• Ενέργεια

    Φυσικό αέριο: Υποχώρηση της τιμής στην Ευρώπη μετά την επιστολή της Gazprom

    • Bloomberg
    αγωγοί φυσικού αερίου

    αγωγοί φυσικού αερίου


    Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη υποχώρησαν καθώς η ρωσική Gazprom προσπάθησε να καθησυχάσει τους αγοραστές διαβεβαιώνοντας τους ότι μπορούν να συνεχίσουν να πληρώνουν για το φυσικό αέριο χωρίς να παραβιάζουν τις κυρώσεις.

    Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς υποχώρησαν έως και 7,6%.

    Σε επιστολή που επικαλέστηκε το Bloomberg, η Gazprom PJSC επισήμανε πως στο σύστημα που πρότεινε η Μόσχα, μέσω της αρχικής πληρωμής σε ευρώ στην Gazprombank (που δεν υπόκειται σε κυρώσεις), η μετατροπή του ποσού κατάθεσης σε ρούβλια θα γίνεται μέσω λογαριασμών στο Εθνικό Αποθετήριο Διακανονισμών και όχι με ανάμιξη της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας που υπόκειται σε κυρώσεις.

    Δεν είναι ακόμη σαφές εάν το νέο έγγραφο θα είναι αρκετό για να κατευνάσει τις ανησυχίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Η Πολωνία και η Βουλγαρία έχουν ήδη αποκοπεί από την προμήθεια ρωσικού αερίου αφού δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στο νέο σύστημα πληρωμής με ρούβλια. Οι προθεσμίες πληρωμής άλλων χωρών είναι αργότερα αυτόν τον μήνα.

    Οι άφθονες προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου και ο ζεστός καιρός βοηθούν στη βελτίωση της ψυχολογίας. Οι θερμοκρασίες είναι υψηλότερες έως πολύ υψηλότερες από τα κανονικά επίπεδα στην ηπειρωτική Ευρώπη και στο Ηνωμένο Βασίλειο για τις επόμενες δύο εβδομάδες, σύμφωνα με την The Weather Co.

    Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου αναφοράς για παράδοση τον επόμενο μήνα υποχωρούσαν νωρίτερα κατά 5,4% στα 96,25 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Την Παρασκευή είχαν κλείσει με άνοδο για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα.

    Οι έμποροι και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής παρακολουθούν στενά την ομιλία του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για την Ημέρα της Νίκης τη Δευτέρα, αναμένοντας να αποκαλύψει τα επόμενα βήματα στον πόλεμο στην Ουκρανία, κάτι που τελικά δεν έγινε.

    Η συγκεκριμένη ημέρα θεωρείται πολύ σημαντική για την εκστρατεία του Κρεμλίνου και την εξασφάλιση της δημόσια στήριξης όσον αφορά την εισβολή. Πριν από την ομιλία, η Ομάδα των Επτά (G-7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών κρατών δεσμεύτηκε να απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, μια κίνηση που προσθέτει επίσης νευρικότητα στην αγορά φυσικού αερίου.

    Διαβάστε ακόμη:

    Gazprom: Επιστολή προς τους ευρωπαίους πελάτες – Διαβεβαιώνει πως μπορούν να πληρώνουν χωρίς να παραβιάζουν τις κυρώσεις



    ΣΧΟΛΙΑ