• Κοινωνία

    ΔΕΗ: Η επίσημη ανακοίνωση για τα νέα τιμολόγια ρεύματος – Τι αλλάζει


    Σε επίσημη ενημέρωση για την αναπροσαρμογή της τιμολογιακής της πολιτικής προχώρησε η ΔΕΗ.

    Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία, η ΔΕΗ ενημερώνει τους πελάτες της Μέσης Τάσης (Μ.Τ.) και Χαμηλής Τάσης (Χ.Τ.), για την, σύμφωνα με τον Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας, αναπροσαρμογή της Τιμολογιακής και Εμπορικής της Πολιτικής, που αποφασίστηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιχείρησης κατά τη συνεδρίαση του την 30η/8/2019.

    Συγκεκριμένα αποφασίστηκε:

    1. H αναπροσαρμογή των τιμολογίων Μ.Τ. και Χ.Τ. συνυπολογιζομένης της μείωσης στο ΕΤΜΕΑΡ και ΦΠΑ.

    2. H μείωση της έκπτωσης συνέπειας από 10% σε 5%.

    3. H θέσπιση ρήτρας CΟ2 στη Χ.Τ. μηδενικής, με τα σημερινά δεδομένα, επίπτωσης.

    4. H κατάργηση της έκπτωσης επί της εφαρμοζόμενης ρήτρας αναπροσαρμογής CO2 στα τιμολόγια Μ.Τ.

    5. H έκπτωση 50% στο μη επιδοτούμενο μέρος του ανταγωνιστικού σκέλους του ΚΟΤ για άτομα με μηχανική υποστήριξη.

    Αναλυτικά οι σχετικοί τιμοκατάλογοι παρατίθενται στην ιστοσελίδα της Επιχείρησης www. dei.gr

    https://www.dei.gr/el/oikiakoi-pelates/timologia
    https://www.dei.gr/el/epaggelmaties30802/epaggelmatiesetairies-xamilistasis/timologia
    https://www.dei.gr/el/epaggelmaties30802/megales-epixeiriseis/timologia-me-isxuapo-01102015

    Οι πελάτες έχουν τα δικαιώματα που προβλέπονται στο άρθρο 21 του Κώδικα Προμήθειας Η/Ε.

    Παράλληλα, σε σχετική ανακοίνωση τις ΔΕΗ για τα νέα τιμολόγια αναφέρεται:

    Το Οικιακό Τιμολόγιο Γ1 απευθύνεται σε οικιακούς πελάτες με σταθερές ανάγκες κατανάλωσης, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Εφαρμόζεται ενιαία τιμή χρέωσης για την κατανάλωση που πραγματοποιείται καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου, το ύψος της οποίας διαφοροποιείται ανάλογα με το συνολικό ύψος της 4μηνιαίας κατανάλωσης.

    Χρεώσεις Προμήθειας

    Περιλαμβάνει το κόστος και τις λοιπές δαπάνες της ΔΕΗ για την παραγωγή και την προμήθεια της ηλεκτρικής ενέργειας στους πελάτες.


    Στις Χρεώσεις Προμήθειας προστίθεται η χρέωση CO2 (€/kWh), με ισχύ από την 1.11.2019, όπως αναλυτικά περιγράφεται παρακάτω.

    Το Οικιακό Νυχτερινό Τιμολόγιο Γ1Ν (με Χρονοχρέωση) απευθύνεται σε οικιακούς πελάτες, με διαφορετικές ανάγκες κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας μέσα στην ημέρα. Είναι ένα τιμολόγιο της ΔΕΗ, όπου οι καταναλώσεις που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια του 24ώρου χρεώνονται με διαφορετικές τιμές, την τιμή του Οικιακού Τιμολογίου Γ1 στις ώρες χρέωσης “Ημέρας” και με μειωμένη τιμή “Νύχτας” στις ώρες μειωμένης χρέωσης.

    Χρέωση Προμήθειας

    Περιλαμβάνει το κόστος και τις λοιπές δαπάνες της ΔΕΗ για την παραγωγή και την προμήθεια της ηλεκτρικής ενέργειας στους πελάτες.

    Στις Χρεώσεις Προμήθειας προστίθεται η χρέωση CO2 (€/kWh), με ισχύ από την 1.11.2019, όπως αναλυτικά περιγράφεται παρακάτω.

    Ρήτρα Αναπροσαρμογής CO2

    Η Ρήτρα Αναπροσαρμογής CO2 για τη ΧΤ ενεργοποιείται όταν η παρακάτω τιμή, Tco2n, (συμπεριλαμβανομένων και των σχετικών απωλειών) είναι μεγαλύτερη από το όριο των 0,01568 €/kWh. Στην περίπτωση αυτή εφαρμόζεται στον πελάτη μοναδιαία χρέωση ίση με (Tco2n – 0,01568) €/kWh. Σε κάθε άλλη περίπτωση η Ρήτρα Αναπροσαρμογής CO2 δεν ενεργοποιείται.

    1. Μεθοδολογία υπολογισμού της μοναδιαίας χρέωσης του Κόστους Εκπομπών Διοξειδίου του Άνθρακα CO2

    Η μοναδιαία χρέωση εκπομπών CO2 στον πελάτη υπολογίζεται με τον παρακάτω τύπο:

    2. Ενεργοποίηση Μηχανισμού Αναπροσαρμογής CO2

    Ορίζεται ως αρχική τιμή αναφοράς Tco2ref η μοναδιαία χρέωση εκπομπών CO2 που ισχύει για τις καταναλώσεις Απριλίου 2019 και ανέρχεται σε:

     Στα τιμολόγια ΧΤ: 15,68 €/MWh
     Τιμή Pref = 25,74 €/tn

    Σε περίπτωση που η τιμή P(n-1) παρουσιάζει μεταβολή που κυμαίνεται μεταξύ ±10% σε σχέση με την τιμή Pref
    τότε η τιμολόγηση γίνεται με την τιμή Tco2ref.

    Σε περίπτωση που η τιμή P(n-1) παρουσιάζει μεταβολή μεγαλύτερη του ±10% σε σχέση με την τιμή Pref τότε ενεργοποιείται η Ρήτρα Αναπροσαρμογής CO2 και η τιμολόγηση γίνεται με την νέα τιμή Tco2n. Στην περίπτωση αυτή η νέα τιμή Tco2 n αποτελεί τη νέα τιμή αναφοράς Tco2ref.

    Διευκρινίσεις

    • Το Οικιακό Τιμολόγιο Γ1 αφορά περίοδο τετραμήνου (συγκεκριμένα, 120 ημερών). Εάν η καταμέτρηση αφορά διαφορετική περίοδο, τότε τα κλιμάκια κατανάλωσης, η χρέωση παγίου και η ελάχιστη χρέωση υπολογίζονται αναλογικά, χρησιμοποιώντας το συντελεστή Α = ημέρες περιόδου κατανάλωσης /120 ημέρες
    • Με βάση το νομοθετικό πλαίσιο ως ισχύει, η ΔΕΗ συνεισπράττει με τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας τέλη, φόρους [Φ.Π.Α., Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) και Ειδικό Τέλος 5‰] και ποσά υπέρ τρίτων (ΔΤ, ΔΦ, ΕΡΤ, ΤΑΠ), όπως ορίζονται από την Πολιτεία.



    ΣΧΟΛΙΑ