• Ενέργεια

    Φυσικό αέριο: Άνοδος στις ευρωπαϊκές τιμές καθώς υποχωρούν οι ρωσικές παραγγελίες μέσω Ουκρανίας

    • Bloomberg
    αγωγοί μεταφοράς φυσικού αερίου

    αγωγοί μεταφοράς φυσικού αερίου


    Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυξήθηκαν, μετά από επτά ημέρες πτώσης, καθώς οι ρωσικές προμήθειες μέσω Ουκρανίας αναμένεται να μειωθούν την Τρίτη.

    Οι παραγγελίες μειώθηκαν στο 68% περίπου του ποσού που μπορεί να στείλει η Gazprom PJSC στο πλαίσιο της σύμβασης της. Οι ροές μέσω ενός άλλου αγωγού, του Nord Stream, ήταν σχεδόν πλήρης, σύμφωνα με στοιχεία. Η ρωσική εταιρεία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι ο αγωγός της καλύπτει τη ζήτηση των Ευρωπαίων πελατών.

    Οι ροές μέσω αυτών των αγωγών διαφοροποιούνται καθημερινά. Ενώ οι ρωσικές αποστολές δεν έχουν επηρεαστεί ακόμη από τον πόλεμο, παρουσιάζοντας ακόμη και αύξηση μερικές ημέρες, βρίσκονται υπό μεγάλο έλεγχο εδώ και μήνες. Η εισβολή στην Ουκρανία ανάγκασε επίσης τα ευρωπαϊκά έθνη να αρχίσουν να αναζητούν εναλλακτικές αποστολές.

    Η Ιταλία συμφώνησε τη Δευτέρα να ενισχύσει τις εισαγωγές από την Αλγερία για να μειώσει την εξάρτησή της από τις ρωσικές ροές, οι οποίες επί του παρόντος αποτελούν περίπου το 40% της ζήτησής της. Οι πρόσθετες ροές θα ξεκινήσουν φέτος και θα αυξηθούν αργότερα.

    Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου στην Ολλανδία αυξήθηκαν κατά 3,2% στα 103,30 ευρώ ανά μεγαβατώρα νωρίτερα.

     

     

     

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