• Ενέργεια

    Κρατικοποιείται η γαλλική EDF

    • NewsRoom
    Πύργοι ψύξης στον πυρηνικό σταθμό EDF, στο Dampierre-en-Burly, Γαλλία

    Πύργοι ψύξης στον πυρηνικό σταθμό EDF, στο Dampierre-en-Burly, Γαλλία


    Στην κρατικοποίηση της EDF (Electricite de France SA,), της εταιρείας παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, η οποία βρίσκεται σε δυσχερή οικονομική θέση λόγω της ενεργειακής κρίσης, θα προχωρήσει η γαλλική κυβέρνηση.

    «Η κλιματική κατάσταση εκτάκτου ανάγκης απαιτεί ισχυρές, ριζοσπαστικές αποφάσεις. Χρειάζεται να έχουμε τον πλήρη έλεγχο της παραγωγής και του ενεργειακού μας μέλλοντος» σχολίασε χαρακτηριστικά, σε ομιλία της στη γαλλική Βουλή, η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν, επιβεβαιώνοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να αναλάβει τον έλεγχο της EDF σε ποσοστό 100%.

    Η EDF ελέγχεται ήδη σε ποσοστό 84% από το γαλλικό Δημόσιο.

    Ο πρόεδρος Μακρόν, κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας τον Μάρτιο, είχε υποστηρίξει πως η εταιρεία θα έπρεπε να κρατικοποιηθεί προκειμένου να ενισχυθεί η ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας και συνάμα να διασφαλιστεί ο εθνικός περιβαλλοντικός στόχος για μηδενισμό των ρύπων, δεδομένου πως η Γαλλία θεωρεί την ατομική ενέργεια «καθαρή ενέργεια» και για τον λόγο αυτό σχεδιάζει τη δημιουργία και νέων πυρηνικών μονάδων.

    Η Γαλλία ήταν δε από τις χώρες που πίεσε ασφυκτικά, ώστε οι Βρυξέλλες να κατηγοριοποιήσουν την πυρηνική ενέργεια ως «καθαρή ενέργεια», στο πλαίσιο του νέου πράσινου σχεδίου της ΕΕ για την μείωση των ρύπων και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

    Πάντως, για την ίδια την EDF και με δεδομένα τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, η είδηση ήταν αρκετή για να δώσει ώθηση στη μετοχή της, καθώς η αγορά έκρινε πως με την ανάληψη του ελέγχου της από το Δημόσιο θα διασφαλιστεί η βιωσιμότητά της. Μάλιστα, η μετοχή της έφτασε να κερδίζει πάνω από 10% στο χρηματιστήριο του Παρισιού.

    Η Γαλλία μέσω βέβαια της EDF σχεδιάζει την κατασκευή 6 έως 14 νέων πυρηνικών μονάδων μέχρι το 2050, για τα οποία βέβαια πρέπει να αναζητηθούν τα κατάλληλα κονδύλια.

    Η εταιρεία προχώρησε σε αύξηση κεφαλαίου ύψους 3,2 δισ. ευρώ τον περασμένο Απρίλιο, όμως έκτοτε η ενεργειακή κρίση μεγάλωσε την μαύρη τρύπα στα οικονομικά της, με τα χρέη και τις υποχρεώσεις της να υπολογίζονται στα 43 δισ. ευρώ.

    Διαβάστε επίσης:

    Φυσικό αέριο: Φρένο στο ράλι των τιμών μετά το τέλος της απεργίας στη Νορβηγία



    ΣΧΟΛΙΑ