• Ενέργεια

  Mytilineos: Τι φέρνει η είσοδος στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου – Γιατί το επιλέγει

  Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και CEO της Mytilineos

  Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και CEO της Mytilineos


  Σε μια νέα περίοδο ανάπτυξης αναμένεται να εισέλθει η Mytilineos, από το 2025 με την είσοδό του στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

  Σε μια εποχή που η νέα δομή Energy & Metals έχει εδραιωθεί, και οι συνέργειες μεταξύ των δύο τομέων έχουν ξεκινήσει να αποδίδουν, ενώ και η διεθνής επέκταση για τις συνδυαστικές δραστηριότητες κατασκευής και πώλησης ενεργειακών έργων και εμπορίας ενέργειας και φυσικού αερίου και τα μεγέθη του ομίλου κινούνται στα επίπεδα του 1 δισ. EBITDA το χρόνο, ο όμιλος έχει πλέον τα χαρακτηριστικά των εταιρειών του δείκτη FTSE 100 του Λονδίνου.

  Μετά την είσοδό του στο εμβληματικό Χρηματιστήριο, αναμένεται να ξεκλειδώσει αξίες, που σήμερα δεν αναδεικνύονται σε μια ρηχή Χρηματιστηριακή αγορά όπως η ελληνική.

  Ταυτόχρονα, με την ώθηση νέων ισχυρών επενδυτών, ο δυναμικός όμιλος μπορεί να καταφέρει πολύ περισσότερα, επιταχύνοντας την υλοποίηση της στρατηγικής του για επέκταση με νέες κινήσεις ανάπτυξης.

  Ευάγγελος Μυτιληναίος: Βλέπουμε το LSE να ανεβαίνει τα επόμενα χρόνια

  Την επιλογή του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου ο Ευάγγελος Μυτιληναίος σε συνέντευξή του στο BBC Radio 4, την απέδωσε στους ισχυρούς δεσμούς της Mytilineos με τη Βρετανία, η οποία ενισχύεται ήδη από 10 έργα σε εξέλιξη.

  Επίσης, εξέφρασε τη βεβαιότητά του πως η ταλαιπωρημένη αγορά του Λονδίνου πρόκειται σύντομα να σημειώσει άνοδο και πως θα συνεχίσει να είναι το οικονομικό κέντρο της Ευρώπης στο άμεσο μέλλον.

  «Έχουμε πολύ στενή σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο, είναι μια από τις κύριες αγορές μας. Αυτή τη στιγμή κάνουμε περισσότερα από 10 μεγάλα έργα.

  Ένα από αυτά είναι το καλώδιο που συνδέει τη Σκωτία με την Αγγλία, το οποίο είναι ένα τεράστιο έργο. Πραγματοποιούμε επίσης πολλά έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

  Επιπλέον, η ανώτερη διοίκηση της εταιρείας, τα 20 υψηλόβαθμα άτομα, έχουν όλοι εκπαιδευτικό υπόβαθρο στο Ηνωμένο Βασίλειο ή ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Άρα, για εμάς είναι κάτι που έρχεται φυσικά.

  Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι φυσικά μια μεγάλη ελκυστική αγορά, αλλά δεν έχουμε καμία σημαντική δραστηριότητα εκεί», ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος.

  «Βλέπουμε το LSE να ανεβαίνει τα επόμενα χρόνια. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι το Λονδίνο θα παραμείνει ο κύριος οικονομικός κόμβος στην Ευρώπη για τα επόμενα χρόνια», υπογράμμισε.

  Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος επισήμανε πως θεωρεί την πιθανή εισαγωγή της Mytilineos και στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου μέσα στους επόμενους 12-18 μήνες ως μια σημαντική υποστήριξη για το ολόκληρο το City.

  Ο κ. Μυτιληναίος ανέφερε πως αν και δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση, ένας βασικός λόγος για τον οποίο εξετάζουν το Χρηματιστήριο του Λονδίνου είναι οι δυνατότητες ανάκαμψης και ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια.

  «Πιστεύουμε ότι ένας από τους κύριους λόγους που μπορεί να προτιμήσουμε το Χρηματιστήριο του Λονδίνου, που δεν είναι τελική απόφαση, είναι επειδή πιστεύουμε ότι το LSE έχει δει τα χειρότερα. Βλέπουμε το LSE να ανεβαίνει τα επόμενα χρόνια. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι το Λονδίνο θα παραμείνει ο κύριος οικονομικός κόμβος στην Ευρώπη για τα επόμενα χρόνια», ανέφερε.

  Ανοίγει τα ελληνικά φτερά του

  Η Mytilineos αποτελεί περισσότερο από 3% του ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας και περίπου το 3% των ελληνικών εξαγωγών, με 6.500 εργαζόμενους, σε περισσότερες από 40 χώρες, περισσότερους από 10.000 προμηθευτές, και 2,35 δισ. ευρώ κοινωνικό προϊόν.

  Το ελληνικό success story ανοίγει φτερά για μια μεγάλη κεφαλαιαγορά,  που θα προσφέρει τις αποτιμήσεις που αντιστοιχούν σε μια εταιρεία του μεγέθους και των προοπτικών της, στηρίζοντας την στα επόμενα βήματα.

  Η εταιρεία  καταφέρνει να αναπτύσσεται με ισχυρούς ρυθμούς παρά τα μεγάλα μεγέθη του, σημειώνοντας κάθε χρόνο ρεκόρ κερδών, με δομή και δραστηριότητες αλληλοσυμπληρούμενες που αντισταθμίζονται μεταξύ τους, και έχει παρουσία στο εξωτερικό αναπτύσσοντας και αναλαμβάνοντας εξειδικευμένα  έργα, έχει κερδίσει  ήδη την εμπιστοσύνη των διεθνών  αγορών, επενδυτών  και πελατών του.

