• Ενέργεια

    Φυσικό αέριο: Άλμα της τιμής στην Ευρώπη – Άνοδος 30% σε τρεις εβδομάδες

    • Bloomberg


    Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν, καθώς η διακοπή των αιγυπτιακών εισαγωγών αύξησε τον κίνδυνο ροών LNG από τη χώρα, την ώρα που η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς εντείνεται.

    Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Δεκεμβρίου σημείωσαν άνοδο έως και 7,1% τη Δευτέρα πριν περιορίσουν μέρος των αρχικών κερδών.

    Οι τιμές είναι περίπου 30% υψηλότερες από ό,τι πριν από το ξέσπασμα του πολέμου, πριν από τρεις εβδομάδες, υπογραμμίζοντας πόσο ευάλωτη είναι η αγορά της Ευρώπης στους γεωπολιτικούς κινδύνους, μετά την ενεργειακή κρίση του περασμένου έτους.

    «Το άλμα της τιμής του φυσικού αερίου αυτό το πρωί  αποτυπώνει τις ανησυχίες για την προσφορά», δήλωσε ο Ole Sloth Hansen, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στη Saxo Bank A/S.

    «Ενώ η διακοπή του εφοδιασμού από την Αίγυπτο είναι πραγματική, η αγορά προσπαθεί επίσης να τιμολογήσει ένα ασφάλιστρο κινδύνου που σχετίζεται με μια ευρύτερη διακοπή του εφοδιασμού μέσω του Στενού του Ορμούζ, ο κίνδυνος της οποίας προς το παρόν φαίνεται περιορισμένος».

    Καθώς δεν ρέει πλέον φυσικό αέριο από το Ισραήλ στην Αίγυπτο, δεν είναι σαφές πότε ενδέχεται να αυξηθούν οι εξαγωγές με δεξαμενόπλοια από τη χώρα της Βόρειας Αφρικής.

    Η Αίγυπτος χρησιμοποιεί ισραηλινό αέριο, καθώς και τη δική της παραγωγή, για να καλύψει την εγχώρια ζήτηση και να εξάγει τα καύσιμα μέσω δύο μονάδων υγροποιημένου φυσικού αερίου. Η υψηλή εγχώρια κατανάλωση το καλοκαίρι σταμάτησε τις αποστολές.

    Egypt Struggles to Resume LNG Exports After Summer |
    Η Αίγυπτος αγωνίζεται να συνεχίσει τις εξαγωγές LNG μετά το καλοκαίρι

    Αν και η Αίγυπτος συνήθως παρέχει μόνο ένα κομμάτι φυσικού αερίου της Ευρώπης, μια βασική απειλή για τις ενεργειακές αγορές θα ήταν η εμπλοκή άλλων περιφερειακών δυνάμεων και οι διακοπές στα στενά του Ορμούζ. Η πλωτή οδός – η πύλη προς και από τα πλούσια σε ενέργεια έθνη του Περσικού Κόλπου – είναι ζωτικής σημασίας για τη μεταφορά αργού και LNG.

    Η Ευρώπη χρειάζεται αποστολές υγροποιημένου αερίου από οποιαδήποτε διαθέσιμη πηγή για να προμηθεύσει τις αγορές της αφού η Ρωσία διέκοψε τις περισσότερες ροές φυσικού αερίου με αγωγούς υπό το φως του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία, αναφέρει το Bloomberg.

    Διακοπές τροφοδοσίας σημειώθηκαν επίσης στην περιοχή, με τις ροές από τον μεγαλύτερο προμηθευτή την Νορβηγία να μειώνονται το Σαββατοκύριακο μετά από βλάβη του συμπιεστή στο εργοστάσιο επεξεργασίας φυσικού αερίου Nyhamna.

    Τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Δεκεμβρίου, κέρδισαν νωρίτερα 4,4% και διαπραγματεύονταν στα 55,37 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Το συμβόλαιο του Νοεμβρίου, το οποίο λήγει τη Δευτέρα, αυξήθηκε 3,6% στα 52,35 ευρώ την μεγαβατώρα.

    Διαβάστε ακόμη:

    Πόλεμος στη Γάζα: Αντιμέτωπες με τον κίνδυνο κλιμάκωσης οι αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου

    Deutsche Bank: Η Ευρώπη θα έχει φυσικό αέριο και το χειμώνα αλλά… οι τιμές στα ύψη

    Citi: Αδυναμία στις οικονομίες το 2024 – Τι προτείνει να κάνουν οι επενδυτές



    ΣΧΟΛΙΑ