• Ενέργεια

    ΗΠΑ: Μεγάλο βήμα για την επίτευξη πυρηνικής σύντηξης – Επίσημες ανακοινώσεις την Τρίτη

    • NewsRoom


    Για πρώτη φορά Αμερικανοί επιστήμονες από το Εθνικό Εργαστήριο Ανάφλεξης των ΗΠΑ, στο Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Livermore στην Καλιφόρνια, κατάφεραν να παράξουν με επιτυχία μια αντίδραση πυρηνικής σύντηξης που είχε ως αποτέλεσμα καθαρό ενεργειακό κέρδος, αναφέρουν το CNN και οι Financial Times, επικαλούμενa πηγές με γνώση του project.

    Μάλιστα, το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ αναμένεται να ανακοινώσει επίσημα την ανακάλυψη την Τρίτη.

    Η πυρηνική σύντηξη συμβαίνει όταν δύο ή περισσότερα άτομα συντήκονται σε ένα μεγαλύτερο, μια διαδικασία που παράγει μια τεράστια ποσότητα ενέργειας ως θερμότητα.

    Το αποτέλεσμα του πειράματος, αναφέρει το CNN, αποτελεί ένα «τεράστιο βήμα» σε μια προσπάθεια δεκαετιών για την απελευθέρωση μιας άπειρης πηγής καθαρής ενέργειας που θα μπορούσε να βοηθήσει στον τερματισμό της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα. Οι ερευνητές προσπάθησαν για δεκαετίες να αναδημιουργήσουν την πυρηνική σύντηξη – αναπαράγοντας δηλαδή τη διαδικασία που τροφοδοτεί τον ήλιο.

    Η υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Τζένιφερ Γκράνχολμ αναμένεται την Τρίτη να προβεί σε μια ανακοίνωση για μια «μεγάλη επιστημονική ανακάλυψη», ανακοίνωσε το υπουργείο την Κυριακή.

    Οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο οδεύουν προς την ανακάλυψη. Τον Φεβρουάριο, βρετανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι είχαν υπερδιπλασιάσει το προηγούμενο ρεκόρ για την παραγωγή και τη διατήρηση της πυρηνικής σύντηξης, η οποία ωστόσο κράτησε μόνο 5 δευτερόλεπτα.

    Διαβάστε επίσης:

    Motor Oil: Στα 12,666 δισ. ευρώ ο κύκλος εργασιών του ομίλου στο 9μηνο

    ΑΔΜΗΕ: Στα 41,1 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη του ομίλου στο εννεάμηνο



    ΣΧΟΛΙΑ