F

Ενέργεια

Γιατί η Cenergy δεν φοβάται την πανδημία- Πώς «διασυνδέεται» η πορεία της με την πράσινη ανάπτυξη


Αν και η κρίση στη ζήτηση που έφερε η πανδημία επηρεάζει ολόκληρη την ευρωπαϊκή βιομηχανία, δεν αγγίζει την Cenergy, χάρη στην εξειδίκευσή της σε καλώδια υψηλής τάσης, που χρησιμοποιούνται για διασυνδέσεις.

Η  ανάπτυξη των μεγάλων αιολικών πάρκων, που είναι στο ξεκίνημά της, και η συνακόλουθη ανάγκη διασυνδέσεων, σηματοδοτεί μια νέα εποχή συνεχούς ζήτησης για τα προϊόντα της εταιρείας. Σημειώνεται ότι στα πράσινα ενεργειακά έργα και τις διασυνδέσεις που απαιτούνται για να λειτουργήσουν, οι χρηματοδοτήσεις είναι εξασφαλισμένες και συνεχείς και αποτελούν έργα που δεν επηρεάζονται από την πανδημία.

Έτσι η τοποθέτησή της στην αγορά, η ειδίκευσή της και η ποιότητα των προϊόντων της Cenergy, στην κατηγορία καλώδια υψηλής τάσης, της εξασφαλίζουν συνεχή αύξηση μεγεθών. Και η ανάπτυξη των μεγάλων αιολικών πάρκων και η ανάπτυξη των διασυνδέσεων, εκτοξεύει όχι μόνο τη  ζήτηση καλωδίων υψηλής τάσης αλλά και  τη  μετοχής της. Γι αυτό και η ανακοίνωση της εταιρείας ότι θα προμηθεύσει το μεγαλύτερο στον κόσμο θαλάσσιο αιολικό πάρκο με υποβρύχια καλώδια inter-array και με εξαρτήματα, απογείωσε και τη μετοχή της που σημείωσε χθες άνοδο 16%.

Σημειώνεται ότι η διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου, ενίσχυσε την Cenergy, στο πρώτο εξάμηνο του 2020  κατά το οποίο παρουσίασε αύξηση κερδών , το ίδιο φαίνεται πως θα συνεχιστεί… για πολλά επόμενα εξάμηνα.

Νέα εποχή για τις διασυνδέσεις

Η ανάπτυξη των θαλάσσιων αιολικών πάρκων, που είναι προ των πυλών, δημιουργεί μια νέα τεράστια αγορά διασυνδέσεων. Σημειώνεται, ότι αναμένεται στα τέλη του έτους, να ανακοινωθεί η ευρωπαϊκή  στρατηγική  για τα υπεράκτια αιολικά, όπως και η μελέτη που εκπόνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την περιφερειακή διάσταση της ανάπτυξης τους. Η μελέτη που έχει εκπονηθεί για τη Μεσόγειο και θα παρουσιαστεί σύντομα από την DG Energy θα παραθέσει Capex, opex, losses για διάφορα σενάρια και grid options, και για την περιοχή του Αιγαίου.

Την ίδια στιγμή η  ΕΛΕΤΑΕΝ μαζί με τη Νορβηγική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (Norwegian Wind Energy Association/NORWEAξεκινάει, με χρηματοδότηση από κοινοτικά ταμεία, την εκπόνηση μελέτης για τα offshore αιολικά στην Ελλάδα έτσι ώστε μέχρι το τέλος του χρόνου να παρουσιάσει στην ελληνική κυβέρνηση:

  • Πρόταση θεσμικού πλαισίου για τα υπεράκτια αιολικά (offshore wind farms)
  • Δέσμη νομοθετικών ρυθμίσεων που θα χρειαστούν

Η μελέτη της ΕΛΕΤΑΕΝ και των Νορβηγών συγχρονίζεται με τις κινήσεις σε επίπεδο Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που στοχεύει να προχωρήσει στην κατάρτιση σχεδίου για την ανάπτυξη πλωτών αιολικών πάρκων, που θα παρουσιαστεί στις αρχές του 2021. Αφορά σε ολοκληρωμένο κανονιστικό πλαίσιο που, εκτός των πλωτών αιολικών, θα περιλαμβάνει προβλέψεις συνολικά για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών ανανεώσιμης ενέργειας, όπως είναι οι μονάδες αποθήκευσης.

