• Business

    Θωμάς: Η προθεσμιακή αγορά θα διαδεχθεί τα ΝΟΜΕ – Κυρώσεις για το target model

    • Μαρίνα Πρωτονοταρίου

    Γεράσιμος Θωμάς


    Η προθεσμιακή αγορά ηλεκτρικού ρεύματος θα διαδεχθεί τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ και με αυτό το μοντέλο θα επιχειρήσει το υπουργείο Ενέργειας να καλύψει το κενό που θα δημιουργηθεί στην αγορά με την κατάργηση των ΝΟΜΕ, είπε σήμερα ο υφυπουργός Ενέργειας κ. Γεράσιμος Θωμάς στην ομιλία του στο συνέδριο της ΡΑΕ που ξεκίνησε στη ΔΕΘ.

    Το υπουργείο Ενέργειας έχει αποφασίσει να τερματίσει τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, κάτι όμως που επηρεάζει την αγορά ενέργειας καθώς οι εναλλακτικοί πάροχοι μέχρι σήμερα προμηθεύονταν μέσω των ΝΟΜΕ ενέργεια σε τιμές ανταγωνιστικές. Από τη δημοπρασία του Οκτωβρίου, που όπως έχει εξαγγείλει ο κ. Χατζηδάκης δεν θα γίνει, η αγορά ανέμενε να προμηθευτεί 1000 MW. Η λύση που προτείνει ο υφυπουργός και θα διαπραγματευτεί με τους θεσμούς την εβδομάδα που έρχεται, είναι  ένα μεταβατικό στάδιο προθεσμιακής αγοράς, που ουσιαστικά θα λειτουργήσει σαν μετεξέλιξη των ΝΟΜΕ.

    Όπως ανέφερε ο κ. Γεράσιμος Θωμάς, το μεταβατικό μοντέλο είναι απαραίτητο μέχρι την έναρξη λειτουργίας του target model που αναμένεται να λειτουργεί τον Ιούλιο του 2020, αλλά μπορεί  να ενισχύσει τη λειτουργία της αγοράς και αργότερα.

    Ο υφυπουργός τόνισε ότι το χρονοδιάγραμμα πρέπει με κάθε τρόπο να τηρηθεί και αυτό θα γίνει με ευθύνη της ΡΑΕ που θα έχει εποπτικό ρόλο. Μάλιστα, θα επιβάλει κυρώσεις σε ΑΔΜΗΕ και Χρηματιστήριο Ενέργειας αν υπάρξουν καθυστερήσεις. Η ΡΑΕ θα έχει τη στενή παρακολούθηση των δύο φορέων, ώστε το target model  να λειτουργήσει οπωσδήποτε τον Ιούλιο.

    Επίσης, ο υφυπουργός εξήγγειλε τη λειτουργία target model και στην αγορά φυσικού αερίου.

    Αναφερόμενος στο σχεδιασμό απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων σημείωσε ότι θα πραγματοποιηθεί με συλλογικές αποφάσεις και δράσεις και όχι με αποσπασματικό τρόπο. «Είμαστε αποφασισμένοι να σχεδιάσουμε όλοι μαζί ένα νέο ενεργειακό μείγμα και θα πάρουμε όλες τις αποφάσεις που απαιτούνται για να στηρίξουμε τη ΡΑΕ για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στο ρόλο της. Δεν έχουμε πολύ χρόνο αλλά έχουμε πολύ διάθεση», κατέληξε.



    ΣΧΟΛΙΑ