• Ενέργεια

    Φυσικό αέριο: Νέα πτώση της τιμής στην Ευρώπη – Οι αγοραστές αναζητούν λύσεις για τις κυρώσεις

    • Bloomberg
    αγωγοί φυσικού αερίου


    Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη μειώθηκαν για δεύτερη ημέρα, καθώς οι αγοραστές αναζητούν τρόπους για την πληρωμή του ρωσικού αερίου αποφεύγοντας παράλληλα την παραβίαση των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς υποχώρησαν έως και 3,9%. Η αυστριακή OMV AG δήλωσε ότι αναμένει πως οι ρωσικές ροές στην Ευρώπη θα συνεχιστούν. Η Ουγγαρία είπε ότι στέλνει ευρώ στην Gazprombank JSC, η οποία στη συνέχεια επιτρέπει την μετατροπή τους σε τοπικό νόμισμα σύμφωνα με τον νέο μηχανισμό της Μόσχας.

    Οι Ευρωπαίοι αγοραστές φυσικού αερίου αναζητούν λύσεις για να καλύψουν την απαίτηση της Μόσχας για πληρωμές σε ρούβλια και να συμμορφωθούν με τις κυρώσεις ταυτόχρονα. Η διαμάχη στο θέμα των πληρωμών κλιμακώθηκε απότομα την Τετάρτη, αφού η Μόσχα διέκοψε τις προμήθειες στην Πολωνία και τη Βουλγαρία επειδή δεν συμμορφώθηκαν με το νέο της σύστημα.

    Η Ρωσία επισήμανε ότι οι ροές προς άλλους αγοραστές που δεν πληρώνουν σε ρούβλια θα μπορούσαν επίσης να σταματήσουν. Οι εταιρείες στην Ευρωπαϊκή Ένωση που ανοίγουν λογαριασμό σε ρούβλια για να πληρώσουν για το ρωσικό αέριο θα παραβιάσουν τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από το μπλοκ, σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ.

    συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της Ολλανδίας μηνός Ιουνίου διαπραγματεύονταν νωρίτερα με πτώση 2,9%, στα 97 ευρώ ανά μεγαβατώρα, μετά την υποχώρηση κατά 7,2% που σημείωσαν την Πέμπτη. Το συμβόλαιο έχει καταγράψει απώλειες άνω του 20% αυτό το μήνα.

    Οι τιμές υποχωρούν επίσης καθώς η ζήτηση στην Ευρώπη μπορεί να αποδυναμωθεί την επόμενη εβδομάδα με τη Maxar να προβλέπει ότι οι θερμοκρασίες θα αυξηθούν σε κανονικά επίπεδα σε Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Σκανδιναβία. Παράλληλα, το τέλος της χειμερινής περιόδου θέρμανσης μείωσε την κατανάλωση.

    Στο μεταξύ, οι παραγγελίες για το φυσικό αέριο που ρέει από τη Γερμανία στην Πολωνία μέσω του αγωγού Yamal-Europe παρέμειναν σταθερές την Παρασκευή μετά την αύξηση στις αρχές της εβδομάδας, καθώς η Βαρσοβία αναζητούσε προμήθειες μετά τη διακοπή διάθεσης του καυσίμου από τη Ρωσία.

    Οι ρωσικές προμήθειες στη Γερμανία μέσω της σύνδεσης Nord Stream αναμένεται επίσης να είναι σταθερές, όπως δείχνουν τα στοιχεία του δικτύου.

    Διαβάστε ακόμη:

    Κίριλ Πέτκοφ: «Η Ευρώπη οφείλει να είναι πιο ισχυρή και να βρει εναλλακτικές στο ρωσικό φυσικό αέριο»

    Φυσικό αέριο: Όλες οι χώρες συμφωνούν ότι δεν θα πληρώσουν την Ρωσία απευθείας σε ρούβλια, λένε αξιωματούχοι



    ΣΧΟΛΙΑ