• Ενέργεια

    Κωστής Χατζηδάκης: Ποια είναι η στρατηγική του για τη ΔΕΗ – Για ποιες μάχες ετοιμάζεται

    Ανοίγει η πλατφόρμα για καταβολή αναδρομικών σε κληρονόμους – Πότε θα καταβληθούν τα αναδρομικά στους παλιούς συνταξιούχους

    Ανοίγει η πλατφόρμα για καταβολή αναδρομικών σε κληρονόμους – Πότε θα καταβληθούν τα αναδρομικά στους παλιούς συνταξιούχους


    Μεγάλες μάχες ετοιμάζεται να δώσει ο υπουργός Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, προκειμένου να προωθήσει τις αλλαγές που απαιτούνται για να σώσει τη ΔΕΗ, να αλλάξει το ενεργειακό μείγμα και να προωθήσει την απελευθέρωση στην αγορά ενέργειας, δίνοντας λύσεις σε ένα πολυπαραγοντικό πρόβλημα.

    Πρώτη, αλλά όχι η πιο δύσκολη, η μάχη με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, που από την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου ξεκινούν με τα στελέχη του υπουργείου να συζητούν όλα τα δεδομένα για να επιλεγούν οι βέλτιστες λύσεις που θα  σώσουν τη ΔΕΗ και θα φέρουν τη χώρα στην επόμενη μέρα της αγοράς ενέργειας.

    Ο υπουργός δείχνει έτοιμος να «σπάσει αβγά» και προωθεί μεγάλες αλλαγές, εντός και  εκτός ΔΕΗ.

    Λιγνιτικά εργοστάσια θα κλείσουν και ολόκληρες περιοχές θα επηρεαστούν οικονομικά και κοινωνικά και θα πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, ενώ την ίδια στιγμή αλλάζει το ενεργειακό μείγμα και ο τρόπος λειτουργίας της αγοράς, επηρεάζοντας τα πλάνα και ενδεχομένως τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων του κλάδου.

    Η ΔΕΗ δεν είναι μια οποιαδήποτε ΔΕΚΟ και η λειτουργία της συνδέεται με τον σχεδιασμό της ενεργειακής στρατηγικής για τις επόμενες δεκαετίες, που επηρεάζει την οικονομία και την ασφάλεια της χώρας αλλά και τη λειτουργία των εναλλακτικών παρόχων ενέργειας που σήμερα κατέχουν το 27% της λιανικής στον κλάδο.

    Οι λύσεις μπορεί να έχουν βρεθεί, όμως δεν θα είναι καθόλου εύκολες και σίγουρα δεν αρέσουν σε πολλούς.

    Ωστόσο η πολιτική του υπουργείου είναι δεδομένη και ο υπουργός στέλνει από τώρα μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση που πρέπει να βάλει πλάτη, για να περάσει η δύσκολη αυτή συγκυρία και η ΔΕΗ, μαζί με την ενεργειακή αγορά και να αλλάξει σελίδα: Οι αποφάσεις που θα λάβει είναι μονόδρομος αφού η άλλη επιλογή θα ήταν να πέσει η ΔΕΗ και «αν πέσει η ΔΕΗ θα πέσει η χώρα», όπως ο ίδιος έχει πει.

    Η προειδοποίηση αφορά τους εργαζόμενους και συνδικαλιστές της ΔΕΗ, τους ανταγωνιστές της και τους πολιτικούς του αντιπάλους: το διακύβευμα είναι μεγάλο και οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν δεν είναι διαπραγματεύσιμες.

    Γι’ αυτό και δεν διστάζει, (παρότι οι αποφάσεις είναι ειλημμένες, το ΔΣ της ΔΕΗ δουλεύει πυρετωδώς για να αυξήσει τα έσοδα της εταιρείας και να ανασχεδιάσει το business plan και το επιτελείο του υπουργείου αναδιαμορφώνει ολόκληρη την αγορά ενέργειας με βάση τα νέα δεδομένα), να θυμίζει κάθε τόσο ότι η ΔΕΗ είναι συστημικός κίνδυνος για τη χώρα και ότι στις 24 Σεπτεμβρίου μπορεί η Ernst & Young, στον επόμενο  έλεγχο, να τη χαρακτηρίσει μη βιώσιμη και να την πετάξει εκτός διαπραγμάτευσης από το Χρηματιστήριο. Όχι γιατί το πιστεύει ότι θα συμβεί, αλλά για να τονίζει πόσο μεγάλο είναι το διακύβευμα και επομένως πόσο αδιαπραγμάτευτες οι λύσεις.

    Όπως είπε χθες σε συνέντευξή του «πρέπει να συνειδητοποιήσει ο κόσμος όχι απλώς τι παραλάβαμε, αλλά και το μέγεθος της προσπάθειας που πρέπει να γίνει από όλους. Εάν δεν εξηγήσεις και έρθεις ξαφνικά μια μέρα και πεις ότι αποσύρω τις λιγνιτικές μονάδες ή αν μια άλλη μέρα πεις ότι χρειάζεται ένας νόμος, για να υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία στη ΔΕΗ, μπορεί ο κόσμος να υποθέσει ότι είμαστε τρελοί».

