• Ενέργεια

    Ιδού τα στοιχεία που αποδεικνύουν το «καπέλο» που πλήρωσε η ΔΕΗ για την εξαγορά της ζημιογόνου σκοπιανής EDS

    Ο πρώην επικεφαλής της ΔΕΗ, Εμ. Παναγιωτάκης, με τον Ζόραν Ζάεφ


    Σάλο έχει προκαλέσει στην αγορά η αποκάλυψη στοιχείων του ισολογισμού της ΔΕΗ, από τα οποία προκύπτει ότι η εξαγορά της EDS, της σκοπιανής εταιρείας χονδρικής ρεύματος, το 2018, κόστισε, στην ήδη ζημιογόνα ΔΕΗ, οκτώ φορές πάνω.

    Αυτό αποκαλύπτεται από την επεξεργασία του ισολογισμού πρώτου 6μήνου της ΔΕΗ και αποκαλύπτει σήμερα το mononews.gr, δεδομένου ότι η EDS ήταν ήδη ζημιογόνος.

    Μαζί με το τίμημα και τις εγγυήσεις που έδωσε η Επιχείρηση, η οποία αναγκάζεται να κόβει το ρεύμα του κοσμάκη, το σύνολο της εξαγοράς ξεπερνάει τα 34 εκατ. ευρώ…

    Το τίμημα της εξαγοράς, όπως είχε τότε ανακοινωθεί, έφθανε στα 4,8 εκατ. ευρώ.

    Όπως προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις της ΔΕΗ για το πρώτο εξάμηνο του 2019, η εταιρεία έχει διαθέσει στην Energy Delivery Solutions EDS Doo (EDS) συνολικό πιστωτικό όριο για δάνεια του Ομίλου EDS, μέχρι του ποσού των 22 εκατ. ευρώ. Η πιστωτική γραμμή  αφορά κεφάλαιο κίνησης και έως τις 30 Ιουνίου 2019 είχε χρησιμοποιηθεί ποσό της τάξης των  15,9 εκατ. ευρώ.

    Επιπρόσθετα στις 30 Ιουνίου 2019 υφίστατο εγγύηση της ΔΕΗ για πιστωτικές γραμμές της EDS Doo (EDS) με τις Εταιρείες προμήθειας Η/Ε, Grand Energy Distribution EOOD και Petrol D.D. ύψους έως 5 εκατ. ευρώ.

    Τι ακριβώς αναφέρεται στην Εξαμηνιαία Οικονομική Έκθεση της ΔΕΗ (Ιαν-Ιουν 2019)

     

    Αυτά, για μία εταιρεία που, με βάση τα στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί και τα οποία αφορούν τα οικονομικά αποτελέσματα του 2017, είχε ζημιές 5,4 εκατ. ευρώ, υποχρεώσεις που ανέρχονταν στα 18,7 εκατ. ευρώ έναντι 17,8 εκατ. το 2016 και έσοδα ύψους 88,3 εκατ. ευρώ, ενώ οι  δαπάνες  έφθαναν στα 93,7 εκατ. ευρώ.

    Η εξαγορά από τη ΔΕΗ έγινε τον Απρίλιο του 2018 και είχε προκαλέσει την αντίδραση των τότε κομμάτων της αντιπολίτευσης, της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ.

    Τον Ιούλιο του 2019, η προηγούμενη διοίκηση της ΔΕΗ ενέκρινε τον εταιρικό μετασχηματισμό της θυγατρικής εταιρίας EDS DOOEL Skopje από Μονοπρόσωπη ΕΠΕ σε Ανώνυμη Εταιρία (JSC), καθώς και την καταβολή ποσού 1,8 εκατ. ευρώ ως αρχικό κεφάλαιο προκειμένου να κλείσει η αρνητική θέση της εταιρείας για το 2018 και να καταβληθεί το υποχρεωτικό από τον σχετικό νόμο της Βόρειας Μακεδονίας ποσό για το μετασχηματισμό της σε Ανώνυμη Εταιρεία, με θετική καθαρή θέση για την έναρξη της λειτουργίας της ως  Α.Ε..

    Το ποσό των 1,8 εκατ. ευρώ καταβλήθηκε στις 7 Αυγούστου 2019.



    ΣΧΟΛΙΑ