• Ενέργεια

    John Driscoll (JTD Energy Services): Το πετρέλαιο μπορεί να φτάσει στα 150 δολάρια το βαρέλι

    • NewsRoom
    Ο John Driscoll, διευθυντής της JTD Energy Services στο CNBC

    John Driscoll, διευθυντής της JTD Energy Services


    Οι τιμές του πετρελαίου εκτινάσσονται στα ύψη και τίποτα δεν φαίνεται να εμποδίζει την άνοδό τους, με τις νέες εκτιμήσεις ειδικών της αγοράς να αυξάνουν τον πήχη στα 150 δολάρια το βαρέλι.

    Από τον Δεκέμβριο έως τον Ιανουάριο, η τιμή του brent σημείωσε άνοδο κατά περίπου 11 δολάρια το βαρέλι και ανέβηκε περίπου άλλο τόσο από τις αρχές Φεβρουαρίου, λόγω των ανησυχιών για την προσφορά, τον αυξανόμενο πληθωρισμό και τις γεωπολιτικές εντάσεις.

    Αναλυτές εκτιμούν ότι η άνοδος του πετρελαίου στα 100 δολάρια το βαρέλι θεωρείται δεδομένη στην παρούσα φάση, ενώ ορισμένοι τοποθετούν την τιμή του εμπορεύματος και πάνω από τα 125 δολάρια, αναφέρει δημοσίευμα του CNBC.

    «Δεδομένου ότι έχουμε εξαντλήσει το φυσικό πετρέλαιο, έχουμε έλλειψη προμήθειας», δήλωσε στο CNBC τη Δευτέρα ο John Driscoll, διευθυντής της JTD Energy Services. «Υπάρχει ένα σενάριο με βάση το οποίο θα μπορούσαμε να ξεπεράσουμε τα 120 δολάρια, ακόμη και τα 150 δολάρια το βαρέλι».

    Το Brent ξεπέρασε τα 95 δολάρια το βαρέλι την περασμένη εβδομάδα, και βρέθηκε στο υψηλότερο επίπεδό του από το καλοκαίρι του 2014, με ετήσια αύξηση 63%. Νωρίτερα την Τετάρτη διαπραγματεύονταν στα 93,98 δολάρια το βαρέλι.

    Οι εντάσεις σχετικά με την απειλή μιας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία συνέβαλαν επίσης στην άνοδο των τιμών, αν και η μερική αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τις συνοριακές περιοχές της Ουκρανίας την Τρίτη, οδήγησε την τιμή του εμπορεύματος σε πτώση περίπου 3% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα.

    «Δεν είναι μόνο οι γεωπολιτικοί άνεμοι που του δίνουν ώθηση, αλλά τα θεμελιώδη», είπε ο Driscoll.

    Έλλειψη προσφοράς

    «Αρχίζουμε να αισθανόμαστε ότι η ζήτηση βρίσκεται στο δρόμο της ανάκαμψης και εξετάζουμε τις ελλείψεις προσφοράς», εξήγησε.

    Αυτές οι ελλείψεις υπάρχουν τόσο σε ό,τι αφορά την παραγωγή του ΟΠΕΚ+ που αντλεί πετρέλαιο κάτω από τα επίπεδα που υποσχέθηκε να προσθέσει στις αγορές, όσο και τις υποεπενδύσεις του κλάδου στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες στον απόηχο του Covid-19 και των πιέσεων των κυβερνήσεων για μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

    Τα μέλη του ΟΠΕΚ+ δεν είχαν επιτύχει τους στόχους παραγωγής τους κατά 700.000 βαρέλια ημερησίως τον Ιανουάριο, ενώ και οι Σαουδική Αραβία και Ρωσία είναι επίσης κάτω από τις ποσοστώσεις τους, σύμφωνα με την S&P Global Platts.

    Αυτά δεν είναι τα μόνα σημάδια για τη συνέχιση της ανοδικής πορείας του πετρελαίου. Κεφάλαια εισρέουν για επενδύσεις σε μετοχές που σχετίζονται με το πετρέλαιο και οι διεθνείς εταιρείες πετρελαίου αποκομίζουν τεράστια κέρδη.

    Καθώς ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ φτάνει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών, οι αναλυτές συνιστούν τις ενεργειακές μετοχές ως έξυπνες επενδύσεις.

    «Καθώς αυξάνουμε την κατανάλωση, η πλεονάζουσα παραγωγική μας ικανότητα μειώνεται, αλλά από την άλλη βλέπετε και τους διαχειριστές κεφαλαίων να στρέφονται στις αγορές πετρελαίου», είπε ο Driscoll. «Τα θεαματικά αποτελέσματα των πετρελαϊκών εταιρειών, όπως οι BP, Shell, Total οδήγησαν τις μετοχές τους στα ύψη».

    Ο δείκτης S&P 500 Energy Sector Index σημειώνει άνοδο άνω του 50% σε ετήσια βάση.

    Εκτός από τον Driscoll, και η J.P. Morgan προέβλεψε αυτόν τον μήνα ότι το πετρέλαιο “πιθανόν να υπερβεί τα 125 δολάρια το βαρέλι”.

    «Οι ελλείψεις ανεφοδιασμού αυξάνονται. Η αναγνώριση της περιορισμένης παραγωγικής ικανότητας αυξάνεται επίσης», έγραψε η J.P. Morgan στην έκθεσή της στις 11 Φεβρουαρίου.

    Διαβάστε ακόμη:

    Σε χαμηλό τριών μηνών οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου



    ΣΧΟΛΙΑ