• Ενέργεια

    Φυσικό αέριο: Εκτινάσσονται οι τιμές στην Ευρώπη με φόντο την απεργία των εργαζόμενων της Chevron

    • Bloomberg


    Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν καθώς οι εργαζόμενοι σε δύο βασικές εγκαταστάσεις της Chevron Corp. στην Αυστραλία ξεκίνησαν απεργίες την Παρασκευή μετά την αποτυχία των συνομιλιών.

    Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στην Ολλανδία αυξήθηκαν έως και 11% στα 36,20 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

    Η απεργία των εργαζομένων αφορά τις εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου Gorgon και Wheatstone, οι οποίες παρείχαν περίπου το 7% του παγκόσμιου LNG πέρυσι.

    Η διαμάχη έχει προκαλέσει αναταράξεις την παγκόσμια αγορά από τις αρχές Αυγούστου, παρόλο η αγορά φαίνεται καλά εφοδιασμένη προς το παρόν, αναφέρει το Bloomberg.

    Δεδομένης της χαμηλής ζήτησης και του γεγονότος ότι οι αποθήκες στην Ευρώπη είναι σχεδόν γεμάτες, οι traders δεν αναμένουν σημαντικό αντίκτυπο.

    Ωστόσο, ο κίνδυνος παρατεταμένων διαταραχών θα διατηρήσει την πίεση σε μια ευμετάβλητη αγορά που ακόμα δεν έχει ανακάμψει πλήρως από την ενεργειακή κρίση του περασμένου έτους.

    Τα συνδικάτα ξεκίνησαν τις απεργίες από τη 13.00 στις εγκαταστάσεις της Chevron -Wheatstone, Wheatstone Downstream και Gorgon-, ανέφερε η Offshore Alliance σε δήλωσή της.

    Οι μερικές απεργίες της Παρασκευής περιλαμβάνουν στάση εργασίας και απαγορεύσεις υπερωριών και ορισμένων άλλων καθηκόντων.

    «Η διαπραγματευτική ικανότητα της Chevron ήταν η χειρότερη οποιουδήποτε εργοδότη που έχει αντιμετωπίσει το συνδικάτο τα τελευταία πέντε χρόνια και τα μέλη μας είχαν αρκετά», ανέφερε η Offshore Alliance σε ανάρτησή της στο Facebook νωρίτερα την Παρασκευή.

    Νωρίτερα η άνοδος των τιμών στα ολλανδικά συμβόλαια περιορίστηκε στο 4,55% και διαπραγματεύονταν στα 34,245 δολάρια ανά μεγαβατώρα.

    Διαβάστε ακόμη:

    Η κλιματική αλλαγή εκτοξεύει τα έξοδα ασφάλισης για φυσικές καταστροφές στην Ευρώπη

    Goldman Sachs: “Μαχαίρι” στους υπαλλήλους με χαμηλές αποδόσεις – Ετοιμάζει νέες απολύσεις προσωπικού

    Φον ντερ Λάιεν: Η Ευρώπη στο πλευρό των πλημμυροπαθών σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Τουρκία



    ΣΧΟΛΙΑ