό fund ενισχύει τις επενδύσεις του σε μετοχές καθώς το εισόδημα της Σαουδικής Αραβίας από το πετρέλαιο σχεδόν διπλασιάστηκε το δεύτερο τρίμηνο. Οι αυξανόμενες τιμές του αργού πρόκειται να εξασφαλίσουν στο βασίλειο το πρώτο δημοσιονομικό πλεόνασμα εδώ και σχεδόν μια δεκαετία.

    Το πρόσφατο μπαράζ τοποθετήσεων του PIF θυμίζει τη στρατηγική του αμοιβαίου κεφαλαίου στις αρχές του 2020, όταν ξόδεψε δισεκατομμύρια για να εξαγοράσει μερίδια σε αμερικανικές εταιρείες των οποίων οι αποτιμήσεις είχαν πληγεί από την έναρξη της πανδημίας. Στη συνέχεια πούλησε πολλά από αυτά όταν οι αγορές ανέκαμψαν.

    Φόβοι ύφεσης

    Ο δείκτης S&P 500 βυθίστηκε κατά 16% το δεύτερο τρίμηνο, ενώ ο Nasdaq 100 υποχώρησε περίπου 22% λόγω των ανησυχιών ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα οδηγήσουν την οικονομία της χώρας σε ύφεση. Έκτοτε, ο δείκτης S&P έχει κερδίσει περίπου 14%.

    Συνολικά, η αξία του χαρτοφυλακίου του PIF στις ΗΠΑ μειώθηκε κατά περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια το δεύτερο τρίμηνο, σε περίπου 40 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία που επεξεργάστηκε το Bloomberg. Μεγάλο μέρος της πτώσης οφειλόταν στη μείωση κατά 8,3 δισ. δολάρια της αξίας του μεριδίου που κατέχει το fund στην κατασκευάστρια ηλεκτρικών αυτοκινήτων Lucid Motors, η οποία κατρακύλησε όταν μείωσε τους στόχους παραγωγής της.

    Εκτός από την αγορά μετοχών της Starbucks αξίας περίπου 482 εκατομμυρίων δολαρίων και της Costco Wholesale Corp αξίας περίπου 496 εκατομμυρίων δολαρίων, η PIF εστίασε στις μετοχές τεχνολογίας.

    Σύμφωνα με τα αρχεία της κεφαλαιαγοράς, επένδυσε περίπου 522 εκατομμύρια δολάρια στην Datadog και περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια στην Electronic Arts κατά το δεύτερο τρίμηνο.

    Τα περισσότερα στοιχεία για τις συμμετοχές του fund της Σαουδικής Αραβίας προέρχονται από τα ενημερωτικά αρχεία του χρηματιστηρίου. Το ίδιο το αμοιβαίο κεφάλαιο αποκαλύπτει περιορισμένες πληροφορίες σχετικά με τις επενδυτικές κινήσεις του σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές ή κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων.

    Διαβάστε ακόμη:

    Wall Street: Άφησε στην άκρη τις ανησυχίες για την Κίνα και άνοιξε με κέρδη την εβδομάδα

    Σαουδική Αραβία: Εξασφάλισε χρηματοδότηση για την ηλεκτρική διασύνδεση με την Αίγυπτο



    ΣΧΟΛΙΑ