• Ενέργεια

    Οι Ρώσοι πωλούν πετρέλαιο στο Αφγανιστάν και η Ευρώπη αγοράζει ακριβά άνθρακα από Κολομβία, Αυστραλία, ΗΠΑ και Νότια Αφρική


    Οι αναταράξεις στην εμπορία πετρελαίου, φυσικού αερίου, άνθρακα συνεχίζονται με συνεχείς αναδιαρθρώσεις στα δίκτυα διακίνησης.

    Νέες συμφωνίες υπογράφονται με αποτέλεσμα σε ορισμένους τομείς διακίνησης εμπορευμάτων και πετρελαιοειδών οι ναύλοι των πλοίων να έχουν έντονες διακυμάνσεις.

    Σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από το Αφγανιστάν, οι Ταλιμπάν ισχυρίζονται ότι βρίσκονται σε συνομιλίες με τη Ρωσία για εισαγωγή 1 εκατομμυρίου τόνων πετρελαιοειδών, πιθανώς σε αντάλλαγμα για αποξηραμένα φρούτα, πρώτες ύλες για την παραγωγή φαρμάκων και ορυκτών.

    Αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν βρίσκεται στη Μόσχα για να συναντηθεί με Ρώσους αξιωματούχους και ιδιωτικές εταιρείες για την ενίσχυση των αμοιβαίων επιχειρηματικών δεσμών και την ενθάρρυνση των επενδύσεων.

    Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η αντιπροσωπεία συζητά επίσης την εισαγωγή και άλλων βασικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένου του σιταριού και του ηλίανθου.

    Ο υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου των Ταλιμπάν, Nuriddin Azizi, επικεφαλής της αντιπροσωπείας, αναφέρθηκε από τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ότι είπε ότι η Καμπούλ είχε ζητήσει περισσότερους από 4 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου.

    «Δεδομένου ότι η Ρωσία είναι μια φιλική χώρα για εμάς, ήρθαμε εδώ για να καταλήξουμε σε συμφωνία για την εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου και άλλων προϊόντων πετρελαίου. Σχεδιάζουμε αρχικά να εισαγάγουμε περίπου ένα εκατομμύριο τόνους βενζίνης και ντίζελ», δήλωσε ο Αζίζι στο RIA Novosti.

    Τον Ιούλιο, οι Ταλιμπάν υπέγραψαν συμφωνία με το Ιράν για την αγορά 350.000 τόνων πετρελαίου.

    Ο υπουργός πρόσθεσε ότι η αφγανική κυβέρνηση θα ήθελε να συνάψει τη συμφωνία το συντομότερο δυνατό.

    «Προτεραιότητά μας είναι να εισαγάγουμε αυτά τα ρωσικά αγαθά με βάση τις ανταλλαγές», είπε ο Αζίζι , σημειώνοντας ότι οι χώρες έχουν “ιστορική εμπειρία στις αμοιβαίες ανταλλαγές”.

    Εάν το σχέδιο ανταλλαγής αποτύχει, πρόσθεσε, «το Αφγανιστάν μπορεί ακόμα να χρησιμοποιήσει οικονομικές συναλλαγές για να εξασφαλίσει προμήθειες από τη Ρωσία».

    Ταυτόχρονα οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αγοράζουν άνθρακα από την Κολομβία, την Αυστραλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Νότια Αφρική.

    «Η ζήτηση για προσιτές πηγές ενέργειας όπως ο άνθρακας έχει αυξηθεί λόγω της κρίσης ενεργειακής ασφάλειας που επιδεινώθηκε από την κλιμακούμενη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας», επισήμανε η εταιρεία Thungela Resources Limited με έδρα τη Νότια Αφρική, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, για το πρώτο εξάμηνο του 2022:

    «Οι περιορισμοί στον εφοδιασμό σε μεγάλες περιοχές παραγωγής άνθρακα οδήγησαν στην άνοδο της τιμής του άνθρακα σε πρωτοφανή επίπεδα», τόνισε στο Γιοχάνεσμπουργκ εξαγωγέας θερμικού άνθρακα.

    «Οι ανησυχίες σχετικά με την ενεργειακή ασφάλεια, την αξιοπιστία και την οικονομική προσιτότητα στην Ευρώπη έχουν τονίσει τη σημασία του άνθρακα στην ενεργειακή μετάβαση», δήλωσε ο July Ndlovu, Διευθύνων Σύμβουλος της Thungela Resources.

    «Ο άνθρακας πρόκειται να παραμείνει βασικός παράγοντας για την προσιτή και αξιόπιστη παραγωγή ενέργειας, όχι μόνο στις αναπτυσσόμενες χώρες αλλά και σε ιδιαίτερα βιομηχανοποιημένες και ανεπτυγμένες χώρες, που πρόσφατα αύξησαν την εξάρτησή τους από τον άνθρακα για να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες».

    Οι πωλήσεις άνθρακα από τη Νότια Αφρική στην Ευρώπη οκταπλασιάστηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2022 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2021.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγόρευσε τις εισαγωγές ρωσικού άνθρακα ως απάντηση στην εισβολή στην Ουκρανία ήδη από τον Απρίλιο, αλλά η απαγόρευση τέθηκε σε ισχύ μόλις στις 10 Αυγούστου.

    Οι ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες προηγουμένως εισήγαγαν το 45% του άνθρακα τους από τη Ρωσία, αγοράζουν άνθρακα από την Κολομβία , την Αυστραλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Νότια Αφρική.

    Η Ολλανδία, η Γερμανία, η Πολωνία, η Δανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ουκρανία είναι μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που εισάγουν αυξανόμενες ποσότητες άνθρακα από τη Νότια Αφρική.

    Τους πρώτους πέντε μήνες του τρέχοντος έτους, οι ευρωπαϊκές χώρες εισήγαγαν περισσότερους από τρία εκατομμύρια τόνους άνθρακα από τη Νότια Αφρική, 40% περισσότερο από τον συνολικό όγκο το 2021.

    Διαβάστε επίσης:

    Ρόμπερτ Χάμπεκ (Γερμανός ΥΠΟΙΚ): Θα αντιμετωπίσουμε έναν πολύ δύσκολο ενεργειακά χειμώνα

    ΟΠΕΚ: Η Ρωσία θα παραμείνει συνεργάτης του Οργανισμού



    ΣΧΟΛΙΑ