• Business

    ΔΕΗ: Πρόταση Κομισιόν για μετατροπή λιγνιτικών σε κέντρα αποθήκευσης ενέργειας

    • Μαρίνα Πρωτονοταρίου
    Το λιγνητικό κέντρο της ΔΕΗ στην Μεγαλόπολη


    Η μετατροπή των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ που θα αποσυρθούν από το σύστημα σε κέντρα αποθήκευσης ενέργειας, εξετάζεται στο πλαίσιο σχεδίου της Κομισιόν για την ομαλή μετάβαση από τα στερεά καύσιμα στις ΑΠΕ, περιοχών άμεσα εξαρτώμενων από το λιγνίτη. Μάλιστα σύμφωνα με το σχέδιο τα κέντρα αυτά θα μπορούν να εξυπηρετούν και τις ανάγκες των χωρών των Βαλκανίων.

    Το εν λόγω σχέδιο της Κομισιόν, δεν έχει πάρει ακόμη τελική μορφή και εξετάζεται σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα στην οποία έχει ανατεθεί η κατάρτιση τεχνικοοικονομικής μελέτης για την υποκατάσταση των στερεών καυσίμων και της οικονομικής δραστηριότητας στις περιοχές Δυτικής Μακεδονίας στην Ελλάδα και Σιλεσία στην Πολωνία, μελέτη την οποία θα παραδώσει τον Ιούνιο του 2020.

    Η αρμόδια ομάδα της Παγκόσμιας Τράπεζας έχει κάνει ήδη επαφές με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στην Ελλάδα και ήδη παρουσίασε στις Βρυξέλλες τα σενάρια που εξετάζει.

    Όπως αναφέρει ο κ. Νίκος Μάτζαρης που παρουσίασε σήμερα έκθεση του The Green Tank για τα οικονομικά των ελληνικών λιγνιτικών μονάδων, ” η τεχνολογία της αποθήκευσης θα μπορούσε να αποτελέσει λύση και για την μονάδα της Πτολεμαίδας (V) για την οποία η ΔΕΗ έχει δαπανήσει ήδη 881 εκατ. ευρώ και έχει δεσμεύσει συνολικά 1, 4 δισ. ευρώ χωρίς να έχει διασφαλισθεί η βιώσιμη λειτουργία της”.



    ΣΧΟΛΙΑ