    Επίσης σημείωσε “έχουμε να περάσουμε τις “εξετάσεις” σύντομα. Στις 24 Σεπτεμβρίου βγαίνει η καινούργια έκθεση βιωσιμότητας ουσιαστικά της Ernst & Young, σύμφωνα με τη νομοθεσία περί κεφαλαιαγοράς, και αμέσως μετά στις 31 Οκτωβρίου με μέσα Νοεμβρίου πρέπει να κλείσουμε τη διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και για τη ΔΕΗ. Επομένως, θα ξέρουμε σχετικά νωρίς τη δουλειά που έχει ή δεν έχει γίνει σ’ αυτό εδώ το Υπουργείο“.

    Μάχες σε τρία μέτωπα

    Ο υπουργός φαίνεται αποφασισμένος να κάνει ό,τι απαιτείται για να κερδίσει το στοίχημα της ΔΕΗ  και  αυτό σημαίνει αλλαγές και συγκρούσεις:

    1. Με την αγορά:  Ο υπουργός άνοιξε και το μέτωπο των ΝΟΜΕ, προαναγγέλλοντας ότι δεν θα γίνει η δημοπρασία του Οκτωβρίου από την οποία η αγορά των εναλλακτικών παρόχων ανέμενε να προμηθευτεί 1000 MW σε ανταγωνιστική τιμή από τη ΔΕΗ. Όπως είπε ο ίδιος “πληρώνουν και οι ανταγωνιστές της ΔΕΗ, διότι καταργούμε τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, που ήταν δημοπρασίες ρεύματος στις οποίες η ΔΕΗ πωλούσε κάτω του κόστους της και κέρδιζαν όλα τα μεγάλα συμφέροντα 600 εκατομμύρια ευρώ όλα τα τελευταία χρόνια με υπογραφή ΣΥΡΙΖΑ”.

    Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιες εκ των εταιρειών (όχι από εκείνες που καταλέγονται στις καθετοποιημένες), έχουν αναθέσει ήδη στα νομικά τους τμήματα να διερευνήσουν τις κινήσεις που θα μπορούσαν να κάνουν, καθώς θεωρούν ότι, εάν δεν βρεθεί σοβαρό μεταβατικό μοντέλο, εκτίθενται σε κινδύνους που δεν είχαν σε καμία περίπτωση υπολογίσει.

    Η ανησυχία είναι μεγαλύτερη καθώς υπάρχει πάντα ο φόβος να μην επαληθευτούν (και πάλι), οι δεσμεύσεις σχετικά με το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του target model και τη λειτουργία των αγορών του Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Γι αυτό και στην ομιλία του στο συνέδριο της ΡΑΕ ο υφυπουργός Ενέργειας κ. Γεράσιμος Θωμάς, τόνισε ότι θα υπάρξει συνεχής έλεγχος και κυρώσεις στον ΑΔΜΗΕ και το Χρηματιστήριο Ενέργειας προκειμένου να είναι έτοιμοι για το target model μέχρι τον Ιούλιο του 2020.

    2. Με τις τοπικές κοινωνίες: Μεγάλη πρόκληση αποτελεί η απόφαση να αλλάξει το ενεργειακό μείγμα και να κλείσουν λιγνιτικές μονάδες  αφού η οικονομία και η κοινωνία ολόκληρων περιοχών θα αλλάξει ριζικά. Οι συζητήσεις για τα σχέδια της κυβέρνησης για την απόσυρση λιγνιτικών μονάδων και το τι μπορεί να γίνει στη Δυτική Μακεδονία την επόμενη μέρα ξεκινούν από σήμερα με τεχνικά κλιμάκια των θεσμών.

    Υπενθυμίζεται ότι υπάρχει πρόταση για μετατροπή της Δ. Μακεδονίας σε κέντρο αποθήκευσης ενέργειας των Βαλκανίων και παρουσιάστηκε προ ημερών από την Παγκόσμια Τράπεζα στις Βρυξέλλες.

    Το  βασικότερο σενάριο που εξετάζουν οι τεχνοκράτες της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη Δ. Μακεδονία είναι η αξιοποίηση των υποδομών των λιγνιτικών μονάδων που θα αρχίσουν να αποσύρονται σταδιακά από το πρώτο εξάμηνο του 2020 για την εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας. Μάλιστα τον Φεβρουάριο κλιμάκιο της Παγκόσμιας Τράπεζας και της Κομισιόν επισκέφθηκε την Κοζάνη,  ενώ τον Απρίλιο είχε συνάντηση με την πρώην διοίκηση της ΔΕΗ. Επαφές ξεκίνησε και με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας, ενώ αναμένονται συναντήσεις και με τη νέα διοίκηση της ΔΕΗ

    3. Με τους συνδικαλιστές: Η απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων σημαίνει και στοχευμένες εθελούσιες εξόδους, στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου σχεδίου, ενώ αλλαγές θα φέρει και η πώληση ποσοστού του ΔΕΔΔΗΕ. Μια κατηγορία αλλαγών αφορούν τη ΔΕΗ ως επιχείρηση με στόχο να γίνει πιο ευέλικτη. Αφορά στη διαδικασία των προμηθειών και των προσλήψεων “να βγει ο διοικητικός ζουρλομανδύας που έχει η επιχείρηση” όπως είπε χθες χαρακτηριστικά ο υπουργός που προτίθεται να αγγίξει και τα εργασιακά των υπαλλήλων της. Ήδη η προνομιακή εκπτωτική πολιτική για τους εργαζομένους αλλάζει και οι εκπτώσεις τους από το 75% που είχαν μέχρι τώρα θα πάνε στο 30%, όπως είναι κι οι εκπτώσεις που έχουν οι εργαζόμενοι των ανταγωνιστικών επιχειρήσεων.



    ΣΧΟΛΙΑ