• Οικονομία

    Goldman Sachs: Πρόβλεψη για απογείωση των τιμών ενέργειας μετά το τέλος της ροής στον Nord Stream

    • NewsRoom
    Goldman Sachs

    Goldman Sachs


    Μετά την ανακοίνωση για την μη επανέναρξη της ροής του αερίου στον Nord Stream I, η Goldman Sachs προβλέπει ότι οι τιμές του αερίου θα ανέβουν. Η είδηση πιθανότατα “θα αναζωπυρώσει την αβεβαιότητα της αγοράς σχετικά με την ικανότητα της περιοχής να διαχειριστεί την αποθήκευση κατά τη διάρκεια του χειμώνα” και πρόκειται να οδηγήσει σε “σημαντικό ράλι από τη Δευτέρα, μιμούμενη ενδεχομένως τα υψηλά του Αυγούστου”, ανέφεραν οι αναλυτές, συμπεριλαμβανομένου του Damien Courvalin, επικεφαλής της ενεργειακής έρευνας, σε έκθεσή τους αργά το βράδυ της Παρασκευής.

    Η ρωσική Gazprom δήλωσε την Παρασκευή ότι ο αγωγός Nord Stream 1 δεν θα ανοίξει ξανά νωρίς το Σάββατο όπως είχε προγραμματιστεί, αυξάνοντας τους κινδύνους για μπλακ άουτ, δελτία και σοβαρή ύφεση στην Ευρώπη. Ο αγωγός επρόκειτο να επαναλειτουργήσει μετά από τρεις ημέρες συντήρησης.

    H Ευρώπη έχει αποθέματα αλλά…

    Η Ευρώπη έχει δημιουργήσει αποθέματα φυσικού αερίου σε μια προσπάθεια να προετοιμαστεί για την προοπτική διακοπής της ρωσικής παροχής και διαθέτει ένα απόθεμα για τουλάχιστον ένα μέρος του χειμώνα. Η κατάσταση θα μπορούσε να χειροτερέψει όταν τα αποθέματα μειωθούν, ιδίως πιο κοντά στο τέλος της περιόδου θέρμανσης, ή αν η ήπειρος πληγεί από ένα ισχυρό κύμα ψύχους.

    Οι τιμές του φυσικού αερίου μειώθηκαν πρόσφατα και σημείωσαν τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση που έχει καταγραφεί ποτέ, μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι η Ευρώπη έχει επιτύχει τον στόχο της για την πλήρωση των αποθηκών δύο μήνες νωρίτερα από τον στόχο.

    Η ρυθμιστική αρχή ενέργειας της Γερμανίας δήλωσε σήμερα ότι τα επίπεδα αποθήκευσης έχουν φθάσει στο 84,5%. Η Ολλανδία δήλωσε την Παρασκευή ότι θα επιτύχει τον στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πλήρωση των χώρων αποθήκευσης φυσικού αερίου στο 80% της χωρητικότητάς τους ήδη από την επόμενη εβδομάδα.

    Η εκτίμηση της Goldman

    Το ολλανδικό φυσικό αέριο του πρώτου μήνα, το σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, διαμορφώθηκε σε πτώση 12% στα 214,6 ευρώ ανά μεγαβατώρα την Παρασκευή πριν από την ανακοίνωση της Gazprom, εξακολουθεί να είναι περισσότερο από τέσσερις φορές υψηλότερο από το συνηθισμένο για αυτή την εποχή του έτους.

    Παρά το πιθανό βραχυπρόθεσμο σοκ, οι ευρωπαϊκές αγορές φυσικού αερίου μπορούν να σταθεροποιηθούν σε τιμές λίγο υψηλότερες από τα τρέχοντα επίπεδα, εάν οι υψηλές τιμές οδηγήσουν σε αρκετή καταστροφή της ζήτησης, σύμφωνα με την Goldman. “Ακόμη και σε ένα σενάριο όπου ο Nord Stream παραμένει στο μηδέν, εκτιμούμε ότι οι αγορές φυσικού αερίου της Βορειοδυτικής Ευρώπης μπορούν να ισορροπήσουν με τιμές Bal Summer TTF σε ένα εύρος 215-230 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ανάλογα με το πόσο οι χαμηλότερες ροές του Nord Stream αντισταθμίζονται από τις χαμηλότερες γερμανικές επανεξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου”, ανέφεραν οι αναλυτές.

    Στην περίπτωση που η ελαστικότητα της ζήτησης μειωθεί, η Goldman εκτιμά ότι “θα απαιτηθούν τιμές ισοζυγίου καλοκαιριού TTF έως 290 ευρώ ανά μεγαβατώρα για να γεμίσει η αποθήκη κατά 90% υπό το σενάριο μηδενικής ροής του Nord Stream”, σύμφωνα με το σημείωμα.

    Διαβάστε επίσης

    Gazprom: Έτοιμη η Siemens Energy να επισκευάσει τον Nord Stream 1 αλλά δεν υπάρχει χώρος για τις εργασίες

    Siemens Energy κατά Gazprom: Η διαρροή λαδιού μηχανής δεν συνιστά λόγο για τη διακοπή λειτουργίας του Nord Stream 1

    Γερμανία: Καλύτερα προετοιμασμένη πλέον για τη διακοπή λειτουργίας του Nord Stream 1



    ΣΧΟΛΙΑ