• Ενέργεια

    Η Energean προχωρεί στις έρευνες για τον εντοπισμό κοιτάσματος φυσικού αερίου στο ν. Ιωαννίνων

    • NewsRoom
    Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Energean κ. Μαθιός Ρήγας

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Energean κ. Μαθιός Ρήγας


    Το πράσινο φως για την εκτέλεση ερευνητικής γεώτρησης στο νομό Ιωαννίνων από την Energean έδωσε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 12 Απριλίου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στα γραφεία της ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων στην Αθήνα. Η ερευνητική γεώτρηση προγραμματίζεται για τα μέσα του 2023 και στην εκτέλεσή της θα εφαρμοστεί η πλέον σύγχρονη τεχνολογία στον χώρο, ενώ θα ακολουθηθούν οι πλέον αυστηρές προδιαγραφές που διέπουν την ευρωπαϊκή και την ελληνική νομοθεσία στον τομέα προστασίας του περιβάλλοντος καθώς και σε σχέση με την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας.

    Η σεισμική έρευνα που διεξήχθη με υποδειγματικό τρόπο σε έξι, συνολικά, Δήμους της Ηπείρου το 2019 έδωσε θετικές ενδείξεις για τον εντοπισμό κοιτάσματος στο νομό Ιωαννίνων, οι οποίες φυσικά θα πρέπει να επιβεβαιωθούν από την ερευνητική γεώτρηση.

    Το Block 2 στο Ιόνιο

    Παράλληλα, η Energean προετοιμάζεται για την διεξαγωγή σεισμικής έρευνας στην θαλάσσια παραχώρηση του Block 2, βορειοδυτικά της Κέρκυρας, η οποία προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί προς το τέλος του έτους.

    Θα πρόκειται για την τέταρτη σεισμική έρευνα σε θαλάσσια περιοχή της Ελλάδας που θα πραγματοποιήσει η εταιρεία από το 2009 και μετά και η υποδειγματική εκτέλεση των προηγούμενων ερευνών αποτελεί εγγύηση για το ότι και η νέα αυτή επιχείρηση θα πραγματοποιηθεί χωρίς το οποιοδήποτε περιβαλλοντικό πρόβλημα ή την οποιαδήποτε ενόχληση κάθε άλλης δραστηριότητας στην περιοχή.

    Από τη σημερινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό

    Δήλωση Μαθιού Ρήγα

    Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Energean κ. Μαθιός Ρήγας δήλωσε τα εξής:

    «Η Energean, ως η μοναδική εταιρεία που παράγει υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα, έχει επεκταθεί, όπως είπε και ο κ. Πρωθυπουργός, σε οκτώ χώρες και έχει έναν πολύ σημαντικό λόγο στην ανάπτυξη υδρογονανθράκων σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο. Δεν θα μπορούσαμε, λοιπόν, να λείπουμε από την πρόσκληση αυτή να ερευνήσουμε και να αναπτύξουμε κοιτάσματα στο ελληνικό υπέδαφος.

    Σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι προχωρούμε στην πρώτη γεώτρηση που θα γίνει στην Ελλάδα μετά από 20 και πλέον χρόνια, στην περιοχή της Ηπείρου στο νομό Ιωαννίνων, μακριά από τις ιδιαίτερα ευαίσθητες από περιβαλλοντικής πλευράς περιοχές, και θα ήθελα να στείλω ένα μήνυμα σε όλες τις τοπικές κοινωνίες να δουν το παράδειγμα του Πρίνου. Στον Πρίνο, παράγεται 41 χρόνια τώρα πετρέλαιο και φυσικό αέριο χωρίς επιβάρυνση της περιοχής σε απόλυτη αρμονία με την τοπική τουριστική βιομηχανία, την αλιεία και συνολικά τις τοπικές κοινωνίες.

    Οφείλουμε να βρούμε τί έχει το ελληνικό υπέδαφος, δεσμευόμαστε να κάνουμε τις απαραίτητες έρευνες και γεωτρήσεις, ενώ είναι σημαντικό ότι οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται έχουν την τεχνογνωσία και την επάρκεια να εκτελέσουν τέτοια έργα. Η Energean πραγματοποιεί σήμερα 5 γεωτρήσεις στα βαθιά νερά του Ισραήλ, το οποίο είναι το μεγαλύτερο γεωτρητικό πρόγραμμα που γίνεται στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Επενδύουμε σε σύνολο 3 δισεκ. ευρώ στην ευρύτερη περιοχή και προφανώς είναι προτεραιότητά μας να αναπτύξουμε κάθε δυνατότητα που έχει η χώρα μας για να αποκτήσει το δικό της φυσικό αέριο.  Θα είμαστε δίπλα σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης και προφανώς θα είμαστε δίπλα στις τοπικές κοινωνίες για να διασφαλίσουμε ότι ως εταιρεία, ως Έλληνες, θα προχωρήσουμε στην ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον και τις περιοχές που δραστηριοποιούμαστε».

    Διαβάστε επίσης:

    Κυριάκος Μητσοτάκης: «Πράσινο φως» για επιτάχυνση των ερευνών για υδρογονάνθρακες σε 6 περιοχές – Δημιουργείται νέα task force

    Φυσικό αέριο: Άνοδος στις ευρωπαϊκές τιμές καθώς υποχωρούν οι ρωσικές παραγγελίες μέσω Ουκρανίας

    Τροπολογία ΥΠΕΝ για αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα

     



    ΣΧΟΛΙΑ