• Ενέργεια

    Γερμανία: Ο ρωσικός λογαριασμός σε ευρώ για πληρωμή φυσικού αερίου δεν παραβιάζει τις κυρώσεις

    • Bloomberg
    αγωγοί φυσικού αερίου

    αγωγοί φυσικού αερίου


    Η γερμανική εταιρεία κοινής ωφέλειας Uniper δεν θα παραβίαζε τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εάν άνοιγε λογαριασμό σε ευρώ στη Ρωσία για την πληρωμή προμηθειών φυσικού αερίου, υποστηρίζει εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομίας της Γερμανίας, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg.

    “Για εμάς, ο αριθμός του λογαριασμού δεν έχει σημασία, ή το ερώτημα εάν ανοίγεται ένας ή δύο λογαριασμοί στο ίδιο μέρος”, σημείωσε ο εκπρόσωπος Stephan Haufe την Παρασκευή, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης εκπροσώπων του Τύπου.

    “Για εμάς, εκείνο που μετρά είναι εάν η πληρωμή γίνεται σε ευρώ και δολάρια, όπως προβλέπεται στα συμβόλαια”, πρόσθεσε.

    Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν έχει διατάξει οι αγοραστές να ανοίξουν δύο λογαριασμούς στην Gazprombank – έναν σε ξένο νόμισμα και έναν σε ρούβλι – και η ρωσική τράπεζα να μετατρέπει τα χρήματα που κατατίθενται για τις πληρωμές σε ρωσικό νόμισμα.

    Η ΕΕ επισήμανε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η ρύθμιση αυτή θα αποτελούσε παραβίαση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία – αν και άφησε ανοικτό ένα παράθυρο για εξαιρέσεις. Οι αξιωματούχοι είπαν κατηγορηματικά ότι η δημιουργία λογαριασμού στην Gazprombank σε ρούβλια θα αποτελούσε παραβίαση των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Μόσχας.

    Η Uniper έχει δηλώσει ότι εξετάζει την επιλογή να πληρώνει για το ρωσικό φυσικό αέριο σε ευρώ σε λογαριασμό με έδρα στη Ρωσία και όχι στην Ευρώπη.

    Η γερμανική εταιρεία θεωρεί ότι μπορεί να υπάρξει λύση στο ζήτημα του πώς τα κεφάλαια θα μετατρέπονται σε ρούβλια.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόνισε ότι η δημιουργία λογαριασμού σε ευρώ δεν παραβιάζει τους κανονισμούς της ΕΕ στον βαθμό που η πληρωμή θεωρείται ολοκληρωμένη μόλις εκκαθαριστεί η καταβολή της σε ευρώ.

    Η Σλοβακία εξέφρασε αμφιβολίες για τη συγκεκριμένη θέση την Παρασκευή, αναφέροντας ότι η Gazprombank άνοιξε αυτόματα νέους λογαριασμούς σε ευρώ και σε ρούβλια για τους Ευρωπαίους εισαγωγείς, και για την ενεργοποίησή τους, ζητεί τη συναίνεση τους ώστε η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας να προχωρεί στη μετατροπή των νομισμάτων. Αυτό θα αποτελούσε παραβίαση των κυρώσεων της ΕΕ.

     Η Gazprom σταμάτησε την παροχή φυσικού αερίου σε Πολωνία και Βουλγαρία την Τετάρτη, κάνοντας πράξη την απειλή της να κόψει την προμήθεια εάν οι πληρωμές δεν πραγματοποιούνται σε ρούβλια.

    Ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας και υπουργός Οικονομίας Robert Habeck προειδοποίησε ότι η πιθανότητα διακοπής παροχής και σε άλλες χώρες πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν. Δεν έχει γίνει σαφές πώς θα αντιδρούσε η Ρωσία εάν εταιρείες πραγματοποιούσαν πληρωμές σε ευρώ, πρόσθεσε.

    Διαβάστε ακόμη:

    Φυσικό αέριο: Νέα πτώση της τιμής στην Ευρώπη – Οι αγοραστές αναζητούν λύσεις για τις κυρώσεις

    Κίριλ Πέτκοφ: «Η Ευρώπη οφείλει να είναι πιο ισχυρή και να βρει εναλλακτικές στο ρωσικό φυσικό αέριο»



    ΣΧΟΛΙΑ