  Το αποτέλεσμα είναι η μετοχή της να κρατά σταθερά τη σύσταση υπεραπόδοσης έναντι της αγοράς (overweight), με άψογο ιστορικό σταθερά υψηλών επιπέδων ανάπτυξης και με σταθερή την προτίμηση των μετόχων της.

  Τα χαρακτηριστικά του ομίλου που έχει παρουσία σε 5 ηπείρους με 280 projects διατηρώντας σταθερά ανοδικά τα μεγέθη της, την κατατάσσουν ήδη μεταξύ των εταιρειών του FTS 100.

  Με μια θέση στον FTSE 100 του Λονδίνου, το αποτέλεσμα θα είναι να ξεκλειδώσει περαιτέρω την αξία του και να βγει κι άλλο μπροστά, αυξάνοντας την ορατότητά της στους επενδυτές από όλο τον κόσμο.

  Βάζει τις βάσεις για το μέλλον ανεβάζοντας κι άλλο τον πήχη. Και ταυτόχρονα, διατηρεί την παρουσία της στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, κάτι που αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και τις προοπτικές της.

  Θα εξασφαλίσει νέα σημαντικά πλεονεκτήματα, και πολλαπλάσιες δυνατότητες να υλοποιήσει τα νέα σχέδια ανάπτυξής της.

  Ανήκοντας στην ομάδα των ισχυρότερων εταιρειών στον κόσμο, ενισχύει το κύρος της και αποκτά πρόσβαση σε μια μεγάλη δεξαμενή κεφαλαίων. Και γίνεται ο καλύτερος πρεσβευτής του ελληνικού επιχειρείν αποδεικνύοντας ότι η χώρα βρίσκεται σε μια νέα εποχή.

  Η εταιρεία εξάλλου, όπως ανακοίνωσε επιδιώκει να ενδυναμώσει περαιτέρω το ήδη ευρύ διεθνές βεληνεκές της καθώς και την ήδη δυνατή εγχώρια θέση της και «δεσμεύεται για περαιτέρω διεθνή ανάπτυξη, αξιοποιώντας την παγιωμένη και διαφοροποιημένη γεωγραφικά παρουσία της και στηριζόμενη πάντα στην Ελληνική της κληρονομιά, την εφευρετικότητα και το επιχειρηματικό της πνεύμα, στo πλαίσιo ενός ισχυρού περιβάλλοντος εταιρικής διακυβέρνησης».

  Χρονιά ρεκόρ το 2024

  Η Mytilineos μερίμνησε νωρίς ώστε να βρίσκεται σήμερα στην πρώτη γραμμή της ενεργειακής μετάβασης ως κορυφαίο ολοκληρωμένο πράσινο utility με διεθνή παρουσία και έχει καθιερωθεί ως σημείο αναφοράς στον χώρο της ανταγωνιστικής πράσινης μεταλλουργίας.

  Και έχει πετύχει να εξασφαλίζει υπεραξίες από τον τρόπο που συνδυάζει τις δραστηριότητές της, την παραγωγή  ενέργειας με τη βιομηχανία, την εμπορία φυσικού αερίου με την παραγωγή ενέργειας, την κατασκευή ενεργειακών έργων με την επέκταση στις ΑΠΕ, την παραγωγή βωξίτη με την παραγωγή αλουμινίου και την εξαγωγή κρίσιμων μετάλλων.

  Συνδυάζοντας τη μακρόπνοη στρατηγική με την υπεύθυνη διαχείριση και με καθετοποιημένο και οριζοντιοποιημένο ολοκληρωμένο επιχειρηματικό μοντέλο, καταφέρνει να πρωτοστατεί στους τομείς που δραστηριοποιείται και να ανταγωνίζεται με επιτυχία διεθνείς κολοσσούς.

  Έχοντας σταθερά και επανειλημμένως υπερβεί τους μεσοπρόθεσμους αλλά και τους στρατηγικούς της στόχους,  ο όμιλος ανακοίνωσε αύξηση κερδών και στο πρώτο τρίμηνο του 2024 με  καθαρά κέρδη α’ τριμήνου ύψους 158 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 10% σε ετήσια βάση και πάνω από την εκτίμησή της για 148 εκατ. ευρώ.

  Τα EBITDA του ομίλου ανήλθαν σε 252 εκατ. ευρώ έναντι 225 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2023 (+12% σε ετήσια βάση) και πάνω από την πρόβλεψή της (236 εκατ. ευρώ).

  Η υπερκάλυψη οφείλεται κυρίως στον τομέα της ενέργειας, ο οποίος συνεισέφερε EBITDA ύψους 184 εκατ. ευρώ έναντι της εκτίμησής της (168 εκατ. ευρώ), λόγω της ισχυρής δυναμικής των Μ Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (εναλλαγή περιουσιακών στοιχείων), καθώς και της συνεισφοράς του νέου εργοστασίου ενέργειας CCGT.

  Ο καθαρός δανεισμός, σε προσαρμοσμένη βάση, ανήλθε σε 1,59 δισ. ευρώ (εξαιρουμένου του χρέους μη αναγωγής ύψους 0,6 δισ. ευρώ) με τον προσαρμοσμένο καθαρό δανεισμό προς EBITDA να διαμορφώνεται σε περίπου 1,6 φορές.

  Διαβάστε επίσης:

  Mytilineos: Οι αναλυτές ποντάρουν ότι το dual listing θα ξεκλειδώσει αξία για τους μετόχους

  Χρηματιστήριο: Show me the money, deals μόνο με μετρητά

  Η Κλουκίνας Λάππας μετατρέπεται σε εταιρεία ακινήτων   ΣΧΟΛΙΑ