Τα καλώδια υψηλής τάσης κράτησαν ψηλά τη λειτουργική κερδοφορία το 2020, καλύτερο το δεύτερο εξάμηνο

Τα καλώδια υψηλής τάσης, που είναι και υψηλής προστιθέμενης αξίας κράτησαν ψηλά τη λειτουργική κερδοφορία της εταιρείας στο πρώτο εξάμηνο, ενώ το τρίπτυχο μέτρα ασφάλειας, επάρκεια στην εφοδιαστική αλυσίδα πρώτων υλών και υψηλή ρευστότητα, θωράκισε την εταιρεία, που κατάφερε να κρατήσει ανεπηρέαστη την παραγωγική διαδικασία κατά την πολύ δύσκολη περίοδο της καραντίνας.

Αν και η πανδημία κόστισε στην εταιρεία, στη ζήτηση στον τομέα του χάλυβα, δηλαδή των σωλήνων, η πορεία του τομέα των καλωδίων κάλυψε τη διαφορά και ο όμιλος Cenergy παρουσίασε αύξηση λειτουργικών κερδών και προ φόρων κερδών και λόγω της ευρύτερη συγκυρίας πέτυχε διπλασιασμό κερδών μετά φόρων.

Στο δεύτερο εξάμηνο, σύμφωνα με πηγές της εταιρείας, ο ρυθμός και των έργων χάλυβα έχει επανέλθει και οι μονάδες παραγωγής σωλήνων δουλεύουν σε φουλ capacity μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2021. Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι τα επενδυτικά έργα των μεγάλων πετρελαϊκών επιχειρήσεων, που αναβλήθηκαν λόγω της πανδημίας, αναμένεται να προχωρήσουν στο δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Σημειώνεται ότι στο πρώτο εξάμηνο, η ανάθεση έργων συνεχίστηκε αδιάκοπα με τον συνολικό όγκο ανεκτέλεστων παραγγελιών στις 30 Ιουνίου 2020 να ανέρχεται στα 640 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα 440 εκατ. ευρώ αφορούν καλώδια, με τα εργοστάσια να δουλεύουν με φουλ παραγωγική δυναμικότητα ως τα τέλη του 2021, με βάση τις παραγγελίες αυτές.
Το νέο μεγάλο έργο

Η Cenergy Holdings ανακοίνωσε ότι η θυγατρική της, Ελληνικά Καλώδια (Hellenic Cables), θα προμηθεύσει το μεγαλύτερο στον κόσμο θαλάσσιο αιολικό πάρκο με υποβρύχια καλώδια inter-array και με εξαρτήματα που θα παραχθούν στην καθετοποιημένη και υπερσύγχρονη μονάδα παραγωγής υποβρυχίων καλωδίων της Hellenic Cables στην Κόρινθο. Αν και η εταιρεία δεν ανακοίνωσε τον προϋπολογισμό του έργου, αφορά 650 χλμ, όταν η διασύνδεση Πελοποννήσου-Κρήτης αφορούσε 135 χλμ.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έως σήμερα σύμβαση για inter-array καλώδια από την DEME Offshore, την επιχειρηματική μονάδα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας του ομίλου DEME Group, για την προμήθεια περίπου 650 χλμ. inter-array καλωδίων 66 kV και εξαρτημάτων για τις φάσεις Α & Β του θαλάσσιου αιολικού πάρκου Dogger Bank στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το αιολικό πάρκο Dogger Bank βρίσκεται στη Βόρεια Θάλασσα, περίπου 130 χλμ. από τη βορειοανατολική ακτή της Αγγλίας και αναπτύσσεται από την κοινοπραξία SSE Renewables – Equinor σε τρεις φάσεις των 1,2 GW. Όταν ολοκληρωθεί, το Dogger Bank θα αποτελεί το μεγαλύτερο θαλάσσιο αιολικό πάρκο στον κόσμο και θα παράγει αρκετή ενέργεια για να τροφοδοτήσει πάνω από 4,5 εκατομμύρια νοικοκυριά ετησίως – περίπου 5% των αναγκών του Ηνωμένου Βασιλείου σε ηλεκτρική ενέργεια.

Τα καλώδια 

Η παραγωγή των καλωδίων για τα Dogger Bank A & B θα ξεκινήσει το 2021 και η παράδοση θα υλοποιείται σταδιακά με βάση το πρόγραμμα κατασκευής του έργου.

Η κοινοπραξία των SSE Renewables και Equinor ανέθεσε στη DEME Offshore τη σύμβαση για τη μελέτη, προμήθεια, κατασκευή και εγκατάσταση των υποθαλάσσιων inter-array καλωδίων κατά τις δύο πρώτες φάσεις του θαλάσσιου αιολικού πάρκου. Η σύμβαση αυτή υπόκειται στην περάτωση από χρηµατοδοτική άποψη της συμφωνίας για το Dogger Bank A & B από τα μέλη της κοινοπραξίας, γεγονός που αναμένεται στα τέλη του 2020.


ΣΧΟΛΙΑ